Με αναφορές στο Κυπριακό οι ομιλίες στην επετειακή συνεδρία της Βουλής.
Με αναφορές στο Κυπριακό ενόψει και της καθόδου της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στην περιοχή για διαβουλεύσεις ήταν οι ομιλίες των αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων καθιερωμένη επετειακή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.
ΔΗΣΥ – Νίκος Τορναρίτης
Τον Αττίλα δεν τον έφερε η θάλασσα της Κερύνειας. Τον έφερε ο διχασμός και η αφροσύνη των ολίγων που αποδείχθηκε τραγικά αρκετή για να γίνει τόσο μεγάλο κακό στον τόπο μας και να πληρώνουμε μέχρι σήμερα, ανέφερε στην ομιλία του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης.
Καταδίκασε το προδοτικό πραξικόπημα «που έδωσε στην Τουρκία την αφορμή που έψαχνε για χρόνια προκειμένου να επιβάλει τα διχοτομικά της σχέδια στην Κύπρο, τον βίαιο κοινοτικό διαχωρισμό και τον στρατιωτικό έλεγχο της μισής μας πατρίδας». Δεν ξεχνάμε και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, είπε, την Τουρκική εισβολή, τα εγκλήματα πολέμου και την κατοχή που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Ο κ. Τορναρίτης μίλησε για το μείζον διακύβευμα και τα παιδιά μας που έγιναν νέοι που μεγαλώνουν σε μια διαιρεμένη, μη φυσιολογική πατρίδα, αισθάνεται – είπε - βάρος ασήκωτο απέναντι σε όσους χάθηκαν, τις μαύρες ημέρες του Ιούλη και του Αυγούστου του ’74 και διερωτάται αν μπορούμε να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά των Ελλήνων της Κύπρου αυτή την κατάσταση, «έτσι όπως είμαστε» και να πιστεύουμε ότι δεν θα μας ζώσουν Ερινύες .
«Λέω λοιπόν ότι δεν οφείλουμε μόνο να τιμούμε τις ηρωικές μορφές των τραγικών γεγονότων του μαύρου Ιούλη του 1974. Έχουμε την υποχρέωση να αντλούμε διδάγματα από τα λάθη του παρελθόντος για να μην τα επαναλάβουμε», πρόσθεσε ο κ. Τορναρίτης.
Πρώτο και μέγιστο, είπε, να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά τον φανατισμό και τον διχασμό του λαού μας. Ως δεύτερο ανέφερε να υπενθυμίζουμε πάντα την αξία της μετριοπάθειας και του πατριωτικού ρεαλισμού και τρίτον να αντιληφθούν οι πολιτικοί και διαμορφωτές αποφάσεων ότι τα μεγάλα εθνικά ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται με μεγάλα λόγια και διακηρύξεις.
Προϋποθέτουν, πρόσθεσε, βαθιά κατανόηση των συσχετισμών ισχύος και την αξιοποίηση διεθνών ερεισμάτων, όπως αυτά που με κόπο κατακτήσαμε και μας επιτρέπουν σήμερα να υπάρχουμε και να ελπίζουμε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πολύ εύκολα, συνέχισε, η εικόνα της παρούσας στασιμότητας, μπορεί να αντικατασταθεί από ένα νέο μομέντουμ επίλυσης, αν λάβει κανείς υπόψη, πόση εργασία και ενέργεια έχουν δοθεί για να τεθούν στο τραπέζι όλα τα κρίσιμα εναπομείναντα ζητήματα – πρόσωπο με πρόσωπο με την Τουρκία. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συστρατευτούμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς αμφιταλαντεύσεις». «Το δίλημμα σήμερα δεν είναι Ομοσπονδία ή κάτι καλύτερο. Το πραγματικό δίλημμα είναι Ομοσπονδία ή διχοτόμηση», δήλωσε ο Νίκος Τορναρίτης.
ΑΚΕΛ – Αντρος Κυπριακού
«Δεν υπάρχει προδοσία χωρίς προδότες, δεν υπάρχει έγκλημα χωρίς εγκληματίες. Το πραξικόπημα σχεδιαζόταν συνειδητά και προετοιμαζόταν μεθοδικά στα επιτελεία του ΝΑΤΟ. Ο Γρίβας και η ΕΟΚΑ Β΄ εκπονούσαν πραξικοπηματικά σχέδια αδιάκοπα. Τα σχέδια αυτά προωθήθηκαν με την ιδεολογική προετοιμασία του πραξικοπήματος στην κοινωνία», ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού παραθέτοντας απόσπασμα από πρακτικά για την συνάντηση Παναγιωτάτου – Τούρκου Πρέσβη Οκμέν τον Μάρτιο του 1972.
«Εγκληματικές ενέργειες κατά του Μακαρίου, πολιτικές δολοφονίες, ανατινάξεις αστυνομικών σταθμών και άλλων κυβερνητικών κτιρίων, αντικομμουνιστική υστερία και τρομοκρατία ήταν στην ημερήσια διάταξη. Η εντολή της Χούντας προς την ΕΟΚΑ Β΄ ήταν καθαρή: «χτυπάτε στο ψαχνό». Όπως και έγινε», συνέχισε ο κ. Κυπριανού λέγοντας ότι η ανάγκη για να τα θυμόμαστε αυτά είναι επειδή 44 χρόνια μετά, «η δεξιά και η ακροδεξιά προσπαθούν να μας πείσουν να «δούμε το βούρκο με άλλο μάτι»».
Το πραξικόπημα της 15ης του Ιούλη έδωσε στην Τουρκία το πρόσχημα για να εισβάλει στην Κύπρο παραβιάζοντας κάθε αρχή διεθνούς δικαίου, πρόσθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, διαχώρισε βίαια τον κυπριακό λαό, γέμισε την Κύπρο με τάφους, αγνοούμενους και πρόσφυγες. «Η Τουρκία εξακολουθεί να εγκληματεί εποικίζοντας τον τόπο μας, εκμεταλλευόμενη παράνομα τη γη των ελληνοκυπρίων και διατηρώντας πολυάριθμα στρατεύματα στον τόπο μας».
Σήμερα, είπε, 44 χρόνια μετά, η Τουρκία διεκδικεί με συνέπεια το στόχο της: τη διχοτόμηση της Κύπρου και η τραγική ειρωνεία της Ιστορίας είναι ότι βρίσκει – και πάλι - πολύτιμους σύμμαχους στη δική μας πλευρά. «Βρίσκει συμμάχους που χρησιμοποιώντας την ίδια ή παρόμοια ρητορική με την προ του ’74 εποχή, προσπαθούν να πείσουν ότι είναι καλύτερα να μείνουν τα πράγματα ως έχουν. Το ίδιο ανεδαφικές και δημαγωγικές είναι και οι προσεγγίσεις περί ενιαίου κράτους, περί εγκατάλειψης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει έστω και τώρα να συνειδητοποιήσει το βάρος της ευθύνης που έχει, να κάνει αυτό που χρειάζεται, για να μη μείνει στην ιστορία ως ο Πρόεδρος της διχοτόμησης. «Δεν προτείνουμε να υποχωρήσει από τις διαχρονικές μας θέσεις όπως κάποιοι υπαινίσσονται. Προτείνουμε να δείξει αποφασιστικότητα. Να αναλάβει πρωτοβουλίες. Να αναδείξει με συνέπεια τις θέσεις και την επιχειρηματολογία μας. Να εργαστεί προσηλωμένα για λύση του Κυπριακού. Λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό».
Η Κύπρος, συνέχισε, δεν θα σωθεί με το παζάρι των διαβατηρίων, με τις μπίζνες από τις οποίες πλουτίζουν ημέτεροι της Κυβέρνησης και με τα καζίνο. «Η Κύπρος θα σωθεί μόνο αν επανενωθεί».
Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στην πολιτική της Τουρκίας για εξάρτηση της τ/κ κοινότητας από αυτή λέγοντας ότι μια μερίδα της κοινότητας αντιστέκεται, όμως δεν θα αντέξει για πάντα. Αν δεν το κατανοήσει έγκαιρα αυτό η δεξιά στην ελληνοκυπριακή κοινότητα αυτή τη φορά θα πληγώσει ανεπανόρθωτα την Κύπρο, πρόσθεσε.
ΔΗΚΟ – Νικόλας Παπαδόπουλος
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, προειδοποίησε ότι εάν και εφόσον υπογραφεί ή γίνει αποδεκτή μια ενδιάμεση συμφωνία, που θα δεσμεύει τις πλευρές σ’ ένα περίγραμμα λύσης, χωρίς συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, τότε η εξέλιξη του Κυπριακού είναι προδιαγεγραμμένη είτε με συνομοσπονδία, είτε με δύο χωριστά κράτη, είτε κάτι χειρότερο, να καταλήξουμε χωρίς κράτος.
Ανέφερε ότι γι‘ αυτό το λόγο το Δημοκρατικό Κόμμα θέτει την ανάγκη χάραξης μιας νέας στρατηγικής στο κυπριακό, εξηγώντας πως «νέα στρατηγική δεν σημαίνει αλλαγή του επιδιωκόμενου στόχου της πλευράς μας, δηλαδή του στόχου μιας Ομοσπονδίας με σωστό περιεχόμενο, λειτουργικής και βιώσιμης, με κατοχυρωμένα τα δικαιώματα ολόκληρου του κυπριακού λαού».
«Αντίθετα», είπε, «μια νέα στρατηγική θα είναι η στρατηγική που θα απεγκλωβίσει την πλευρά μας από τις γενναιόδωρες προσφορές των τελευταίων δέκα χρόνων και θα αποτρέψει την υπό εξέλιξη κάκιστη λύση, που προδιαγράφεται και που θα σημάνει το τέλος του κυπριακού ελληνισμού».
Είπε ακόμα πως μια ενδιάμεση συμφωνία δεν θα εγκριθεί από το λαό, δεν θα αλλοιώνει διχοτομικές πολιτικές, δεν θα ανατρέψει στρατιωτικές και εδαφικές πραγματικότητες στην Κύπρο, για να προσθέσει πως «στόχος είναι η ελληνοκυπριακή κοινότητα να βρεθεί ενώπιον ενός τετελεσμένου γεγονότος, ενός πολιτικού και ηθικού εκβιασμού, στο τέλος να εγκρίνει μια συμφωνία συνολικής διευθέτησης, που δεν θα είναι παρά η επεξεργασία μιας στρατηγικής ενδιάμεσης συμφωνίας, που δεν ενέκρινε ή να την απορρίψει αναλαμβάνοντας και την ευθύνη για το οριστικό αδιέξοδο του Κυπριακού».
ΕΔΕΚ - Μαρίνος Σιζόπουλος
Σε μια περίοδο όπου επιχειρείται συστηματικά η παραχάραξη της ιστορίας, και τα χουντικά κατάλοιπα αναβιώνουν ενδεδυμένα τον εθνικό μανδύα, οφείλουμε με θάρρος, αντικειμενικότητα και διεισδυτικότητα να καταγράψουμε τα αίτια και τα αιτιατά που μας οδήγησαν στην τραγωδία του 1974, τις συνέπειες της οποίας εξακολουθούμε να βιώνουμε και σήμερα επικίνδυνες όσο ποτέ άλλοτε, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.
Στη δική του ομιλία, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι για την ΕΔΕΚ την κρίσιμη επταετία 1967 – 1974 δεν υπήρχαν διλήμματα. Από την πρώτη στιγμή αναμετρήθηκε με την παρανομία. Δεν επέλεξε την εύκολη λύση είτε της συμπόρευσης με τη χούντα, είτε της επιτήδειας ουδετερότητας για να εξασφαλίσει εύνοια και λαφυραγωγία. Οργανωμένα και συντεταγμένα αντέδρασε στις συνομωσίες με στόχο τη ματαίωσή-τους.
