ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος: 'Αποφασισμένοι για διάλογο - Δεν πρόκειται να αποδεχθώ μη λειτουργική και μη βιώσιμη λύση'

Πρόεδρος: 'Αποφασισμένοι για διάλογο - Δεν πρόκειται να αποδεχθώ μη λειτουργική και μη βιώσιμη λύση'

Είμαστε αποφασισμένοι να εμπλακούμε σε διάλογο για λύση του Κυπριακού, αλλά δεν πρόκειται να αποδεχθούμε λύση που δεν θα είναι βιώσιμη και λειτουργική, ανέφερε την Κυριακή (24/6) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως, όσοι επιλεκτικά διαστρεβλώνουν τις θέσεις της πλευράς μας, αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική μας θέση.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση του Συνδέσμου Αγωνιστών Πόλης και Επαρχίας Λεμεσού (ΣΑΠΕΛ), ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως στόχος, είναι "να πετύχουμε μια λύση που θα δικαιώνει τις προσδοκίες του Ελληνισμού, που θα επανενώνει την πατρίδα μας, που θα δημιουργεί τις συνθήκες, μέσα από την ειρήνη, να συν-δημιουργήσουμε με το σύνοικο στοιχείο, τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους".

Υπέδειξε πως, ο απλός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, δεν έχουν τι να διαχωρίσουν, "αλλά τι και πάνω σε ποια βάση θα κτίσουν, έτσι ώστε να μπορέσουν, μακράν της αδικίας, να δημιουργήσουν ένα καθεστώς βιώσιμο, λειτουργικό, που δεν θα διακυβεύει τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων, αλλά θα δημιουργεί τις προοπτικές σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, έτσι ώστε ειρηνικά να συμβιώσουμε και να δημιουργήσουμε".

Αυτό που αποτελεί πρόβλημα, τόνισε, "δεν είναι οι αγνοί Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες", είναι η στρατηγική της Άγκυρας να ελέγξει ολόκληρο το κυπριακό οικοδόμημα και αυτό ήταν και η αιτία, όπως είπε, του αδιεξόδου τον περασμένο Ιούλιο.

"Βασικές προϋποθέσεις για να υπάρξει προοπτική και μέλλον είναι, πέραν και πάνω από όλα, να υπάρξει αλληλοσεβασμός, να αναγνωρίζει η καθεμιά των κοινοτήτων, από την ώρα που έχουμε δεχθεί την πολιτική ισότητα, ότι δεν μπορεί να διεκδικεί να κυβερνήσει την άλλη", συμπλήρωσε.

Ιδιαίτερα, συνέχισε, δεν μπορεί η μειοψηφούσα κοινότητα να θέλει να επιβληθεί στην πλειοψηφούσα μέσα από αξιώσεις, όπως είναι η θετική ψήφος των Τουρκοκυπρίων και επεσήμανε πως "αν ήταν ανεξάρτητοι και μακράν κάθε επιρροής ή εξάρτησης οι Τουρκοκύπριοι, ενδεχόμενα θα υπήρχε η προοπτική και της λύσης και της ανοχής κάποιων ανεπιθύμητων συμβιβασμών".

Το χείριστο, κατά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι πως οι Τουρκοκύπριοι, "φαίνεται, δυστυχώς, να εξαρτώνται απόλυτα από την Άγκυρα, είτε λόγω της παρουσίας κατοχικού στρατού, είτε λόγω της παρουσίας των παρανόμως εμφυτευθέντων εποίκων, είτε λόγω της οικονομικής εξάρτησης".

Την ίδια ώρα, συμπλήρωσε, η Τουρκία θέλει να συνεχίσουν αναχρονιστικές εγγυήσεις, αλλά και μονομερή δικαιώματα επέμβασης, αλλά και ύπαρξη στρατιωτικής βάσης και μόνιμη παρουσία τουρκικού στρατού, ενώ διερωτήθηκε εάν η οποιαδήποτε ευρωπαϊκή ή άλλη χώρα, έχει ανάλογες αναχρονιστικές εγγυήσεις, με δικαιώματα επέμβασης της οποιασδήποτε τρίτης χώρας.

" Διερωτώμαι αν η Λιθουανία, η Εσθονία, οι Βαλτικές χώρες ή οποιαδήποτε άλλη χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπως αποκαλούνται, θα δεχόταν ποτέ μια γείτονα χώρα, όπως είναι η Ρωσία, να ήταν εγγυήτρια των βαλτικών χωρών ή οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να χρειάζεται ξένες εγγυήσεις", ανέφερε.

Αυτά είναι τα κωλύματα που αντιμετωπίζουμε και πρέπει ο καθένας να τα συνειδητοποιήσει, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι "είμαστε αποφασισμένοι για τον διάλογο, είμαστε αποφασισμένοι να εξεύρουμε λύση, είμαστε αποφασισμένοι για την ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και τα ελάχιστα και στοιχειώδη".

Αν δεν δημιουργήσουμε ένα κράτος που να είναι βιώσιμο, λειτουργικό, πραγματικά ανεξάρτητο, που να συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, "όπως και ο ΓΓ των ΗΕ έχει καθορίσει", ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προειδοποίησε πως "θα είμαστε ένα υποχείριο της Άγκυρας, ένα προτεκτοράτο της Άγκυρας". Τόνισε πως ο ίδιος δεν θα αποδεχθεί ρυθμίσεις αν πιστέψει πως η λύση που προτείνεται δεν είναι βιώσιμη, λειτουργική και δεν προστατεύονται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Λέγοντας πως "υπάρχουν και κάποιοι που θέλουν περισσότερο να θεωρούν ότι την ευθύνη φέρουμε εμείς", έθεσε το ερώτημα "ποιά πολιτική ηγεσία θα δεχόταν να υπάρχουν εγγυήσεις, μονομερή επεμβατικά δικαιώματα, στρατιωτική βάση, μόνιμη παρουσία τουρκικού στρατού, αλλά πέραν αυτού και το δικαίωμα του βέτο μιας κοινότητας που της αναγνωρίζουμε την πολιτική ισότητα, αλλά θέλει να έχει ακόμη περισσότερα δικαιώματα;".

Υπογράμμισε ακόμη ότι, την ώρα που δεν παραγνωρίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, είναι υποχρέωση του να προστατεύσει τα συμφέροντα της ελληνοκυπριακής κοινότητας και δεν θα επιτρέψει να υπάρχει ασέβεια στα δικαιώματα της.

Έφερε ως παράδειγμα τον αγωγό EastMed, διερωτώμενος ποιά θα είναι η στάση και η ψήφος των Τουρκοκυπρίων εάν αποφασίσουμε να πωλήσουμε μέρος του φυσικού μας αερίου προς την Αίγυπτο, όταν η Άγκυρα θεωρεί τη σημερινή ηγεσία της Αιγύπτου ως το μεγαλύτερο εχθρό της.

"Αυτό θα είναι ένα λειτουργικό κράτος; Και αυτό με καλούν κάποιοι να αποδεχθώ;", διερωτήθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ξεκαθάρισε ότι, παρά την απόλυτη αποφασιστικότητα του να εμπλακεί και πάλι σε ένα διάλογο, "αυτά που έχω προαναφέρει αποτελούν βασικές αρχές, δεν είναι προϋποθέσεις, είναι βασικές αρχές μιας ομαλής μετάβασης σε ένα καθεστώς που θα δημιουργούσε προϋποθέσεις, όχι των φαινομένων μετά το ’60, αλλά των φαινομένων που θέλουν ένα κράτος επιτέλους να νιώθει ότι είναι ανεξάρτητο, ότι οι Κύπριοι αποφασίζουν για τους Κύπριους και όχι κάποιοι τρίτοι για μας".

Έστειλε, επίσης, "ένα ισχυρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και προς όσους με κρίνουν ή με επικρίνουν -δεν μίλησα και δεν μιλώ για δύο κράτη" και διευκρίνισε ότι "μίλησα και μιλώ για τον αναγκαίο προβληματισμό σε περίπτωση που συνεχίζουν να είναι οι ίδιες οι αξιώσεις της Τουρκίας, τί πρέπει η ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία να πράξει".

Αυτό που πρέπει να πράξει, συνέχισε, είναι να προβληματιστεί, τί είναι αυτό που θα διασφαλίσει τη ειρήνη, τη σταθερότητα, την προοπτική και το μέλλον αυτής της χώρας και συμπλήρωσε "αν αυτό παρερμηνεύεται από κάποιους, οι οποίοι θεωρούν ότι την ευθύνη φέρουμε εμείς και όχι η τουρκική ή η τουρκοκυπριακή πλευρά, επιλεκτικά επιλέγουν και διαστρεβλώνοντας μεταφέρουν κάποια μηνύματα προς την ελληνοκυπριακή κοινότητα, δυστυχώς αποδυναμώνοντας τη διαπραγματευτική μας θέση".

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε, τέλος, την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας για την προσφορά των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, 30 από τους οποίους τιμήθηκαν σήμερα από τον ΣΑΠΕΛ.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top