ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ: Η Κύπρος μπορεί να εισχωρήσει στον πυρήνα της ψηφιακής οικονομίας

ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ: Η Κύπρος μπορεί να εισχωρήσει στον πυρήνα της ψηφιακής οικονομίας

Η Κύπρος μπορεί να εισχωρήσει στον πυρήνα της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας και να πρωτοπορήσει, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης.

Αναφέρθηκε παράλληλα στην ανάγκη δημιουργίας ενός Δικτύου για την Καινοτομία και την Έξυπνη Ανάπτυξη, ώστε η χώρα να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που προσφέρει η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, ο συγκερασμός δηλαδή του ψηφιακού με τον φυσικό και βιολογικό κόσμο.
 
Μιλώντας το πρωί κατά την τελετή έναρξης του συνεδρίου της Βουλής των Αντιπροσώπων με θέμα «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Επιβαλλόμενες Δράσεις», στο αίθριο της Βουλής, ο κ. Συλλούρης παρατήρησε ότι δυστυχώς, η Κύπρος βρίσκεται στις τελευταίες χώρες όσον αφορά την ψηφιακή ωριμότητα. 
 
Ανέφερε ωστόσο ότι η χώρα μπορεί να εισχωρήσει στον πυρήνα της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας, καθώς διαθέτει πλούσια αποθέματα τεχνογνωσίας, επιστημοσύνης, αποφασιστικότητας και εργατικότητας, που την καθιστούν ικανή όχι μόνο να εκσυγχρονιστεί, για να συμβαδίσει με τη νέα έξυπνη εποχή, αλλά και να πρωτοπορήσει. 
 
«Το μικρό μέγεθος της χώρας μας δεν αποτελεί τροχοπέδη. Αντιθέτως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αφού προσφέρει εύκολη και γρήγορη διάχυση της πληροφορίας και απρόσκοπτη μεταλαμπάδευση του σκοπού και του γενικότερου οράματος» σημείωσε.
 
Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ακόμη ότι αποτελεί χρέος των πολιτικών και ειδικότερα της Βουλής των Αντιπροσώπων να ενημερώνονται και να ενημερώνουν για όλες τις νέες εξελίξεις, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν με τις ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις, που διαμορφώνουν το όραμά για τη νέα εποχή.
 
Ο  απώτερος μας στόχος, συνέχισε, είναι η δημιουργία ενός Δικτύου για την Καινοτομία και την Έξυπνη Ανάπτυξη. Σε αυτό είπε ότι θα κληθούν να συμμετέχουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα του τόπου, αλλά και ακαδημαϊκοί και ερευνητές που διαπρέπουν στο εξωτερικό, ο επιχειρηματικός και συνδικαλιστικός κόσμος, αρμόδιοι φορείς και οργανώσεις και εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης.  
 
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις αλλαγές που έρχονται σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας, την οικονομία, την εργασία, την εκπαίδευση, την υγεία, τη Δημόσια Διοίκηση, τα συστήματα παραγωγής και διακυβέρνησης, την πολιτικοκοινωνική τάξη πραγμάτων. 
 
«Μέσα στην επόμενη δεκαετία νέες δυνατότητες, που μέχρι χθες παρουσιάζονταν σε ταινίες και συγγράμματα επιστημονικής φαντασίας ή σε εξειδικευμένα επιστημονικά συνέδρια, θα αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας», είπε και έφερε, μεταξύ άλλων, ως παράδειγμα τα αυτοοδηγούμενα οχήματα, τις έξυπνες πόλεις και τις εφαρμογές αυτόματης μετάφρασης κειμένου.
 
Ανέφερε παράλληλα ότι οι εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας δημιουργούν ευκαιρίες, ταυτόχρονα όμως εμπεριέχουν και κινδύνους και αρνητικές παρενέργειες, ιδιαίτερα στο πεδίο της απασχόλησης, της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων, της διεύρυνσης των ανισοτήτων, της προστασίας των δημοκρατικών δικαιωμάτων.  
 
Όπως είπε, τα όποια μειονεκτήματα μπορούν να ελαχιστοποιηθούν με σωστή και συνεχή πληροφόρηση, ορθολογιστικό και ορθά αναπροσαρμοζόμενο σχεδιασμό της όποιας ψηφιακής στρατηγικής και με προληπτικές δράσεις και κανονιστικές ρυθμίσεις.  
 
Στη βάση αυτή, συνέχισε, το δίλημμα «νέες τεχνολογίες ή θέσεις εργασίας» αποτελεί ουσιαστικά ψευδοδίλημμα, αφού με μικρότερο χρόνο εργασίας και δικαιότερη κατανομή του πλούτου δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα. 
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, η Κύπρος μπορεί να μπει στην καρδιά της ψηφιακής παγκόσμιας οικονομίας, αν μεταξύ άλλων, ενδυναμώσει ψηφιακά τους ανταγωνιστικούς της τομείς, όπως ο τουρισμός, και τους συνδυάσει με άλλους όχι τόσο ανταγωνιστικούς, όπως η υγεία και η παιδεία και αν επενδύσει σε καινοτόμες ιδέες και καινούργια προϊόντα.
 
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αξιοποίησης των Ανοικτών Δεδομένων, τη δημιουργία κέντρου εφαρμογών στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και την υιοθέτηση των δικτύων νέας γενιάς (5G), που προσφέρουν τις απαραίτητες υψηλές ταχύτητες.
 
Πριν από την έναρξη του συνεδρίου, ο κ. Συλλούρης είχε μια συνομιλία με το ρομπότ NICKY του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας, το οποίο του ζήτησε να ψηφιστεί η νομοθεσία για τα ρομπότ.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σε ουδέτερο έδαφος οι συναντήσεις Ολγκίν με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Κανένα σημάδι για πρόοδο στο Κυπριακό

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Θεραπεία με το… σταγονόμετρο: Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμο φάρμακο - Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμο

Ανατροπή στο σοβαρό τροχαίο στην Πάφο: Ανταλλάξαν θέση ο οδηγός με τον συνοδηγό – Η κατάσταση της υγείας του 25χρονου μοτοσικλετιστή

Έκανε ψευδή καταγγελία στον συγκάτοικό του ότι τον μαχαίρωσε στην πλάτη - Κατηγορήθηκε 29χρονος

Πυρκαγιά στην Αραδίππου: Ομολόγησε 27χρονος τον εμπρησμό - Επιτέθηκε και σε αστυνομικό



Φόνος στην Ορμήδεια: Ψάχνουν ακόμη τον δράστη - Δεν ζητήθηκε η βοήθεια της Αστυνομίας - Δείτε φωτογραφίες από τη σκηνή

Φόνος στην Ορμήδεια: Ψάχνουν ακόμη τον δράστη - Δεν ζητήθηκε η βοήθεια της Αστυνομίας - Δείτε φωτογραφίες από τη σκηνή

Συνεχείς είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράση, αναφορικά με τον φόνο έξω από την κοινότητα της Ορμήδειας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top