Σήμερα καλούμαστε μέσα σε δύσκολες συνθήκες που διαμόρφωσαν τα δεδομένα της συνεχιζόμενης κατοχής και της προκλητικής επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας, αλλά και τα λάθη και οι παραλείψεις-μας, να δώσουμε λύση στο πρόβλημά-μας, είπε, προσθέτοντας ότι η λύση, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να απαλλάσσει την πατρίδα-μας από την κατοχή και όχι να τη νομιμοποιεί, να κατοχυρώνει τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών ανεξάρτητα από θρησκευτική ή εθνοτική προέλευση και όχι να τα παραβιάζει και να την απαλλάσσει από την κηδεμονία τρίτων χωρών και όχι να τροποποιεί τη μορφή της.
Συμμαχία Πολιτών - Γιώργος Λιλλήκας
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, είπε πως απαιτείται σοβαρή και σφαιρική αξιολόγηση του διεθνούς και περιφερειακού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι συνομιλίες, προσθέτοντας ότι χρειάζεται και σωστή αξιολόγηση των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
«Το όλο σκηνικό ως έχει σήμερα», είπε, «θυμίζει τις συνθήκες που επικρατούσαν την περίοδο 2003-2004. Οι τεταμένες και διαταραγμένες σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία μπορεί να οδηγηθούν σε ρήξη, εξέλιξη που θα άλλαζε πλήρως τα δεδομένα. Το πιο πιθανό, όμως, είναι ότι θα επιχειρηθεί εξομάλυνση αυτών των σχέσεων και το Κυπριακό μπορεί να αποτελέσει, όπως και στο παρελθόν, μέρος του πακέτου ανταλλαγμάτων που θα προσφερθούν στην Άγκυρα».
Όπως πρόσθεσε «κρίνοντας αντικειμενικά και ρεαλιστικά την τουρκική πολιτική από το Κρανς Μοντάνα μέχρι σήμερα και τους στόχους του Ερντογάν για αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, για να διευρυνθούν τα σύνορα της Τουρκίας, είναι αφέλεια να αναμένουν κάποιοι μια διαλλακτική Τουρκία σε ένα νέο γύρο συνομιλιών και είναι ψευδαίσθηση να πιστεύει κάποιος ότι η Τουρκία θα απεμπολήσει, οικειοθελώς, αυτά που θεωρεί ως κεκτημένα της στην Κύπρο».
Κίνημα Αλληλεγγύη – Μιχάλης Γιωργάλλας
Στην Κύπρο της παρακμής σήμερα, έχουμε χρέος να συνεχίσουμε το αγώνα γιατί οι κίνδυνοι παραμένουν ισχυροί, δήλωσε σήμερα ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη, Μιχάλης Γιωργάλλας.
Μνημονεύοντας τα παλικάρια που χάθηκαν μέσα στις φλόγες του πραξικοπήματος και της εισβολής τους, είπε, δίνουμε την υπόσχεση ότι δεν ξεχνούμε την προδοσία και το έγκλημα και θα δικαιώσουμε τη θυσία τους τι δεν πρόκειται να υποταχθούμε και να παραδοθούμε όπως δεν υποτάχθηκαν και δεν παραδόθηκαν εκείνοι.
Ανέφερε ότι η 15η Ιουλίου του 1974 ήταν το τέρμα μιας διαρκούς προδοσίας, αρχής γενομένης από την αποχώρηση της Ελληνικής Μεραρχίας και με τραγική κατάληξη την εγκατάλειψη της Κύπρου και του λαού της στο έλεος και τη δολοφονική μανία του αιμοσταγούς Αττίλα. Στόχος των ξένων κέντρων που οργάνωσαν και εκτέλεσαν το προδοτικό πραξικόπημα και την εισβολή, ήταν και παραμένει η κατάλυση της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά ευτυχώς για εμάς, δυστυχώς για τους ξένους η κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας άντεξε και ακόμα αντέχει.
Κίνημα Οικολόγων – Γιώργος Περδίκης
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε πως για το Κίνημά του η συμφιλίωση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων προκύπτει μέσα από τους κοινούς αγώνες για ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική προκοπή, προσθέτοντας πως με ικανοποίηση διαπιστώνει ότι ακόμα υπάρχουν προοπτικές για κοινούς αγώνες των Κυπρίων, ενάντια στα κατοχικά δεδομένα και για διεκδίκηση των κοινών αξιών της ασφάλειας, της δικαιοσύνης, της προστασίας του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Αυτή είναι η μοναδική μας ελπίδα. Οι ηγεσίες έχουν αποτύχει. Στο βασίλειο της Κύπρου, αυτό που οραματίζεται ο ποιητής Βασίλης Μιχαηλίδης, αυτό για το οποίο θυσιάστηκαν οι αγωνιστές της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας το 74 ,δεν έχει ανατείλει ο ήλιος. Κυριαρχούν οι μίζες, οι βίζες και οι ουρανοξύστες. Δεν είναι γι’ αυτά που αγωνίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους οι ήρωες του 74. Δεν είναι για αυτά που ταλαιπωρείται ένας λαός για 44 χρόνια. Δεν είναι γι’ αυτά που θα παλέψει ένας λαός και να αγωνιστεί για να λάμψει ο ήλιος της δικαιοσύνης πάνω από τη χώρα μας. Δεν εμπνέουν λαούς, και δεν δημιουργούν ήρωες οι μίζες, οι βίζες και οι ουρανοξύστες», είπε.
Συνέχισε λέγοντας πως «χρειαζόμαστε όραμα και ελπίδα και αυτά δεν θα τα βρούμε σε αυτούς που μας κυβερνούν, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, αλλά μόνο με την ενεργοποίηση των ανεξίτηλων δυνάμεων αυτού του μικρού λαού, που πολεμά "δίχως σπαθιά και βόλια, για όλου το κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι ", μπορούμε να έχουμε την ελπίδα πως μια μέρα θα απευθυνθούμε στους ηρωικούς νεκρούς που τιμούμε σήμερα και θα τους πούμε :" Εσείς που σκοτωθήκατε για το φως, σηκωθείτε να δείτε τον ήλιο, σηκωθείτε να δείτε το γαίμαν σας, που εγινηκεν της ελευθερίας και δικαιοσύνης, το βασίλειο".
ΕΛΑΜ- Χρίστος Χρίστου
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, ανέφερε ότι «μόλις πριν από λίγες μέρες, έγινε γνωστό μέσα από δημοσιεύματα του Τύπου ότι ορισμένοι κακομοίρηδες σε συνεργασία με ξένα κέντρα, επιδιώκουν με τρόπο δόλιο να επιβάλλουν τη λήθη στον κυπριακό Ελληνισμό, για να σημειώσει ότι «προαιρετικό για τους δημοσιογράφους σήμερα, υποχρεωτικό για όλους αύριο, το γλωσσάρι της ντροπής έχει σαν στόχο να παραχαράξει την ιστορία, να διαγράψει την κατοχή και να δικαιώσει τους παράνομους εποίκους, μιας και τους ονομάζει Τούρκους πρόσφυγες».
Ωστόσο, είπε, «δεν υπολόγισαν πως αυτή η κίνηση μπορεί να έχει και τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ανέμεναν», για να προσθέσει ότι «από σήμερα και στο εξής, απέναντι στο γλωσσάρι της ντροπής, θα αντιπαρατάξουμε ως απάντηση το γλωσσάρι της τιμής και αντί να λέμε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα λέμε ο εγκάθετος της Άγκυρας, κατοχικός ηγέτης, εκπρόσωπος των εισβολέων, των κατακτητών, των ληστών, των βασανιστών, των σφετεριστών».
«Αντί να λέμε», συνέχισε, «για διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας θα λέμε ότι η Κυβέρνηση ασελγεί στον τόπο της θυσίας του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, αντιγράφοντας τις πρακτικές των ίδιων των φονιάδων τους. Αντί να λέμε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία θα λέμε το σχέδιο για τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου. Αντί να λέμε για επανένωση θα λέμε για απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών μας».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις