Δημόσιος διάλογος για τα φυτοφάρμακα που καταλήγουν στο πιάτο του καταναλωτή, ξεκίνησε στη Λευκωσία.
Η συνήθεια το να αγοράζουν κάποιοι από τα κατεχόμενα φυτοφάρμακα, φαίνεται ότι με τον καιρό έχει εξελιχθεί σε γάγγραινα, είπε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, μιλώντας στο σημερινό δημόσιο διάλογο με θέμα τα φυτοφάρμακα που καταλήγουν στο πιάτο του καταναλωτή και ως εκ τούτου στον οργανισμό του, τον οποίο ξεκίνησε ο Παγκύπριος Οικολογικός – Αγροτικός Σύνδεσμος «Οικοαγροτικός».
Ο κ. Περδίκης είπε, επίσης, ότι το πρόβλημα της διατροφικής ασφάλειας, οι επιπτώσεις πάνω στη ζωή μας από το γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό η γεωργία μας σήμερα στηρίζεται πάνω στην χρήση χημικών παρασκευασμάτων είναι ένα θέμα το οποίο έχει απασχολήσει για δεκαετίες και το οικολογικό κίνημα, αλλά και τα ΜΜΕ.
«Ιδιαίτερα, όμως, για την Κύπρο τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια ανησυχία και ένας προβληματισμός για το γεγονός ότι υπάρχει η δυνατότητα μέσα από τη λειτουργία του κανονισμού της πράσινης γραμμής να εισάγονται στην κυπριακή αγορά και τελικά στο πιάτο του κάθε καταναλωτή, αγροτικά προϊόντα από τα κατεχόμενα, για τα οποία υπάρχει μια γενική αμφιβολία και αμφισβήτηση εάν ελέγχονται ικανοποιητικά και αν για την παρασκευή αυτών των προϊόντων στην καλλιέργεια τους χρησιμοποιούνται εγγεγραμμένα φυτοφάρμακα, ελέγχονται τα φυτοφάρμακα, ελέγχονται οι ποσότητες, ελέγχεται η παραγωγή, η εμπορία, η φύλαξη, και αν είναι το ίδιο υγιεινά όσο μπορεί να είναι τα προϊόντα που παράγουν οι Κύπριοι αγρότες στις ελεύθερες περιοχές», πρόσθεσε.
Ένα πρόβλημα πολύ σημαντικό, συνέχισε ο κ. Περδίκης, ήταν το γεγονός ότι μέσα από τη λειτουργία των οδοφραγμάτων, παράνομα βέβαια, μπορούσαν να φτάσουν στις ελεύθερες περιοχές, χημικά παρασκευάσματα τα οποία ήταν απαγορευμένα στις ελεύθερες περιοχές.
Όπως είπε, αυτή η συνήθεια το να αγοράζουν κάποιοι από τα κατεχόμενα φυτοφάρμακα, φαίνεται ότι με τον καιρό έχει εξελιχθεί σε γάγγραινα.
«Μάλιστα, υπάρχουν οι πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν και από συλλήψεις τελευταία ότι υπάρχουν και άτομα τα οποία έχουν μετατρέψει αυτή τη δουλειά σε εμπόριο, δηλαδή σε λαθρεμπόριο, ουσιαστικά. Να μεταφέρουν, δηλαδή, από τα κατεχόμενα φυτοφάρμακα μη εγκεκριμένα πολλές φορές τα οποία χρησιμοποιούνται από Κύπριους αγρότες», πρόσθεσε.
Ο κ. Περδίκης είπε ότι το πρόβλημα της διατροφικής ασφάλειας δεν ξεκινά και τελειώνει μόνο με το ό,τι έρχεται από τα κατεχόμενα.
«Σίγουρα υπάρχει ζήτημα και με τη χρήση την ορθολογιστική χρήση των φυτοφαρμάκων και στις ελεύθερες περιοχές», σημείωσε.
Ο καθηγητής του ΤΕΠΑΚ Δρ. Κωνσταντίνος Μακρής είπε ότι σαν Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο και ειδικότερα το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία, ασχολείται με θέματα όπως το πώς το περιβάλλον επιδρά στην ανθρώπινη υγεία, συστηματικά μέσω μελετών εδώ και πάνω από δέκα χρόνια στην Κύπρο και σε άλλες χώρες, για να δουν τι συνδέσεις μπορεί να έχει το περιβάλλον στο οποίο ζει ο άνθρωπος και διάφορα νοσήματα, κυρίως χρόνια.
«Το περιβάλλον μας διαρκώς, τα τελευταία χρόνια, υποβαθμίζεται και το υποβαθμίζει ο άνθρωπος. Δεν γίνεται με φυσικό τρόπο. Υπάρχουν πολλοί πλέον παράγοντες στο περιβάλλον που μπορεί να επηρεάσουν την ανθρώπινη υγεία. Ένας εξ αυτών είναι και η συστηματική πρόσληψη μέσω της τροφής διαφόρων χημικών ουσιών οι οποίες παρεμβάλουν και παρεμβαίνουν στη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και μετέπειτα μπορεί να εξελιχθούν σε χρόνια νοσήματα», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη έρευνα του ΤΕΠΑΚ που αναδεικνύει το ανησυχητικό εύρημα ότι τα παιδιά στην Κύπρο έχουν στον οργανισμό τους ψηλό ποσοστό από ουσίες φυτοφαρμάκων, ο κ. Μακρής είπε ότι «είναι πρώτη μελέτη και σε μέγεθος δείγματος, έχουμε γύρω στα 150 παιδιά από Κύπρο, αλλά και σε διάρκεια της παρέμβασης».
«Η παρέμβαση αφορούσε τη συστηματική διατροφή των παιδιών με βιολογικά, τα οποία ε' ξορισμού δεν επιτρέπεται να έχουν φυτοφάρμακα μέσα. Τους δίναμε για 40 μέρες βιολογικά προϊόντα και μετά μελετούσαμε κατά πόσο το χημικό φορτίο όσον αφορά τα φυτοφάρμακα μειωνόταν ή όχι, σε σχέση με την περίοδο που τα ίδια παιδιά τρέφονταν με συμβατικές τροφές. Είδαμε ότι πραγματικά μειώνεται το χημικό φορτίο, καθαρίζει ο οργανισμός των παιδιών από τα χημικά φυτοφάρμακα όταν τρέφονται με βιολογικά προϊόντα», πρόσθεσε.
Όπως είπε, είδαν κάποια αποτελέσματα ενθαρρυντικά τα οποία αποτελούν μια παρέμβαση, ένα μέτρο λύσης, μιας και δυστυχώς τα περισσότερα φυτοφάρμακα βρίσκονται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά.
«Είναι η ομάδα αυτή η διατροφική, την οποία θέλουμε να αυξήσουμε στα παιδιά μας, λόγω του ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα παχυσαρκίας στην Κύπρο και στην Ελλάδα, πανευρωπαϊκά. Κατέχουμε ακόμα μια ανησυχητική πρωτιά, η οποία διακυβεύει το μέλλον των επόμενων γενεών της Κύπρου. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με το να μην τρέφονται σωστά, λιγότερη ποσότητα, περισσότερη ποιότητα και περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Επομένως, από τη μια λέμε ναι περισσότερα φρούτα και λαχανικά στα παιδιά μας, αλλά θα πρέπει να διαφυλάξουμε και ότι αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν όσο το δυνατό λιγότερο φορτίο από φυτοφάρμακα», συμπλήρωσε.
Ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Οικολογικού Αγροτικού Συνδέσμου «Οικοαγροτικός» Κυριάκος Κούρρης ευχαρίστησε όλους όσοι παρευρέθηκαν στο δημόσιο διάλογο και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.
«Η παρουσία και η συμμετοχή σας είναι πολύτιμη τόσο για την κατάληξη του σημερινού διαλόγου όσο και για την συνέχεια του αγώνα που γίνεται για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών και της προστασίας του Κύπριου αγρότη από το παράνομο εμπόριο που διαπράττεται τα τελευταία χρόνια στην πράσινη γραμμή», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, τοποθετήθηκαν οργανωμένα σύνολα και εμπλεκόμενοι φορείς.
Ο εκπρόσωπος του Τμήματος Γεωργίας Μάριος Αδαμίδης, στην δική του τοποθέτηση είπε ότι θεωρούν ότι στην Κύπρο τα "μαϊμού φυτοφάρμακα" δεν έρχονται από την Κίνα, την Ινδία, αλλά έρχονται από τα κατεχόμενα.
Από παλαιότερες εκστρατείες, το ποσοστό των "μαϊμού φυτοφαρμάκων" κυμαινόταν γύρω στο 16% με 20%.
«Έχουμε να κάνουμε με ένα έγκλημα. Ο τζίρος παγκόσμια του παράνομου φυτοφαρμάκου είναι παρά πάνω από τα ναρκωτικά. Σίγουρα, όλων η προσπάθεια είναι να μειωθεί αυτό το φαινόμενο…Κεράσια από τα κατεχόμενα δεν ήρθαν. Ήρθαν νόμιμα μέσω Ελλάδας και εκτελωνίστηκαν κανονικά, ως να ερχόταν ένα τουρκικό προϊόν στην Κύπρο μέσω Ελλάδας. Το ότι υπάρχει παράνομο εμπόριο, υπάρχει και πάντα θα υπάρχει. Το θέμα είναι πώς εμείς ο καθένας από εμάς μπορεί να βοηθήσει αυτή την κυβερνητική μηχανή να δουλέψει όσο πιο σωστά μπορεί», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Αδαμίδης είπε ότι από τη στιγμή που έρχεται ένα προϊόν σε οδόφραγμα, οι Βάσεις ειδοποιούν τις κυπριακές υπηρεσίες για να προβούν σε έλεγχο.
Η εκπρόσωπος του Κρατικού Χημείου, στη δική της τοποθέτηση είπε ότι ασκούν έλεγχο στα οδοφράγματα, αλλά δεν είναι υπεύθυνοι για τη δειγματοληψία και ούτε για το ποσοστό των δειγμάτων.
«Αυτό είναι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες. Όμως, είναι πρωτίστως σε προτεραιότητα ο έλεγχος των εισαγωγών από τρίτες χώρες και από τα κατεχόμενα. Τα αποτελέσματα μας μέχρι στιγμής δεν έχουμε προσδιορίσει απαγορευμένο φυτοφάρμακο από τρόφιμα από τα κατεχόμενα. Τα δείγματα που είχαν χαρακτηριστεί ως εκτός ορίου ήταν πολύ μειωμένο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εισέρχονται στο κράτος σκευάσματα απαγορευμένα», συμπλήρωσε.
Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Μελισσοκόμων, στη δική του τοποθέτηση είπε ότι σαν Μελισσοκόμοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το λόγω ότι ανακάλυψαν, ιδίως φέτος, δηλητηριάσεις μελισσών πάρα πολλές.
«Αν τα φυτοφάρμακα έρχονται από τα κατεχόμενα ή γίνεται μια αλόγιστη χρήση από τους γεωργούς ή τον κάθε ένα που είναι στο σπίτι του πολίτης, αυτό δεν το γνωρίζουμε. Οι πληθυσμοί των μελισσών έχουν μειωθεί επικίνδυνα. Δεν υπάρχουν άγρια μελίσσια, καθόλου. Οι μελισσοκόμοι κάνουν μεγάλες προσπάθειες για να κρατήσουν τα μελίσσια τα δικά τους. Προστατέψτε τις μέλισσες. Πρέπει να μπει κάτω από την προστασία του κράτους η μέλισσα. Αν δεν μπει τότε ό,τι αγοράζουμε θα είναι από το εξωτερικό», πρόσθεσε.
Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου των Γεωπόνων Χριστίνα Χριστοδούλου, στη δική της παρέμβαση είπε ότι τα τελευταία χρόνια έγινε ένας μεγάλος αγώνας για να νομοθετηθεί η εμπορία, η συνταγογράφηση, η πώληση και η χρήση φυτοφαρμάκων.
Ο Πρόεδρος του ΚΥΚΕΜ Χρίστος Ιακώβου, στη δική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής.
Όπως αναφέρθηκε στο δημόσιο διάλογο, προϊόντα τα οποία εισάγονται από την Τουρκία, εξάγονται στις ελεύθερες περιοχές. Σημειώθηκε ότι προϊόντα μόλις κατεβούν από το πλοίο μπαίνουν μέσα στα κιβώτια με ένδειξη κυπριακών εταιρειών και φτάνουν χωρίς έλεγχο και περνούν στις ελεύθερες περιοχές.
Αναφέρθηκε, επίσης, ότι υπάρχουν υπόνοιες ότι τα προϊόντα που απορρίπτουν οι Τ/κ ως μολυσμένα φθάνουν στο μπακάλικο της γειτονιάς μας με ένδειξη Κύπρος.
Διαβάστηκαν, παράλληλα, τίτλοι δημοσιευμάτων που αναφέρονται στο θέμα των φυτοφαρμάκων.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε γεύμα με κυπριακά παραδοσιακά εδέσματα.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις