Κλείνουν τους δρόμους διαμαρτυρόμενοι στην αύξηση καυσίμων στην Σερβία

 Κλείνουν τους δρόμους διαμαρτυρόμενοι στην αύξηση καυσίμων στην Σερβία

Έναν πρωτότυπο τρόπο επέλεξαν οι πολίτες στη Σερβία για να διαδηλώσουν την δυσαρέσκεια τους στην αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Καθημερινά, σε συγκεκριμένη ώρα, μπλοκάρουν την κυκλοφορία, σβήνοντας τα αυτοκίνητα στο μέσον του δρόμου, όπου κι αν βρίσκονται.

Ο τρόπος αυτός αντίδρασης οργανώθηκε την περασμένη Παρασκευή μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και είχε μεγάλη ανταπόκριση στο Βελιγράδι και άλλες πόλεις, ενώ από εχθές εφαρμόζεται και σε περιφερειακές οδικές αρτηρίες που συνδέουν την πρωτεύουσα με το εσωτερικό της χώρας.

Η ώρα που θα πραγματοποιηθεί ο αποκλεισμός των δρόμων ανακοινώνεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σήμερα πραγματοποιήθηκε τις 07:00 το πρωί που είναι ώρα κυκλοφοριακής αιχμής και διήρκησε μία ώρα.

Οι τιμή των καυσίμων στη Σερβία αυξήθηκε κατά 3% μέσα σ ένα μήνα. Έτσι η αμόλυβδη 95 οκτανίων κοστίζει 155,9 δηνάρια (1,33 ευρώ) το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης -ντίζελ- 165 δηνάρια(1,41 ευρώ).

Όπως εκτιμούν αναλυτές η αύξηση αυτή οφείλεται εν μέρει στην άνοδο της διεθνούς τιμής, αλλά κυρίως στην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης που αποτελεί δέσμευση της Σερβίας προς το ΔΝΤ για να συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς καταδίκασε τον αποκλεισμό των δρόμων λέγοντας ότι «δεν πρόκειται για αυθόρμητη αντίδραση πολιτών αλλά για οργανωμένη προσπάθεια από την αντιπολίτευση και κάποιους μεγιστάνες που θέλουν να έρθουν στην εξουσία χωρίς εκλογές».

Ο υπουργός Άμυνας, Αλεξάνταρ Βούλιν μίλησε για σενάριο Ουκρανίας με στόχο να προκληθεί χάος στη χώρα και να ανατραπεί βίαια η νόμιμη εξουσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Το «κλειδί» που θα... ξεκλειδώσει την τουρκική αδιαλλαξία και η διεθνής κοινότητα - Αναμένει εξελίξεις ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Το «κλειδί» που θα... ξεκλειδώσει την τουρκική αδιαλλαξία και η διεθνής κοινότητα - Αναμένει εξελίξεις ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε κάποιες εξελίξεις , οι οποίες θα βοηθήσουν προς την πορεία όχι μόνο των ΜΟΕ αλλά πολύ περισσότερο της επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, δημιούργησαν και πάλι ερωτηματικά, τα οποία εκ των πραγμάτων θυμίζουν προηγούμενες δηλώσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη, για εμπλοκή της ΕΕ, κάτι που δεν έγινε ποτέ.