Ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον που κατηγορείται για "τρομοκρατικές" δραστηριότητες στην Τουρκία, έχει γίνει η αφορμή για να ξεσπάσει μια μεγάλη διεθνής κρίση. ΗΠΑ και Τουρκία είναι οι δύο αντιμαχόμενοι πόλοι με κύριο "θύμα" την τουρκική λίρα, την ώρα που άλλες περιφερειακές "δυνάμεις", όπως το Κατάρ, σπεύδουν να στηρίξουν τη μία ή την άλλη πλευρά.
"Δεν έχω κάνει ποτέ κάτι εναντίον της Τουρκίας. Αγαπάω την Τουρκία. Προσεύχομαι για την Τουρκία εδώ και 25 χρόνια. Θέλω να έρθει στο φως η αλήθεια". Αυτά έλεγε ο πάστορας τον περασμένο Απρίλιο απευθυνόμενος στο δικαστήριο της πόλης Αλιάγα κοντά στη Σμύρνη κατά την έναρξη της δίκης του. Έκτοτε βρίσκεται κρατούμενος σε κατ' οίκον περιορισμό με τον Ντόναλντ Τραμπ να ζητά την άμεση απελευθέρωσή του, επιβάλλοντας κυρώσεις στην Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν.
Tο προφίλ του πάστορα.
Ο Μπράνσον που κατάγεται από τη Νότια Καρολίνα, εγκαταστάθηκε στην Τουρκία από το 1993 μαζί με τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους, ενώ και ο ίδιος προέρχεται από οικογένεια επτά παιδιών.
Ο 50χρονος διεύθυνε με τη σύζυγό του Νορίν μια προτεσταντική εκκλησία στη Σμύρνη και συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές αρχικά, τον Οκτώβριο του 2016, τρεις μήνες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.
Για την ακρίβεια, στις 7 Οκτωβρίου του 2016, βρήκε στο σπίτι του θυροκολλημένο σημείωμα για να παρουσιαστεί σε τοπικό αστυνομικό τμήμα. Αρχικά πίστευε πως η κλήση είχε να κάνει με τη βίζα του. Ωστόσο, άμα τη εμφανίσει του, πληροφορήθηκε αμέσως πως τα πράγματα ήταν διαφορετικά.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είναι και εκείνος "Γκιουλενιστής". Θυμίζουμε εδώ πως η Τουρκία ζητά την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος βρίσκεται αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και κατηγορείται για υποκίνηση του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Ο Τραμπ έχει απορρίψει πολλάκις την έκδοση Γκιουλέν και έχει αποσυνδέσει την υπόθεσή του από εκείνη του πάστορα.
"Θα ήταν προσβολή προς τη θρησκεία μου. Είμαι αμερικανός πατριώτης και χριστιανός, δεν θα εντασσόμουν ποτέ σε ένα ισλαμιστικό κίνημα", είπε στην απολογία του ο Μπράνσον ο οποίος διατείνεται πως ουδεμία σχέση έχει με τον Γκιουλέν και τους υποστηρικτές του. Αναφέρει δε πως διώκεται για τη θρησκεία του.
Αλλά οι κατηγορίες δεν τελειώνουν εδώ.
Ο Μπράνσον κατηγορείται και για κατασκοπεία προς όφελος των ΗΠΑ. Μάλιστα, με τις κατηγορίες της κατασκοπείας είχε συλληφθεί και η σύζυγός του, η οποία όμως αφέθηκε ελεύθερη. Ακόμη, του επιρρίπτεται η κατηγορία της στήριξης και "εκχριστιανισμού" Κούρδων του PKK, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως "τρομοκράτες" από την κυβέρνηση της Άγκυρας. Η Τουρκία δεν είχε δει ούτως ή άλλως θετικά τη στήριξη των Κούρδων στο Κομπάνι από τις ΗΠΑ, κατά τη μάχη τους κατά του ISIS.
Οι κατήγοροι περιγράφουν την προτεσταντική εκκλησία του Μπράνσον στη Σμύρνη, ως "σύνδεσμο" στις σχέσεις ΗΠΑ-PKK, και σαν "εστία στήριξης των Κούρδων". Όλες οι πηγές ωστόσο που έχουν εξεταστεί, διατηρούν την ανωνυμία τους.
Τον Σεπτέμβριο του 2017 ο Ερντογάν είχε "υπονοήσει" άλλωστε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να απελευθερώσει τον πάστορα, μόνο αν οι ΗΠΑ παρέδιδαν στην Άγκυρα τον Γκιουλέν. Και παρότι υποστηρίζει πως η δικαστική εξουσία είναι εντελώς ανεξάρτητη στη χώρα του, είχε δηλώσει: "Μας λένε δώστε μας τον πάστορα. Όμως κι εκείνοι έχουν έναν ιερωμένο που θέλουμε. Δώστε τον μας και θα δικάσουμε τον πάστορα και θα τον εκδώσουμε".
"Εγώ είμαι ο κατάσκοπος"
Σχολιάζοντας την καταδίκη Μπράνσον τον Απρίλιο, ο Τραμπ έλεγε μέσω Twitter φυσικά, πως... πράκτορας είναι εκείνος και όχι ο πάστορας.
"Ο πάστορας Άντριου Μπράνσον, ένας εξαίρετος κύριος και χριστιανός ηγέτης στις ΗΠΑ, δικάζεται και τον κατηγορούν στην Τουρκία χωρίς κανέναν λόγο. Τον αποκαλούν κατάσκοπο, αλλά εγώ είμαι πιο πολύ κατάσκοπος απ’ όσο εκείνος. Ελπίζω ότι θα του επιτρέψουν να γυρίσει στην πατρίδα, στην όμορφη οικογένειά του, όπου ανήκει!".
Τα παραπάνω έφεραν αρχικά το "πάγωμα" των πωλήσεων στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ προς την Τουρκία. Κάτι που συνδέεται φυσικά και με την πρόθεση Ερντογάν να αγοράσει οπλικά συστήματα από τον Πούτιν. Η παράδοση των F-35 συνδέθηκε άμεσα με το ζήτημα της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 και την έκδοση Μπράνσον. Αλλά ο Ερντογάν δεν κάνει εύκολα "πίσω" στα μεγάλα παζάρια.
Ο πάστορας Μπράνσον αποφυλακίστηκε από τις φυλακές της Σμύρνης στις 25 Ιουλίου του τρέχοντος καλοκαιριού και όπως είπαμε, παραμένει σε κατ' οίκον περιορισμό. Η φυλάκισή του κράτησε 21 μήνες (μέχρι τώρα) ενώ η δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί. Αν κριθεί τελεσίδικα ένοχος, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 35 ετών.
Λίγες ημέρες μετά την αποφυλάκιση Μπράνσον, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τις κυρώσεις τους εναντίον της Τουρκίας, διπλασιάζοντας τους δασμούς στην εισαγωγή αλουμινίου και χάλυβα και ρίχνοντας στα τάρταρα την τουρκική λίρα. Ο Ερντογάν απάντησε με μποϊκοτάζ στα iPhone και τα αμερικανικά προιόντα.
Τις τελευταίες ώρες μάλιστα, ο πρόεδρος Τραμπ σκληραίνει τη στάση του αναφέροντας πως οι ΗΠΑ "δεν θα πληρώσουν τίποτα" στην Τουρκία για την απελευθέρωση του κρατούμενου, τον οποίο αποκάλεσε "μεγάλο πατριώτη όμηρο".
Οι λεπτομέρειες της κράτησης
Σύμφωνα με την επίσημη αναφορά του State Department, ο πάστορας κρατείτο αρχικά στο Harmandali Detention Centre σε κελί μαζί με 21 ακόμη άτομα, ενώ το συγκεκριμένο κελί χωρούσε μόλις 8. Μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου δεν είχε δει τον δικηγόρο του.
Τον Αύγουστο του 2017 μεταφέρθηκε στη φυλακή του Kiriklar που κρατείτο σε κελί μαζί με δύο ακόμη άτομα που κατηγορούνται ως Γκιουλενιστές.
Του παραχωρήθηκε δικαίωμα μόλις μία ώρας σε εβδομαδιαία βάση για να δέχεται επισκέψεις.
Τον Οκτώβριο του 2017 μεταφέρθηκε σε άλλη πτέρυγα μαζί με πολίτες αμερικανικής καταγωγής που κατηγορούνται για κατασκοπεία στην Τουρκία. Ανάμεσά τους είναι ο Ismail Kul, καθηγητή χημείας στο Πανεπιστήμιο Widener της Πενσυλβανίας, ο αδερφός του, Mustafa Kul και ο 37χρονος αστροφυσικός της NASA Serkan Golge. Στην ίδια πτέρυγα κρατούνται και τούρκοι πολίτες που εργάζονταν στην αμερικανική πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη, κάτι που δείχνει πως οι πιέσεις της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ για την έκδοση του Γκιουλέν, ήταν από την αρχή ιδιαιτέρως έντονες.
Οι ΗΠΑ στηλιτεύουν την Τουρκία για παραδειγματική καθυστέρηση στην έναρξη της δίκης ενώ καταγγέλλουν τον Ερντογάν για τις συνθήκες κράτησης μέχρι τον κατ' οίκον περιορισμό στον οποίο ετέθη προσφάτως.
"Οι κατηγορίες εναντίον του βασίζονται σε κρυφά στοιχεία και σε ανώνυμο μάρτυρα. Έχει φυλακιστεί από τον Οκτώβριο του 2016 χωρίς να τηρείται κάποια προβλεπόμενη διαδικασία και χωρίς επαρκή σωματική και ψυχολογική στήριξη", αναφέρει η επίτροπος των ΗΠΑ για τις θρησκευτικές ελευθερίες, Kristina Arriaga.
Το "ευχαριστώ" της οικογένειας Μπράνσον μέσω Facebook για τις προσευχές για την αποφυλάκιση του πάστορα:
Αντί επιλόγου, να θυμίσουμε πως οι συντηρητικοί Ευγγελιστές στους οποίους ανήκει ο Μπράνσον, στηρίζουν σθεναρά τον Τραμπ. Στις ΗΠΑ, υπάρχουν εκατομμύρια Ευαγγελιστών που διαχέονται σε ολόκληρη την κεντρική γραμμή των προτεσταντικών συγκεντρώσεων έχοντας μεγάλη επιρροή και στην πολιτική ζωή των Πολιτειών.
Έτσι, η κράτηση Μπράνσον από τον Ερντογάν, έχει να κάνει εν πολλοίς με τον ίδιο τον Τραμπ και τους ψηφοφόρους του, αποσκοπώντας στην κλιμάκωση της πίεσης για την έκδοση του Γκιουλέν που έχει καταφύγει στις Πολιτείες από το 1999. Ωστόσο, όπως φαίνεται, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι διατεθειμένος να παραδώσει εύκολα τα όπλα της "διαπραγμάτευσης" μιας και πίσω από την όλη ιστορία διαφαίνεται και ο παράγοντας Πούτιν.
Πηγή:news247.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις