Ο Γενικός Εισαγγελέας με απαντητική του επιστολή προς την κοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου διατυπώνει την άποψη ότι η Κυβέρνηση θα έπρεπε να ζητήσει τη γνωμάτευσή του προτού προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας μεταφοράς του καλού Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα και στην παραχώρηση εγγυήσεων για δυνητικές ζημιές, στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Η Επιτροπή ρώτησε τον Γενικό Εισαγγελέα κατά πόσον η ορθή πρακτική θα ήταν να γνωμοδοτήσει προς την κυβέρνηση «ως νομικός σύμβουλος τους κράτους αναφορικά με την συμφωνία που έγινε και τις εγγυήσεις που δόθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα, δεδομένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέτοχος κατά 99% και έχει προχωρήσει σε συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα ύψους πολλών δισεκατομμυρίων».
«Για τους πιο πάνω λόγους πιστεύω πως ναι», ήταν ιδιόγραφη απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα.
Σε δηλώσεις μετά τη μαραθώνια συνεδρία η προεδρεύουσα της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου, Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι είναι κατακριτέο το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε συμφωνίες χωρίς να ζητήσει την άποψη του Γενικού Εισαγγελέα, του νομικού συμβούλου του κράτους, ο οποίος εντέλλεται και υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον.
Υπενθύμισε και την χθεσινή απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα σε ερώτηση της επιτροπής ότι δεν ενημερώθηκε για τη συμφωνία που έγινε.
«Κανένας ξένος οίκος ή ακόμα και αυτοί οι ίδιοι νομικοί σύμβουλοι της ΣΚΤ δεν υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον σε μεγαλύτερο βαθμό από τον Γενικό Εισαγγελέα», είπε, υπενθυμίζοντας την γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης του λιμένα Λεμεσού, ότι επ’ ουδενί το δημόσιο πρέπει να εγγυάται τα κέρδη του ιδιώτη.
Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, η βουλευτής Αννίτα Δημητρίου είπε πως το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με απόλυτη σοβαρότητα.
«Εμείς θα σεβαστούμε τη διαδικασία και θα περιμένουμε τις αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα. Απ’ εκεί και πέρα θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τους καταθέτες και χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την πορεία της οικονομίας», κατέληξε.
Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, χαρακτήρισε «εξαιρετικά επικίνδυνες και ανεύθυνες τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας».
«Πάνω στον εκβιαστικό τους οίστρο, κάποιοι σπέρνουν πανικό και επιδεινώνουν το κλίμα», είπε και πρόσθεσε: «Αφού προκαλέσουν ζημιά και κρίση, θα επικαλούνται τον πατριωτισμό των κομμάτων για να σωθεί η κατάσταση, πρόσθεσε.
Κατέστησε σαφές ότι το Κίνημα δεν θα υπερψηφίσει την παραχώρηση εγγυήσεων στην Ελληνική αν δεν κατατεθεί και ο σχεδιασμός για τον φορέα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών, ο Ανδρέας Αποστόλου επανέλαβε την πρόταση του Προέδρου της Συμμαχίας για σύσταση ανεξάρτητης διερευνητική επιτροπής αποτελούμενος από τεχνοκράτες για να εξετάσει τη συμφωνία και να συμβουλέψει τη Βουλή.
Χαρακτήρισε σωστό το ότι θα έπρεπε να ζητηθεί η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα.
Εκ μέρους του ΕΛΑΜ, ο βουλευτής του κόμματος Λινος Παπαγιάννης, αφού υπενθύμισε προηγούμενες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών ότι η κρίση ξεπεράστηκε συμπλήρωσε πως «τις επόμενες μέρες θα κληθεί η Βουλή να πάρει μια απόφαση που θα μεταφέρει τις ευθύνες στους βουλευτές».
«Το ΕΛΑΜ δεν πρόκειται να συμβάλει στην οποιαδήποτε προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης είτε για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού είτε για να αποποιηθούν τις δικές τους ευθύνες», κατέληξε.
Η βουλευτής Άννα Θεολόγου χαρακτήρισε το ζήτημα της νομιμότητας της σύμβασης παροχής εγγυήσεων ως σοβαρό, καθώς, όπως είπε, η άποψη του Εισαγγελέα δεν ζητήθηκε για την παροχή εγγυήσεων.
Οι εγγυήσεις πιθανότατα να επιβαρύνουν επόμενα χρόνια τον πολίτη, ελπίζουμε ο Εισαγγελέας να εξετάσει και τη συμβατότητα αυτού του νόμου, είπε και πρόσθεσε πως το δικηγορικό γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν εκ των νομικών συμβούλων της ΣΚΤ.
Ελεγκτής: Απαράδεκτο να μην ζητηθεί γνωμάτευση του Γεν. Εισαγγελέα
Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι είναι απαράδεκτο να μη ελέγχεται οποιαδήποτε σύμβαση της Δημοκρατίας από τον νομικό σύμβουλο της Δημοκρατίας.
«Θεωρούμε απαράδεκτο η Δημοκρατία να βάλει την υπογραφή της σε οποιοδήποτε κείμενο, το οποίο δεν θα τύχει νομοτεχνικού ελέγχου από τον Γενικό Εισαγγελέα. Δεν μπορεί να υπογράψει η Δημοκρατία και οποιοσδήποτε Υπουργός κείμενο ειδικά τέτοιου ύψους χωρίς έλεγχο από τον Γεν, Εισαγγελέα της Δημοκρατίας», είπε.
ΥΠΟΙΚ: Είναι ιδιωτική συμφωνία
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών αν ενημερώθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ενημερώθηκε ο Κώστας Κληρίδης για το κομμάτι της συμφωνίας που αφορούσε την εκχώρηση περιουσιακών στοιχείων στην Ελληνική, αλλά όχι για την παραχώρηση εγγυήσεων.
Ο Γεν. Εισαγγελέας δεν είναι νομικός σύμβουλος της ΣΚΤ, είναι ιδιωτική εταιρεία και τόσο το κράτος όσο και η ΣΚΤ είχαν προσλάβει νομικούς συμβούλους, είπε.
«Το κράτος έχει διαχρονικά εγγυηθεί τα πάντα, έχει εγγυηθεί ημικρατικούς οργανισμούς, ταμεία προνοίας, την κακοδιαχείριση διαχειριστικών επιτροπών σε διάφορα ταμεία», είπε, υπενθυμίζοντας ότι την περίοδο 2011 – 2012 η τότε κυβέρνηση πρότεινε και εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Βουλή η έκδοση εγγυήσεων ύψους €6ς δις προς τις τράπεζες.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις