Ανακοινώθηκε και επίσημα η ανταλλαγή ομολόγων με την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα

Ανακοινώθηκε και επίσημα η ανταλλαγή ομολόγων με την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα

Το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ) ανακοίνωσε και επίσημα την έκδοση πέντε κυβερνητικών ομολόγων ύψους €3,19 δις διάρκειας μεταξύ 5 και 53 μηνών με ιδιωτική τοποθέτηση προς την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.

Πρόκειται για τα ομόλογα που θα μεταφερθούν στην Ελληνική Τράπεζα στο πλαίσιο της συμφωνίας απόκτησης του καλού Συνεργατισμού από την Ελληνική. Με την νέα έκδοση γίνεται ανταλλαγή των εννέα ομολόγων, ύψους €2,35 δις, που είχαν εκδοθεί τον Μάρτιο προς την ΣΚΤ, τα οποία είχαν πολύ μεγαλύτερες λήξεις (μέση σταθμισμένη διάρκεια 17 έτη), ενώ με το αυξημένο ποσό συμπληρώνεται η διαφορά μεταξύ περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων του ισολογισμού που μεταφέρεται στην Ελληνική.

Με τα ομόλογα που εκδόθηκαν τη Δευτέρα 16/07 και το ομόλογο ύψους €892 εκατ που διακρατούσε ήδη η ΣΚΤ, συμποσούται ένα χαρτοφυλάκιο κυβερνητικών ομολόγων ύψους €4.082 εκατ που μεταφέρεται στην Ελληνική.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΓΔΔΧ, η ημερομηνία έκδοσης των πέντε ομολόγων είναι η 13η Ιουλίου 2018.

Τα ομόλογα:

 

Μετά τις εκδόσεις αυτές, το δημόσιο χρέος αυξάνεται κατά επιπλέον €840 εκατομμύρια φτάνοντας στα €21,67 δισεκατομμύρια, με τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο 111% βάσει του ΑΕΠ στο τέλος του πρώτου τριμήνου.

Ωστόσο με τις αποπληρωμές που θα γίνουν εντός Ιουλίου το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει στα €20,8 δις ή στο 107%.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό: Κριτική της Λευκωσίας στις ίσες αποστάσεις και βλέμμα στις επόμενες κινήσεις του ΟΗΕ

Κυπριακό: Κριτική της Λευκωσίας στις ίσες αποστάσεις και βλέμμα στις επόμενες κινήσεις του ΟΗΕ

Σε μια χρονική συγκυρία όπου το Κυπριακό επανέρχεται, έστω δειλά, στο διεθνές προσκήνιο, η Λευκωσία στέλνει σαφή μηνύματα προς τα Ηνωμένα Έθνη, εκφράζοντας τόσο τη βούλησή της για συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας όσο και την έντονη δυσαρέσκειά της για τη διαχρονική πρακτική τήρησης ίσων αποστάσεων. Οι πρόσφατες Εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτέλεσαν την αφορμή για να επαναδιατυπωθεί η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι μια τέτοια προσέγγιση δεν αποτυπώνει με ακρίβεια τις πραγματικότητες επί του εδάφους, οι οποίες πηγάζουν από τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή.