ΠτΔ: Παρουσιάζει προτεραιότητες και εμβληματικές πολιτικές για το 2025
Παρουσιάζει τον Ετήσιο Προγραμματισμό της Κυβέρνησής για το 2025, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, την ερχόμενη Τετάρτη 29 Ιανουαρίου.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή ανέφερε πως συμφωνήθηκε όπως γίνει νέα σύσκεψη, την Παρασκευή 10 Αυγούστου, στη Λευκωσία, στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος, ούτως ώστε με τη συμμετοχή όλων των Διευθυντών (Τμήματος Δασών, Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων) και του Επάρχου Πάφου, να εξεταστεί η αντιμετώπιση του προβλήματος στην ευαίσθητη περιοχή του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς.
Επίσης, συνέχισε, το θέμα θα τεθεί ενώπιον του Υπουργού, ενώ ο Δήμος αναμένεται- όπως είπε- να αιτηθεί ένα μεγάλο ποσό τον πρώτο χρόνο ούτως ώστε να απομακρυνθεί ο καλαμιώνας και να φυτευτούν άλλα δέντρα.
Θεωρώ, είπε, “ότι μετά τη σύσκεψη της Παρασκευής θα παρθούν οι σωστές αποφάσεις ούτως ώστε να λυθεί οριστικά το θέμα της παρουσίας των καλαμιώνων στον ποταμό” .
Όσον αφορά τον χώρο γύρω από τον κατασκηνωτικό χώρο θα τον διαχειριστεί ο ίδιος ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς, είπε ο Δήμαρχος, σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών και τον διαχειριστή του χώρου.
Αυτή η ευαίσθητη περιοχή γύρω από τον κατασκηνωτικό χώρο θα εξεταστεί σε σύσκεψη την Πέμπτη, συμπλήρωσε, ώστε ο κατασκηνωτικός χώρος να λειτουργεί με ασφάλεια για τους επισκέπτες του.
Αυτό που είχε υποσχεθεί ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, συνέχισε ο κ. Παπαχριστοφή, είναι η πλήρη ασφάλεια της λειτουργίας του κατασκηνωτικού χώρου.
Παραδέχτηκε ωστόσο πως υπάρχουν κάποια “μελανά σημεία”, κατά μήκος του ποταμού τα οποία άμεσα η Τοπική Αρχή θα μεριμνήσει ούτως ώστε να απομακρυνθούν οι καλαμιώνες που έχουν εισέλθει στις αυλές κατοικιών και για να μην κινδυνεύουν ζωές.
«Το πιο σημαντικό για μας είναι να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι», είπε, ανακοινώνοντας, "πως από αύριο αρχίζει η έναρξη του καθαρισμού" .
Σε δηλώσεις της, η Μαρίνα Ξενοφώντος εκ μέρους του Τμήματος Περιβάλλοντος, ανέφερε πως στο πλαίσιο της σημερινής σύσκεψης συζητήθηκε η διαχείριση του καλαμιώνα κατά μήκος του ποταμού Χρυσοχού από το ύψος της κοινότητας Σκούλι μέχρι τις εκβολές του ποταμού, που είναι στα όρια της Πόλης Χρυσοχούς.
Η κ. Ξενοφώντος εκτίμησε πως πρέπει να γίνει ένα διαχειριστικό σχέδιο έτσι ώστε τα αρμόδια τμήματα με την τεχνογνωσία που κατέχουν να διαχειριστούν το είδος του καλαμιώνα, το οποίο – όπως είπε- είναι ξενικό.
Επεσήμανε πως υπάρχει πρόθεση για διαχείριση του ποταμού, προσθέτοντας πως χρειάζονται πιστώσεις χρόνου και χρημάτων έτσι ώστε να γίνει κατορθωτή η σωστή διαχείριση του ποτάμιου οικοσυστήματος.
Μιλούμε, είπε, “για ένα ευαίσθητο οικοσύστημα στο οποίο υπάρχουν αρκετά είδη και όχι μόνο καλαμιώνες, όπως άλλα δασικά ποτάμια είδη που προστατεύονται, όπως πλατάνια, σκλήθρακες και άλλα είδη που φύονται σε ποτάμια οικοσυστήματα που θα πρέπει να μην αφαιρεθούν”.
H κ. Ξενοφώντος σημείωσε ακόμη πως υπάρχουν και ζωικά είδη τα οποία προστατεύονται με βάση ευρωπαϊκή οδηγία για τους οικοτόπους, αναφέροντας πως στην ουσία θα πρέπει να γίνει ένα σωστό σχέδιο διαχείρισης έτσι ώστε να αφαιρεθεί το ξενικό είδος αλλά να μην προκληθεί οποιοδήποτε πρόβλημα όσον αφορά το ποτάμιο οικοσύστημα.
Από ΚΥΠΕ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις