Εκποιήσεις με ένα «κλικ» - Προτάσεις Υπουργείου Οικονομικών στα κόμματα

Εκποιήσεις με ένα «κλικ» - Προτάσεις Υπουργείου Οικονομικών στα κόμματα

Ευρεία σύσκεψη σε τεχνοκρατικό και συμβουλευτικό επίπεδο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (7/6) στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ενώπιον των κομμάτων θα τεθούν σημαντικές αλλαγές, οι οποίες θα συμβάλουν στη μείωση των κόκκινων δανείων που σήμερα κυμαίνονται στα €20 δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με την Ελευθερία Παϊζάνου («Ο Φιλελεύθερος»), η Κυβέρνηση προτείνει αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις, την πώληση και τιτλοποίηση δανείων και στο πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Μάλιστα, εστάλη επιστολή από τον Χάρη Γεωργιάδη στα κόμματα, επί των αλλαγών του πλαισίου για τις εκποιήσεις.

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» αποκαλύπτει τις προτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες εδράζονται σε οκτώ βασικά σημεία που θα καταστήσουν πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό το πλαίσιο για τις εκποιήσεις.

Τα βασικά σημεία είναι:

  1. Μετά τη διεξαγωγή του πρώτου πλειστηριασμού και άλλων μεθόδων πώλησης του ακινήτου εντός των πρώτων τριών μηνών με επιφυλαχθείσα τιμή όχι χαμηλότερη του 80%, παρέχονται τρεις επιπρόσθετοι μήνες στον ενυπόθηκο δανειστή για πώληση του ακινήτου είτε μέσω πλειστηριασμού ή άλλων μεθόδων με την επιλεχθείσα τιμή όχι χαμηλότερη του 50% της εκτιμένης αξίας.
  2. Μετά την πάροδο των έξι μηνών, εάν το ακίνητο δεν πωληθεί, δίνεται στον ενυπόθηκο δανειστή το δικαίωμα εντός 4 μηνών να αγοράσει το ακίνητο στην αγοραία αξία που καθορίστηκε κατά τη διαδικασία του πρώτου πλειστηριασμού ή με εξ υπαρχή διεξαγωγή διαδικασίας εκτίμησης με βάση τον νόμο.
  3. Ο ενυπόθηκος οφειλέτης μετά το τέλος των έξι μηνών μπορεί να συνεχίσει τις προσπάθειές του να πωλήσει το ακίνητο είτε με πλειστηριασμό είτε με άλλες μεθόδους χωρίς καμία επιφυλαχθείσα τιμή.
  4. Διασφαλίζεται πως ο ενυπόθηκος οφειλέτης θα επιτρέπει την είσοδο του ενυπόθηκου δανειστή στο ακίνητο.
  5. Θα τροποποιηθούν διατάξεις που προκαλούν καθυστέρηση στην εφαρμογή του νόμου και αποτρέπουν τον σκοπό του.
  6. Σε περίπτωση πλειστηριασμού ακινήτου το οποίο συνιστά κύρια κατοικία, όταν ο οφειλέτης έχει λάβει κρατική χορηγία ως συνεισφορά για μερική κάλυψη των χρεών του, τότε ο οφειλέτης παύει να έχει προνομιακό καθεστώς έναντι του τελευταίου προσφοροδότη. Επίσης, περιορίζεται η αξία της κύριας κατοικίας στις 350.000 ευρώ.
  7. Συμπερίληψη στη νομοθεσία πρόνοιας για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Με διάταγμα, θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες που αφορούν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και του διαδικτυακού τόπου.
  8. Τέλος, προβλέπεται η δημιουργία πλαισίου ταχείας εξωδικαστικής ανάκτησης των εξασφαλίσεων από τους εξασφαλισμένους πιστωτές, έτσι ώστε να αποφευχθεί μελλοντικά η συσσώρευση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ: Ο Γκουτέρες διαβεβαίωσε ότι θα εργάζεται για πρόοδο στο Κυπριακό μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας του

ΠτΔ: Ο Γκουτέρες διαβεβαίωσε ότι θα εργάζεται για πρόοδο στο Κυπριακό μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας του

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε ότι μέχρι και την τελευταία μέρα της θητείας του θα συνεχίζει να εργάζεται για επανέναρξη των συνομιλιών, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Μιλώντας την Παρασκευή σε εκδήλωση της κυπριακής ομογένειας, στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπου, όπως είπε, παρουσίασε νέες ιδέες που αφορούν την ουσία, τη μεθοδολογία, τα ΜΟΕ που θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όμως σημείωσε ότι «η τουρκική πλευρά απάντησε αρνητικά».

BEST OF TOTHEMAONLINE