Την “κακή” τράπεζα της Εθνικής Κύπρου καθώς τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της, επιχειρεί να πωλήσει το τελευταίο διάστημα η Εθνικής Τράπεζα με σκοπό μια νέα ‘καθαρή’ από προβληματικά δάνεια, τράπεζα. Αυτό δημοσιεύει η ελληνική ιστοσελίδα euro2day.
Να σημειώσουμε πως στο τέλος του 2016, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (της Εθνικής Κύπρου ανέρχονταν στο 62,6% των συνολικών χορηγήσεων (923 εκατ. ευρώ).
Παρουσιάζουμε αυτούσιο το δημοσίευμα του Χρήστου Κίτσιου το οποίο δημοσιεύθηκε στο ελλαδικό μέσο.
Σε εξέλιξη βρίσκεται νέος διαγωνισμός για την πώληση της θυγατρικής που διατηρεί η Εθνική Τράπεζα στην Κύπρο (Εθνική Κύπρου), ενώ, την ίδια στιγμή, προχωρά η απόσχιση και εισφορά των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της(Non Performing Exposures - NPEs) σε εταιρεία ειδικών δανείων (bad bank).
Ο διαγωνισμός, τον οποίο τρέχει η Credit Suisse ως σύμβουλος πώλησης, βρίσκεται στη φάση της διενέργειας due diligence από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ώστε τον Σεπτέμβριο να κατατεθούν οι προσφορές. Παράλληλα, προχωρά η διαδικασία διαχωρισμού των NPEs της Εθνικής Κύπρου, μετά τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων.
Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της τράπεζας μαζί με τις εξασφαλίσεις τους θα μεταβιβαστούν σε bad bank, που θα ελέγχεται από τη μητρική τράπεζα. Η μεταβίβαση θα διενεργηθεί στην καθαρή τους αξία (ονομαστική αξία, μείον οι σχηματισμένες προβλέψεις), ενώ η bad bank θα «θωρακισθεί» κεφαλαιακά τόσο από την Εθνική Κύπρου όσο και από τη μητρική.
Οι δύο διαδικασίες τρέχουν ταυτόχρονα, ώστε οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να «μπιντάρουν» για την απόκτηση μιας μικρότερης μεν σε ενεργητικό τράπεζας, αλλά καθαρής από προβληματικά δάνεια. Είναι πιθανόν στην bad bank να μεταφερθεί και μέρος του προσωπικού της Εθνικής Κύπρου, κάτι, όμως, που δεν έχει οριστικοποιηθεί καθώς προβλέπεται η παροχή δυνατότητας στον αγοραστή της «καθαρής» πλέον τράπεζας να αναλάβει, έναντι προμήθειας, και τη διαχείριση της bad bank.
Επιπρόσθετα, με δεδομένο ότι η Εθνική θα διατηρήσει στην Κύπρο παρουσία μέσω υποκαταστήματος, η διαχείριση της bad bank θα μπορούσε να διενεργείται από το υποκατάστημα, με μια μικρή ενίσχυση του προσωπικού του.
Στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι να διευκολύνει την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Εθνική Κύπρου από τοπικές και ξένες τράπεζες, εξέλιξη που θα επιτρέψει την εξασφάλιση υψηλότερου τιμήματος.
Στο τέλος του 2016, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures - NPEs) της Εθνικής Κύπρου ανέρχονταν στο 62,6% των συνολικών χορηγήσεων (923 εκατ. ευρώ), με τις προβλέψεις να ξεπερνούν το 50%. Ο δείκτης πρωτοβάθμιων κεφαλαίων διαμορφωνόταν στις 31.12.2016 στο 27,2%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου
• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις