Απάνθρωπη και απαράδεκτη χαρακτήρισε τη στάση της Τουρκίας στο θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου, στην ομιλία του σε ημερίδα για τους αγνοούμενους του 1974, που διοργάνωσαν η Νεολαία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων, η Πανελλήνια Επιτροπή Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας και η Σχολή Εικαστικών Τεχνών «ARTe», στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», στην Αθήνα.
Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της ΔΕΑ το οποίο, όπως είπε, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ειδικά στον τομέα των εκταφών και των ταυτοποιήσεων. «Η κατάσταση στον εντοπισμό λειψάνων στις κατεχόμενες περιοχές έχει περιέλθει σε ένα οριακά επικίνδυνο σημείο με ορατό πλέον τον κίνδυνο σύντομα να μην υπάρχουν λείψανα Ελληνοκυπρίων στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της ΔΕΑ για εξετάσεις», σημείωσε.
Ενδεικτικά, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία της ΔΕΑ. «Το 2015 εντοπίστηκαν 156 λείψανα ή μέρος λειψάνων, το 2016 114, ενώ για το 2017 μόνο 49. Και είναι τραγικό ότι μέχρι στιγμής για τους πρώτους έξι μήνες του 2018 εντοπίστηκαν μόνο λείψανα 8 ατόμων. Η ίδια τραγική κατάσταση επικρατεί και στα στοιχεία που αφορούν τις ταυτοποιήσεις λειψάνων. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το πρώτο 4μηνο του 2018 ταυτοποιήθηκαν λείψανα 13 ατόμων σε σχέση με το 2017 όπου ήταν 118 και 115 το 2016».
Ο Προεδρικός Επίτροπος επέρριψε σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση αυτή στην αδιαλλαξία που τηρεί, όπως είπε, η Τουρκία από το 1974 μέχρι και σήμερα. «Η Τουρκία από το 1974 μέχρι και σήμερα, δεν συνεργάζεται, ούτε και αναλαμβάνει τις ευθύνες της για επίλυση της τραγωδίας των αγνοουμένων. Μιας τραγωδίας που η ίδια δημιούργησε και συντηρεί για σχεδόν μισό αιώνα, προκαλώντας καθημερινά τόση δυστυχία και πόνο σε χιλιάδες συμπατριώτες μας. Η στάση αυτή της κατοχικής δύναμης είναι απάνθρωπη και απαράδεκτη», επεσήμανε.
Υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να συνεργαστεί πλήρως, προκειμένου να επιλυθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση η ανθρωπιστική πτυχή της τραγωδίας των αγνοουμένων. «Ο χρόνος είναι αδυσώπητος. Δεν χωρούν άλλες σκοπιμότητες, ούτε και άλλα ψεύδη. Η αλήθεια θα πρέπει να λάμψει», σημείωσε.
Ο κ. Φωτίου τόνισε ότι ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους νεκρούς και στους αγνοούμενους κατέχουν οι «αδελφοί μας της μητροπολιτικής Ελλάδας που με τον ηρωισμό και το απαράμιλλο τους θάρρος κέρδισαν τον θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη όλων μας. Με τον αγώνα τους διέσωσαν την αξιοπρέπεια του απανταχού Ελληνισμού και είμαστε και θα είμαστε εσαεί ευγνώμονες», σημείωσε.
Παράλληλα, ο κ. Φωτίου επανέλαβε ότι για την Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προτεραιότητα η επίλυση του κυπριακού προβλήματος και εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν τον περασμένο Ιούλιο στο Κραν Μοντάνα, στη βάση του γνωστού πλαισίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες που προνοεί όχι εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα και όχι παραμονή κατοχικών στρατευμάτων. «Άλλοι δυστυχώς είναι όμως οι στόχοι και οι επιδιώξεις της Τουρκίας», είπε ο Προεδρικός Επίτροπος.
Χαρακτήρισε την τραγωδία των αγνοουμένων και των οικογενειών τους ως την πιο τραγική πτυχή της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου και υπογράμμισε ότι για την αντιμετώπιση της καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα. «Πάγια θέση μας ήταν και παραμένει ότι η επίλυση της ανθρωπιστικής πτυχής της τραγωδίας των αγνοουμένων δεν πρέπει και δεν συναρτάται με τις οποιεσδήποτε εξελίξεις στο Κυπριακό. Αυτό αποτελούσε και αποτελεί για εμάς θέση αρχής και αξιών, κάτι άγνωστο, δυστυχώς, για την κατοχική δύναμη και τους συνοδοιπόρους της», σημείωσε.
Ο κ. Φωτίου έκανε ειδική αναφορά στην υπόθεση που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, με τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου πρώην αξιωματούχου της τρομοκρατικής οργάνωσης Τ.Μ.Τ, σημειώνοντας ότι "η δημόσια και ωμή παραδοχή της διάπραξης των εγκλημάτων σε βάρος των Ελληνοκυπρίων από τον τουρκικό στρατό αλλά και από τους Τουρκοκύπριους εξτρεμιστές αποτελεί ακόμα μια απόδειξη για τις βαρβαρότητες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, αλλά και στα χρόνια που ακολούθησαν».
Ο Προεδρικός Επίτροπος εξέφρασε τη συγνώμη της πολιτείας προς τους συγγενείς των αγνοουμένων για λάθη και παραλείψεις που έγιναν στο παρελθόν, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να παραδοθούν λανθασμένα οστά σε συγγενείς. «Κατανοώ την απογοήτευση και την πικρία που νιώθουν οι οικογένειες αυτών των ηρώων μας για τη νέα τραγωδία που βιώνουν. Αυτό με κανένα τρόπο δεν αποτελεί βάλσαμο στις δοκιμαζόμενες οικογένειες. Όμως, θα πρέπει να τονίσω ότι σε καμιά περίπτωση τα οποιαδήποτε δικά μας λάθη, δικαιολογημένα ή μη, και οι δικές μας αδυναμίες μπορούν να εξισωθούν με τις ευθύνες και τα εγκλήματα της κατοχικής δύναμης», σημείωσε ο κ. Φωτίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ντύθηκε στα λευκά το Τρόοδος: Μαγευτικές εικόνες από τα πρώτα χιόνια - Δείτε βίντεο
• Καταγγελία βόμβα στην Βουλή από Κέττηρο: «Ο υπόκοσμος διαχειρίζεται τ/κ περιουσίες» - Βίντεο
• Πυρκαγιά σε αυτοκίνητο στη Λευκωσία: Εκκενώθηκε πολυκατοικία - Zημιές και σε δεύτερο όχημα
• Συναγερμός στις Αρχές μετά από πυρκαγιά σε κατοικία - Τι έδειξαν οι πρώτες εξετάσεις
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις