Απονεμήθηκαν συνολικά 2,521 τίτλοι σπουδών στις Τελετές Αποφοίτησης του «μεγαλύτερου πανεπιστημίου της Κύπρου»
«Ως απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, είμαι βέβαιος πως έχετε αποκτήσει τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά εφόδια αλλά και την απαιτούμενη ωριμότητα για προσωπική επιτυχία». Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε στους απόφοιτους του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Δρ Κώστας Χαμπιαούρης, κατά τον χαιρετισμό του, στην Τελετή Αποφοίτησης 2018.
Τέσσερις αλήθειες, 4 «οδηγίες πλεύσης», με στόχο να ενισχυθεί ο ρόλος των αποφοίτων της Γενιάς της Χιλιετίας (Millennials), των ψηφιακών ανθρώπων, σε έναν κόσμο που αλλάζει, τονίσθηκαν από τον Παναγιώτη Σεντώνα, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, στη διάρκεια της δικής του ομιλίας.
Οι τελετές αποφοίτησης, του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018, στους τρείς συνολικά κύκλους σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, πραγματοποιήθηκαν στο Aνοικτό Aμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, παρουσία μεγάλου αριθμού επισήμων (Πρόεδρος της Βουλής, Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, βουλευτές, Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις Ελληνικών και Κυπριακών πανεπιστημίων, ακαδημαϊκοί, η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Φορέα της Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης, και άλλοι), γονέων, συγγενών και φίλων των αποφοίτων, από την Κύπρο, την Ελλάδα και περισσότερων από 70 χώρες του εξωτερικού.
Απονεμήθηκαν 466 προπτυχιακοί τίτλοι σπουδών, 5 διδακτορικοί τίτλοι σπουδών και 365 μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών. Συνολικά ο αριθμός αποφοίτων του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018 ανήρθε σε 2.521, ενώ η τελετή αποφοίτησης των μεταπτυχιακών φοιτητών χαρακτηρίστηκε ορόσημο αφού ήταν παρόντες σαράντα από τους πρώτους 217 απόφοιτους του μεταπτυχιακού προγράμματος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, το οποίο προσφέρει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας μαζί με το Πανεπιστήμιο Πατρών, και στους οποίους απονεμήθηκε από κοινού, ενιαίος διαπανεπιστημιακός μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών.
«Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει εδραιωθεί ως ένα διεθνές ηγετικό ποιοτικό ακαδημαϊκό ίδρυμα και αριθμεί πέραν των 11.500 φοιτητών που προέρχονται από περισσότερες από 70 χώρες. Περισσότεροι από 4.000 φοιτητές σπουδάζουν στα διαπανεπιστημιακά μας προγράμματα. Η συνεργασία με μόνο κορυφαία πανεπιστήμια αποτελεί στρατηγική επιλογή, αφού το Πανεπιστήμιο μας έχει τοποθετήσει τον πήχη της ποιότητας πολύ ψηλά», υπέδειξε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας.
Μιλώντας στις τελετές αποφοίτησης ο Καθηγητής Πουγιούτας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις μελλοντικές συνεργασίες με διεθνώς κορυφαία Πανεπιστήμια (με πιο πρόσφατα το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας (Lomonosov), και το Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας), για την προσφορά διπλών διαπανεπιστημιακών μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Μίλησε για την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου, την πρώτη και μεγαλύτερη στην Κύπρο, σε συνεργασία με το St George’s University of London. Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία Κτηνιατρικής Σχολής, που αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στην επόμενη διετία. Επιπλέον υπογράμμισε την παροχή 28 εξ αποστάσεως προγραμμάτων σπουδών και ειδικά του μοναδικού στον κόσμο μεταπτυχιακού προγράμματος στην τεχνολογία του Blockchain και του Ψηφιακού Νομίσματος. Τόνισε την υψηλή βαθμολογία που έλαβε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στα συστήματα αξιολόγησης και ιεράρχησης U-Multirank και QS Stars. Επίσης αναφέρθηκε στη συνεργασία του Πανεπιστημίου με κορυφαία ερευνητικά πανεπιστήμια όπως το Cambridge και το Imperial στο πλαίσιο του HORIZON 2020, την συμπερίληψη του Πανεπιστημίου στο δίκτυο δεκαεπτά κορυφαίων πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων (MIT, Princeton, Pensylvania, California Berkeley, UCL) στην πολυετή πρωτοβουλία University Blockhain Research Initiative που χρηματοδοτείται από τη διεθνή εταιρεία μεγαθήριο Ripple, και τις επιτυχίες του ερευνητικού κέντρου Institute for the Future, (IFF). Ολοκλήρωσε αναφέροντας αυτά που δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron σχετικά με την ίδρυση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και το όραμα του Κυπριακού Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού να καταστεί η Κύπρος διεθνές κέντρο Ανώτερης Εκπαίδευσης.
Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Δρ Κώστας Χαμπιαούρης, αφού ανέλυσε τους στόχους του Υπουργείου του, τόνισε πως η στρατηγική διεθνοποίησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας «συμβαδίζει με το όραμα μας να μετατρέψουμε την Κύπρο σε ένα περιφερειακό κέντρο Ανώτερης Εκπαίδευσης». Εξήρε τα επιτεύγματα του Πανεπιστημίου, ανάμεσα τους τα προγράμματα-πόλο έλξης για μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων και αλλοδαπών φοιτητών, την ίδρυση της πρώτης Ιατρική Σχολή στην Κύπρο, την διακεκριμένη εξ αποστάσεως εκπαίδευση που παρέχει, τα διαπανεπιστημιακά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με διεθνούς κύρους Πανεπιστήμια (Padova, Zagreb,West Sydney, Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και άλλα), το ερευνητικό έργο, μέσω προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, και την παροχή ποιοτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εντός και εκτός Κύπρου.
Ο Παναγιώτης Σεντώνας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, επίτιμος προσκεκλημένος στην τελετή αποφοίτησης του πρώτου κύκλου σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ανέφερε πως «είναι εξαιρετική τιμή να απευθύνεσαι στους απόφοιτους του μεγαλύτερου πανεπιστήμιου της Κύπρου» και αναφέρθηκε στις 4 αλήθειες, τις 4 «οδηγίες πλεύσης» όπως τις αποκάλεσε, «που θα βοηθήσουν τους αποφοίτους να εντοπίσουν ίσως καλύτερα το δικό τους ρόλο σε αυτό τον κόσμο που αλλάζει». Μίλησε για την Καρδιά («ακούστε πριν και πάνω από όλα την καρδιά σας»), τα Μάτια («έχει μεγάλη σημασία η επίγνωση των εξελίξεων που συντελούνται»), το Μυαλό («μπείτε στη δράση και αναπτύξετε τον εαυτό σας, τις γνώσεις και τις δεξιότητες που χρειάζεται»), και την Κοινωνική Ευθύνη/Ενσυναίσθηση («έξω και πέρα από την πόρτα του Πανεπιστημίου υπάρχει μια κοινωνία που διψά για νέους ηγέτες, νέες ιδέες, υπεύθυνους πολίτες»).
Ο επίτιμος προσκεκλημένος στην τελετή αποφοίτησης του δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών, Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Δημήτρης Κολιόπουλος, διαβιβάζοντας τις ευχές της Πρυτάνεως Κυριαζοπούλου, αναφέρθηκε εκτενώς στο κοινό πρόγραμμα των δύο Πανεπιστημίων (μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση»), «στο οποίο συνδυάστηκαν η σύγχρονη μορφή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με τη δια ζώσης πρακτική άσκηση σε πραγματικές εκπαιδευτικές συνθήκες». Για να προσθέσει πως «οι φοιτήτριες και οι φοιτητές μας που αποφοιτούν πρέπει να αισθάνονται ότι παρακολούθησαν ένα ολοκληρωμένο κύκλο ακαδημαϊκών σπουδών, που παρείχε υψηλής ποιότητας ακαδημαϊκές γνώσεις, κατάλληλες επαγγελματικές δεξιότητες και θετικές στάσεις προς αυτό που ονομάζουμε ποιοτική εκπαίδευση».
Στις τελετές αποφοίτησης απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι των αποφοιτησάντων και πρωτευσάντων φοιτητών, απονεμήθηκαν βραβεία στους αριστεύσαντες, ενώ οι τελετές ολοκληρώθηκαν με την επικύρωση των Τίτλων Σπουδών, από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητή Φίλιππο Πουγιούτα, και την Ακαδημαϊκή Γραμματέα Μαρία Παναγιώτου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Φειδίας Παναγιώτου: Πήγε στην εκπομπή της Αριστοτέλους και η σύντροφος του εισέβαλε στο πλατό
• Amazon: Λανσάρει νέο online κατάστημα χαμηλού κόστους για να «χτυπήσει» Shein και Temu
• Netflix: Αύξησε ξαφνικά τις τιμές του - Επηρεάζει και την Κύπρο - Πόσα κοστίζουν τα πακέτα του
• Ενδείξεις ότι είσαι εθισμένη στο σεξ - Η διαφορά από την απλή αγάπη
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις