Δεν δέχεται η ακροδεξιά της ΠΓΔΜ να αλλάξουν όνομα

Δεν δέχεται η ακροδεξιά της ΠΓΔΜ να αλλάξουν όνομα

Χιλιάδες υποστηρικτές της εθνικιστικής δεξιάς στη ΠΓΔΜ διαδήλωσαν κατά της αλλαγής του ονόματος της χώρας.

Χιλιάδες υποστηρικτές του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, του δεξιού εθνικιστικού VMRO-DPMNE, διαδήλωσαν χθες Σάββατο στα Σκόπια κατά της αλλαγής του ονόματος της χώρας τους και ζητώντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της κυβέρνησης στα Σκόπια κρατώντας σημαίες της χώρας, ενώ κάποιοι είχαν πανό που έγραφαν: "Η Μακεδονία θα κερδίσει". "Το VMRO-DPMNE δεν θα στηρίξει την τροποποίηση του Συντάγματος για να αλλάξει το συνταγματικό όνομα (της χώρας). Είμαστε απολύτως ξεκάθαροι σε αυτό το θέμα", δήλωσε στους συγκεντρωμένους ο νέος πρόεδρος του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Παράλληλα ζήτησε να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές του χρόνου. Ο Μίτσκοσκι κατήγγειλε, απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος, ότι ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ "θα επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημιά στη χώρα, από την οποία δεν θα μπορέσει να επανέλθει".

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του κόμματος Νίκολα Γκρούεφσκι, που κυβέρνησε την πΓΔΜ από το 2006 ως το 2016 και καταδικάστηκε την Τετάρτη σε δύο χρόνια φυλάκιση για μια υπόθεση κατάχρησης εξουσίας, δεν ήταν παρών στη χθεσινή συγκέντρωση. Ωστόσο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν εξέφρασε τη στήριξή του στον Μίτσκοσκι μέσω ενός βιντεοσκοπημένου μηνύματός του, στο οποίο εξήρε "τους θαρραλέους και συνετούς ηγέτες (...) που δεν υποχωρούν στην πίεση ξένων δυνάμεων".

Από ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Το «blame game» του Τατάρ με τα επόμενα βήματα στις συνομιλίες για το κυπριακό

Το «blame game» του Τατάρ με τα επόμενα βήματα στις συνομιλίες για το κυπριακό

Τρεις μήνες απομένουν ουσιαστικά μέχρι την επόμενη πενταμερή διάσκεψη για το κυπριακό, που θα διεξαχθεί στη Γενεύη και τα βήματα τα οποία έχουν γίνει μέχρι τώρα, δεν προσδίδουν καμία νότα αισιοδοξίας, το αντίθετο μάλλον, με τους δύο ηγέτες να συνεχίζουν το πήγαινε-έλα για τα όσα συμφωνήθηκαν στη Γενεύη τον περασμένο Μάρτιο, σε ότι αφορά στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.