Έντονες αντιδράσεις τόσο από τους φαρμακοποιούς όσο και από τους οργανωμένους ασθενείς προκάλεσαν τέσσερα νομοθετήματα για τα φάρμακα στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.
Το Γενικό Σύστημα Υγείας μπαίνει σε επικίνδυνες ατραπούς, καθώς τα νομοθετήματα που ετοιμάστηκαν από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίας δεν βρίσκουν θετικές αντιδράσεις.
Σύμφωνα με τη Μαριλένα Παναγή («Ο Φιλελεύθερος») διαμαρτυρίες υπάρχουν και από τους εισαγωγείς φαρμάκων και τις φαρμακοβιομηχανίες, ενώ οι Φ.Υ. θα πρέπει να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα για την πρώτη φάση του ΓεΣΥ.
Στο μεταξύ, ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος εκφράζει κάθετη διαφωνία στον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομειακών φαρμακείων, ενώ διεκδικεί την εισαγωγή του θεσμού του 1 ευρώ για κάθε συνταγή που εκτελείται.
Από πλευράς των προμηθευτών φαρμάκων, η μεγαλύτερη αντίδραση αφορά στον τρόπο συνταγογράφησης των φαρμάκων από τους γιατρούς, καθώς τα νομοσχέδια προνοούν ότι οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να προτείνουν στους δικαιούχους του ΓεΣΥ τη φθηνότερη επιλογή.
Οι οργανωμένοι ασθενείς από πλευράς τους απέστειλαν στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες τα σχόλιά τους σε μια πολυσέλιδη επιστολή καταγράφοντας και αυτοί με τη σειρά τους ενστάσεις, επισημάνσεις αλλά και εισηγήσεις. Εκφράζουν έντονη ανησυχία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι δικαιούχοι ενδεχομένως να χάνουν το δικαίωμα στην πρόσβαση σε κατάλληλα για τους ίδιους φαρμακευτικά σκευάσματα.
Τον Σεπτέμβριο τα τέσσερα νομοθετήματα θα πρέπει να οδηγηθούν στη Βουλή για να ενταχθούν στο ΓεΣΥ κατά την πρώτη φάση της εφαρμογής του τον Ιούνιο του 2019 και ως εκ τούτου επιβάλλεται να υπάρχει χρόνος για την απαραίτητη προετοιμασία.
Το πρώτο νομοθέτημα προτείνει μεταξύ άλλων την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής συνταγής και της διαδικασίας για την εκτέλεσή της στον βαθμό που αυτό υποστηρίζεται από το λογισμικό του ΟΑΥ, ενώ περιλαμβάνει πρόνοια που να επιτρέπει στους φαρμακοποιούς να αντικαθιστούν ένα φαρμακευτικό προϊόν με το φθηνότερο, γενόσημο ή αντίστοιχο γενόσημό του. Περιέχει επίσης πρόνοιες για τη δημιουργία νοσοκομειακών φαρμακείων σε νοσηλευτήρια με άνω των 30 κλινών και πέντε ειδικοτήτων.
Το δεύτερο νομοθέτημα εισάγει διατάξεις για τις διαδικασίες αδειοδότησης νοσοκομειακών φαρμακείων, τη διάρθρωση και προδιαγραφές λειτουργίας, τις αρμοδιότητες, καθώς και τη στελέχωσή τους.
Με το τρίτο νομοθέτημα εισάγονται πρόνοιες με τις οποίες καθίσταται απαραίτητη η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας (ηλεκτρονικοί υπολογιστές και άλλες συσκευές, λογισμικά) για τη λειτουργία των φαρμακείων και, τέλος, στο τέταρτο νομοθέτημα εισάγονται διατάξεις για τη διευκόλυνση της εκτέλεσης ηλεκτρονικών συνταγών που περιέχουν ελεγχόμενα φάρμακα (π.χ. ναρκωτικά).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Γιος μαχαίρωσε τον πατέρα του στο πόδι - Όλα ξεκίνησαν για ένα κινητό τηλέφωνο
• Ταξίδια στη Βρετανία: Τι πρέπει να προσέξουν οι επισκέπτες - Πόσο θα επηρεάσει τους Κύπριους
• «Πάμε εξπρές»: Επεκτείνεται το ωράριο αργά το βράδυ - Όλες οι λεπτομέρειες
• Θλίψη στον εκπαιδευτικό κόσμο της Κύπρου για τον θάνατο της Ρέας Παπαγεωργίου
• Τζόκερ: Στην Κύπρο το τυχερό δελτίο - Πόσα κέρδισε και πού παίχτηκε
• Ντόναλντ Τραμπ: Έκανε τον Έλον Μασκ υπουργό Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας των ΗΠΑ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις