Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν τους μοναδικούς ευρωπαϊκούς πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ταραγμένη περιοχή, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας την Τρίτη (11/9) ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο για το μέλλον της Ευρώπης.
Στην ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, σημειώνοντας πως μαζί με την Κύπρο έχουν συνάψει συμφωνίες συνεργασίες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Η Αθήνα, είπε, έχει εμβαθύνει τη συνεργασία στα δυτικά Βαλκάνια, συνεργάζεται με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και συνεχίζει τον διάλογο με την Αλβανία και άφησε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, προωθώντας λύσεις στο προσφυγικό και εκκινώντας τις συνομιλίες για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.
Αναφορά έκανε και στην πρόσφατη συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι με τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων "καταφέραμε να γυρίσουμε σελίδα και να φτάσουμε σε αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία στη βάση της διπλωματίας και του διαλόγου". Η συμφωνία αυτή, είπε, αποτελεί πρότυπο επίλυσης διαφορών στην περιοχή μας.
Ο Πρωθυπουργός Τσίπρας είπε πως η Ελλάδα τα κατάφερε να εξέλθει από την κρίση και ο λαός έσφιξε τα δόντια και έδωσε τη μάχη με επιτυχία και αυτό αποτελεί και επιτυχία της Ευρώπης. Απέδειξε, είπε, ότι με πνεύμα συνεργασίας οι κρίσεις μπορούν να ξεπεραστούν και μπορεί η χώρα να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στα μέτρα που έλαβε η χώρα για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και για να μπει η χώρα σε μια τροχιά ανάπτυξης, να πετύχει πλεονάσματα, να δώσει στήριξη στον κοινωνικό ιστό, να ελέγξει την φοροδιαφυγή και το πάρτι διαφθοράς, να απορροφήσει κονδύλια και να δώσει χώρο στις ξένες επενδύσεις, στη μείωση της ανεργίας και την αντιμετώπιση του brain drain.
Επιστρέφουμε είπε, στη θέση που μας αξίζει και αποδείξαμε ότι από μέρος του προβλήματος, γίναμε μέρος της λύσης. Ανέφερε ότι η έξοδος από το πρόγραμμα προσαρμογής δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα επιστρέφει στο παρελθόν, αλλά είναι αποφασισμένη να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος.
Ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις και για εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους, καθώς και η πορεία της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Η Ελλάδα, ανέφερε, απέδειξε ότι είναι βαθιά προσηλωμένη στην ιδέα της ενοποίησης, παρά το ότι πολλές φορές πληγώθηκε από την ίδια την Ευρώπη. Από την οκταετή κρίση, είπε, πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα και, κυρίως, για το ποια Ευρώπη θέλουμε και να τη θωρακίσουμε για το μέλλον. Το διακύβευμα, είπε, είναι υπαρξιακού χαρακτήρα για τη διαχείριση της οικονομικής, προσφυγικής και κρίσης ασφάλειας. Ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε ότι τυχόν αποτυχία της ΕΕ να δώσει λειτουργικές απαντήσεις στην κρίση, θα έχει ως συνέπεια τον θρίαμβο του σωβινισμού και των εθνικιστικών ανταγωνισμών και η Ευρώπη θα γίνει μια κατακερματισμένη ήπειρος χωρίς ρόλο και συνοχή.
Η ΕΕ, είπε, αντί να γίνει περισσότερο δημοκρατική, έγινε περισσότερο τεχνοκρατική με λήψη αποφάσεων πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς λογοδοσία και διαφάνεια. Αποτυχία διαχείρισης της κρίσης, είπε, τροφοδοτεί το τέρας του σωβινισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού.
Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η προσφυγική κρίση ήρθε να επιβεβαιώσει την αδυναμία της ΕΕ να προχωρήσει, όταν ένα μεγάλο μέρος των μελών της δεν ασπάζονται τις ιδρυτικές της αξίες και ότι αντί στη λογική της συνεργασίας, κινούνται στον δρόμο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Ανέφερε ότι η Ελλάδα της κρίσης αγκάλιασε τους πρόσφυγες, όταν άλλοι ύψωναν φράκτες.
Σήμερα, συνέχισε, είμαστε αντιμέτωποι όχι μόνο με την εκλογική άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά και της διείσδυσης της σοβινιστικής ατζέντας εντός του δημοκρατικού φάσματος. Το 2015, συνέχισε, 'κάποιοι φοβηθήκατε τον ΣΥΡΙΖΑ και θεωρήσατε ότι αποτελούμε κίνδυνο όμως σήμερα οφείλετε να παραδεχτείτε ότι πέσατε έξω γιατί όσοι παλεύουν να αλλάξουν την ΕΕ δεν είναι η απειλή, αλλά απειλή είναι όσοι παλεύουν να την καταργήσουν'.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε την ευρωπαϊκή ιδέα να συνθλιβεί μπροστά στο φασισμό και την ακροδεξιά και να απαντήσουμε ότι ο μόνος δρόμος είναι η αναβάπτιση της ΕΕ, η διάσωση της ενοποίησης με δικαιοσύνη και τη διαφάνεια και η δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης με λύσεις στις διάφορες προκλήσεις .
Είπε ακόμη ότι η αναμέτρηση των εκλογών του ερχόμενου Μαΐου στην ΕΕ είναι κάτι παραπάνω από αναμέτρηση, αλλά θα είναι μια πολιτική μάχη αρχών και αξιών για ήττα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού και για αναβάπτιση της ευρωπαϊκής ιδέας, ενίσχυση της ενότητας και της αλληλεγγύης. Οι προοδευτικές δυνάμεις, κατέληξε, έχουν χρέος να βρεθούν στην ίδια πλευρά της ιστορίας και να μην αφήσουν την Ευρώπη να γυρίσει πίσω.
KYΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ: Πόσα κοστίζει μια απόδραση στα ορεινά; - Ανάρπαστες οι κρατήσεις για Σαββατοκύριακο
• Λουκάς Φουρλάς: Αποχαιρέτησε με συγκινητικά λόγια την Ρέα Παπαγεωργίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις