Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός γυρίζουν σελίδα με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, ανέφερε ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ενώ Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι «αφήνουμε πίσω μας την οικονομική κρίση».
Μιλώντας ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, οι δύο αξιωματούχοι σημείωσαν παράλληλα την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, ενώ ο κ. Μοσκοβισί, ο οποίος επισκέφτηκε χθες την Αθήνα, υπογράμμισε ότι η ενισχυμένη εποπτεία στην οποία θα υπόκειται η Ελλάδα «δεν είναι τέταρτο πρόγραμμα» ή «συγκεκαλυμμένο μνημόνιο».
«Το τρίτο πρόγραμμα ολοκληρώνεται επιτυχώς. Ο ελληνικός λαός και όλοι οι πολίτες της Ευρωζώνης μπορούν επιτέλους να γυρίσουν σελίδα» ανέφερε ο κ. Σεντένο, στην πρώτη του παρουσίαση ενώπιον της ολομέλειας του ΕΚ.
«Θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό» καθώς «τα θετικά αποτελέσματα του τελευταίου προγράμματος οφείλονται σε αυτούς» συμπλήρωσε.
Κάτι τέτοιο, συνέχισε, δεν θα ήταν δυνατόν χωρίς τις τρομερές θυσίες που έκαναν οι Έλληνες πολίτες και την τεράστια προσπάθεια για εκσυγχρονισμό της οικονομίας. Είπε εξάλλου ότι και το Eurogroup συνέβαλε σε αυτή την κατάσταση
«Τώρα η Ελλάδα μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της και υπάρχουν σωστά θεμέλια για να υπάρξει ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη» είπε.
Ο κ. Σεντένο ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο στο Eurogroup θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιτύχει αυτούς τους στόχους.
«Σήμερα η Ελλάδα είναι έτοιμη να βγει από το τρίτο πρόγραμμα σταθερότητας. Ο Αύγουστος του 2018 είναι πραγματικά ορόσημο. Θα πρέπει να το γιορτάσουμε» είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι επανήλθε η οικονομική ανάπτυξη, ενώ η οικονομία αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,9% κατά το τρέχον έτος. «Οι προοπτικές με βάση τις τελευταίες προβλέψεις είναι θετικές» είπε.
Στον δημοσιονομικό τομέα, ο κ. Σεντένο είπε ότι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας διαθέτει σήμερα ένα «ρωμαλέο πρωτογενές πλεόνασμα» άνω από 4% για δύο συνεχή έτη.
Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι όλα αυτά είναι ενθαρρυντικά πως η Ελλάδα θα αποκτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Εναπόκειται στην Ελλάδα να οικοδομήσει πάνω στην επιτυχία του προγράμματος και να εδραιώσει τα επιτεύγματά της, είπε.
Η Ελλάδα, συνέχισε, πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να βελτιωθεί το βιωτικό επίπεδο και οι προοπτικές των πολιτών της.
Αναφέρθηκε παράλληλα στην ενισχυμένη επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα είναι έξω από το πρόγραμμα. «Έξω από το πρόγραμμα σημαίνει έξω από το πρόγραμμα» είπε ο κ. Σεντένο, ανέφερε όμως χρειάζεται προσεκτική δημοσιονομική πολιτική και χρηστή διαχείριση, σωστή διαχείριση του δημοσιονομικού τομέα και των μη εξυπηρετούμενων δανείων και σύγχρονη δημόσια διοίκηση.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι «μετά από 8 ολόκληρα χρόνια, η Ελλάδα βρίσκει σιγά σιγά πάλι το δρόμο της κανονικότητας και της αυτονομίας».
Στον απόηχο των επαφών που είχε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Μοσκοβισί μετέφερε την αίσθηση ότι «γυρίζουμε πλέον σελίδα».
Είπε εξάλλου ότι μετά το τέλος των προγραμμάτων στήριξης προς την Ελλάδα «αφήνουμε πίσω μας την οικονομική κρίση». Όπως ανέφερε, η Ευρωζώνη και η Ελλάδα βγαίνουν από την κρίση πιο ισχυρές και με μεγαλύτερη αναπτυξιακή προοπτική.
Συνεχάρη την Ελλάδα που βγαίνει από το τρίτο πρόγραμμα, με επίσημη ημερομηνία εξόδου την 20ηΑυγούστου. «Πάντα θαύμαζα τους Έλληνες, οι οποίοι ήταν πάντα προσηλωμένοι στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη» είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι το Eurogroup κατέληξε τον περασμένο μήνα σε μια «καλή συμφωνία» η οποία προβλέπει μείωση του χρέους βάσει των αναγκών της Ελλάδας και δίνει ένα απαραίτητο περιθώριο ελιγμού, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις σημαντικές οικονομικές της προκλήσεις.
Ο κ. Μοσκοβισί είπε επίσης ότι αναμένεται να θα μειωθεί σημαντικά το δημόσιο χρέος. «Προβλέπουμε μια μείωση κάτω από το συμβολικό επίπεδο του 100% του ΑΕΠ» στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, είπε.
Είπε ακόμη ότι η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι τέταρτο πρόγραμμα, αλλά ένα πλαίσιο για να ολοκληρωθούν και να εφαρμοστούν οι εν εξελίξει μεταρρυθμίσεις.
Αυτό, συμπλήρωσε, έρχεται σε αντίθεση με όσα άκουσε στην Αθήνα από ορισμένους πολιτικούς, τους οποίους προέτρεψε να είναι «πάρα πολύ προσεκτικοί με αυτά που λένε, γιατί όταν είναι κανείς πολιτικός δεν μπορεί να στρέφεται κατά της αλήθειας».
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναγνώρισε παράλληλα τις θυσίες των Ελλήνων. «Τα τελευταία χρόνια ήταν ιδιαίτερα επώδυνα για τον ελληνικό λαό, ιδιαίτερα για τη μεσαία τάξη και για τους πιο ευάλωτους» είπε.
Σύμφωνα με τον Μοσκοβισί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν πάντα σύμμαχος των Ελλήνων πολιτών, όχι της μιας ή της άλλης Κυβέρνησης «προκείμενου να καταφέρει να τους προστατεύσει από μια τυφλή λιτότητα και από αυτούς που ήθελαν να διώξουν της Ελλάδα από την Ευρωζώνη».
Αναφέρθηκε τέλος στην περίοδο 2012-2015 και είπε ότι «καταφέραμε να αποφύγουμε το καταστροφικό αυτό σενάριο του Grexit» το οποίο θα οδηγούσε σε έναν οριστικό κατακερματισμό της Ευρωζώνης.
Όσον αφορά τέλος τη συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση, ο κ. Μοσκοβισί απέρριψε τις αιτιάσεις περί πολιτικών φιλοδοξιών, λέγοντας ότι συνεργάστηκε τόσο με την Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, όσο και με αυτή του Αλέξη Τσίπρα – αν και όπως είπε υπήρξε ένα πρόβλημα με τον Γιάνη Βαρουφάκη – προς όφελος των Ελλήνων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις