Την διαπίστωση ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ανταποκρίνεται πλήρως στα ελάχιστα πρότυπα για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων, κάνει η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την εμπορία ανθρώπων διεθνώς, τη χρονιά που πέρασε.
Η έκθεση – που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη – τονίζει ότι η κυβέρνηση σημείωσε βασικά επιτεύγματα κατά τη διάρκεια της περίοδος αναφοράς.
«Ως εκ τούτου, γράφει, η Κύπρος αναβαθμίστηκε στην κατηγορία 1».
Σε υποκεφάλαιο με τίτλο «περιοχή διοικούμενη από Τουρκοκυπρίους», η έκθεση αναφέρει για την περιοχή «ότι συνεχίζει να είναι ζώνη ατιμωρησίας για την εμπορία ανθρώπων» κι αν ενέπιπτε στις μετρήσιμες κατηγορίες θα έπεφτε στην τρίτη.
Για την Ελλάδα γράφει ότι η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται πλήρως στα ελάχιστα πρότυπα για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων, όμως κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.
«Η κυβέρνηση κατέβαλε αυξημένες προσπάθειες σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο αναφοράς και γι’ αυτό η Ελλάδα παρέμεινε στην κατηγορία 2».
Παρόμοια είναι και η αναφορά για την Τουρκία, η οποία επίσης παρέμεινε στη δεύτερη κατηγορία. Σημειώνει επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση κατέβαλε αυξημένες προσπάθειες για την ταυτοποίηση περισσοτέρων θυμάτων, τα οποία παρέπεμψε για βοήθεια.
ΚΥΠΡΟΣ
Στα επιτεύγματα της Κύπρου, περιλαμβάνονται η καταδίκη περισσότερων διακινητών και η αύξηση των προσπαθειών προστασίας των θυμάτων με τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών, την αύξηση των πόρων προς τις ΜΚΟ και την κατοχή μηνιαίας εκπαίδευσης στο προσωπικό των κυβερνητικών
«Αν και η κυβέρνηση πληροί τα ελάχιστα πρότυπα, συνεχίζει η έκθεση, δεν μείωσε τη διάρκεια των δικών και τα θύματα αντιμετωπίζουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στην πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη».
Διαπιστώνει ότι οι επιθεωρητές του Γραφείου Εργασίας δεν διέθεταν πόρους και οι παρατηρητές ανέφεραν την ανάγκη για ανεξάρτητη αξιολόγηση των πολιτικών και προγραμμάτων κατά της εμπορίας ανθρώπων. Παράλληλα καταγράφει ότι η ομάδα συντονισμού (MCG) συνέχισε να λειτουργεί με περιορισμένη συμμετοχή μελών της κοινωνίας των πολιτών.
Ταυτόχρονα η έκθεση προβαίνει στις ακόλουθες εισηγήσεις προς τις κυπριακές αρχές:
Να διερευνούν έντονα, διώκουν και να καταδικάζουν τους διακινητές βάση του Νόμος 60 (Ι) και να επιβάλει ισχυρές ποινές.
Να ταυτοποιούν δραστήρια θύματα μεταξύ ευάλωτων πληθυσμών, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των εργατών γης.
Να βελτιώσουν τη συνεργασία όλων των συναφών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των ΜΚΟ και της ομάδας συντονισμού MCG.
Να περιορίσουν τις καθυστερήσεις στις δικαστικές διαδικασίες.
Να ενισχύσουν την ικανότητα της επιθεώρηση εργασίας για τον εντοπισμό και την αναφορά των θυμάτων καταναγκαστικής εργασίας.
Να μειωθούν οι καθυστερήσεις στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.
Να αυξηθεί η πρόσβασης στην υποστήριξη, για τα θύματα που εντοπίστηκαν εκτός των ωρών λειτουργίας των παρόχων υπηρεσιών υποστήριξης.
Να βελτιωθούν οι έρευνες με επίκεντρο τα θύματα και οι διώξεις και να εφαρμοστούν μέτρα προστασίας των μαρτύρων, όταν κρίνεται απαραίτητο.
Και τέλος, να αναπτυχθεί μια ισχυρή παρακολούθηση και αξιολόγηση του πλαισίου για τις πολιτικές και τις προσπάθειες καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων.
ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
Το υποκεφάλαιο για τα κατεχόμενα ξεκινά με τη γνωστή αναφορά ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την ούτω καλούμενη «ΤΔΒΚ», ούτε κανένα άλλο κράτος πλην της Τουρκίας. Σημειώνει ότι οι Τ/Κ δεν τηρούν στατιστικά στοιχεία για τις προσπάθειες των υπηρεσιών διώξεως εναντίων των διακινητών, ενώ η «διοικούμενη από Τ/Κ περιοχή» έχει έλλειψη καταλυμάτων για τα θύματα, όπως και υπηρεσιών κοινωνικής, οικονομικής και ψυχολογικής υποστήριξης των θυμάτων.
«Ντόπιοι παρατηρητές ανέφεραν οι αρχές συνεργάστηκαν για τη διευκόλυνση της εμπορίας ανθρώπων, και η αστυνομία εξακολούθησε να κρατά διαβατήρια κατά την άφιξη των γυναικών που εργάζονται σε νυχτερινά κέντρα. Ο "Νόμος του 2000 για τα νυχτερινά κέντρα και παρόμοια μέρη" παρέχει το νομικό πλαίσιο σε σχέση με την εμπορία και τα καθορισμένα νυχτερινά κέντρα μπορούν να προσφέρει μόνο ψυχαγωγία, όπως χορευτικές παραστάσεις. Επιπρόσθετα, οι υποθέσεις που σχετίζονται με την εμπορία ανθρώπων δικάζονται βάση του "ποινικού κώδικα της ΤΔΒΚ", ο οποίος απαγόρευε να ζει κανείς από τα κέρδη πορνείας ή την ενθάρρυνση σε πορνεία και την αναγκαστική εκτέλεση εργασίας. Ωστόσο, οι Τουρκοκύπριοι εφάρμοζαν σπάνια αυτόν τον νόμο και σπάνια διώκονται ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, σωματοφύλακες ή πελάτες».
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις