Η Τουρκία επιδιώκει να βρεθεί παρούσα στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, είπε ο Φώτης Κουβέλης.
Την εκτίμηση ότι η Τουρκία, κρατώντας ανοικτό το πεδίο των αμφισβητήσεων στο Αιγαίο, επιδιώκει να βρεθεί παρούσα στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, εξέφρασε ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM.
Όπως σημείωσε ο κ. Κουβέλης, η Τουρκία επιδεικνύει, σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, μια αντιφατική στάση, κινούμενη αφενός προς τις ΗΠΑ και αφετέρου επιδιώκοντας σχέσεις με τον Πούτιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τουρκική πλευρά επιλέγει παράλληλα «να επιτίθεται ρητορικά στην Ελλάδα, συνεχίζοντας τις παραβιάσεις στον εθνικό μας εναέριο χώρο, διότι θέλει να κρατήσει σε ό,τι έχει σχέση με τη χώρα μας ανοικτό –όπως πιστεύει– το πεδίο αμφισβητήσεων στο Αιγαίο με τις λεγόμενες γκρίζες ζώνες. Η προσπάθειά της αυτή έχει ως στόχευση να βρεθεί η Τουρκία παρούσα στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αναπληρωτής ΥΕΘΑ επισήμανε ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν θα σταματήσει, χαρακτηρίζοντας ως «λανθασμένη την εκτίμηση που προέβαλαν κάποιοι ότι η πολιτική της έντασης αφορούσε μόνο στην προεκλογική τακτική του Ερντογάν».
Αναφορικά με το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται στις φυλακές της Αδριανούπολης, ο κ. Κουβέλης έκανε λόγο για «βαρβαρότητα Δικαίου» από την πλευρά της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι κρατούνται επί τέσσερις και πλέον μήνες, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί ακόμα κατηγορίες. Όπως υποστήριξε, η Τουρκία εντάσσει το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην πολιτική της έντασης προς την Ελλάδα, η οποία θα συνεχιστεί κυμαινόμενη.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Νέο όχι της Τουρκίας για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς - 140 ημέρες έγκλειστοι
«Σε καμία περίπτωση δεν μπαίνουμε σε καμία διαδικασία ανταλλαγής των δύο στρατιωτικών μας με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς ή με τους εννέα Κούρδους που συνελήφθησαν στην Ελλάδα, λίγες μέρες πριν την άφιξη στην Αθήνα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης, προσθέτοντας ότι τα συγκεκριμένα ζητήματα βρίσκονται υπό την αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης.
«Η οποιαδήποτε παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη θα ήταν όχι μόνο αδικαιολόγητη αλλά και αδιανόητη», σημείωσε ο ίδιος, ενώ επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της πύκνωσης των πολιτικών πιέσεων προς την Άγκυρα για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Ερωτηθείς για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει την περαιτέρω εμπλοκή του ΝΑΤΟ για την αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών, ο κ. Κουβέλης επισήμανε ότι «το θέμα ετέθη στο ΝΑΤΟ με τον πλέον δυναμικό, με τον πλέον σαφή τρόπο και κατά την τελευταία παρουσία του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Συνεχίζονται οι πιέσεις». Σημείωσε, ωστόσο, ότι η Τουρκία παρά τις συμμαχικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ εξακολουθεί να κρατεί στις φυλακές της τον Αμερικανό πάστορα. «Και ο Τραμπ παρά τις πιέσεις που ασκεί, δεν έχει εξασφαλίσει την αποφυλάκιση του», υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια γενικότερη στάση της Τουρκίας αυτήν την περίοδο.
Ως προς τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών, ο Αναπληρωτής ΥΕΘΑ σημείωσε ότι προέκυψαν εις βάρος τους στοιχεία τα οποία καθιστούσαν αναγκαίο για την κυβέρνηση να υπερασπισθεί την ίδια τη χώρα και να αποτρέψει την οποιαδήποτε επέμβαση στα εσωτερικά της ζητήματα.
«Τα στοιχεία για τη δράση των Ρώσων διπλωματών είναι δικά μας, δεν μας τα έδωσε κανείς, ούτε είναι κατασκευασμένα. Πρέπει με απόλυτη σαφήνεια και κατηγορηματικότητα να σας πω ότι η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί την οποιαδήποτε πίεση για να πράξει αυτό που έπραξε. Η χώρα μας δεν έχει ούτε πολιτική, ούτε κουλτούρα απελάσεων», τόνισε ο κ. Κουβέλης επί του συγκεκριμένου ζητήματος.
Παράλληλα, ως προς τις καταγγελίες του πρωθυπουργού της πΓΔΜ για εμπλοκή Ρώσων επιχειρηματιών και διπλωματών στη χώρα του αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι τόσο η Ρωσία, όσο και η Τουρκία δεν επιθυμούν της ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
«Η Τουρκία έχει καταγράψει την άποψή της αναφορικά με την πολιτική της επιλογή να κάνει διείσδυση στα Βαλκάνια αξιοποιώντας ζητήματα μειονοτήτων. Μην ξεχνάμε εξάλλου ότι είναι δηλωμένη και κατατεθειμένη η πολιτική στόχευση για τη Μεγάλη Αλβανία, η οποία ξεκινάει από τα Τίρανα για να φθάσει μέχρι το Τέτοβο. Στη βάση αυτού του γεγονότος, αυτού του πλαισίου η Ελλάδα θα πρέπει να πορεύεται με τις συμμαχίες της, αξιοποιώντας ό,τι είναι δυνατόν», σημείωσε ο κ. Κουβέλης, υπογραμμίζοντας ότι εάν η πλευρά της πΓΔΜ πράξει τα συμπεφωνημένα, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί «να εξασφαλισθεί η κύρωση της συμφωνίας με τη FYROM, με τον μέγιστο δυνατό αριθμό κοινοβουλευτικών ψήφων».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει
• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές
• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»
• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»
• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις