Η αμερικανική κυβέρνηση κατέληξε σε μια διευθέτηση για το πρόβλημα του διαχωρισμού των παιδιών μεταναστών από τους γονείς τους στα σύνορα των ΗΠΑ, επιτρέποντας σε περίπου 1.000 ανθρώπους που επηρεάστηκαν από την πολιτική της Ουάσινγκτον να υποβάλουν εκ νέου αίτηση ασύλου στις ΗΠΑ.
Η διευθέτηση, που περιγράφεται σε δικαστικά έγγραφα, συνιστά μια νίκη για οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αμφισβήτησαν την αμφιλεγόμενη πολιτική «μηδενικής ανοχής» του προέδρου Τραμπ απέναντι στους παράτυπους μετανάστες που εισέρχονται στις ΗΠΑ.
Ο συμβιβασμός, που χρειάζεται ακόμη την έγκριση δικαστή, δίνει σε γονείς και παιδιά μεταναστών μια δεύτερη ευκαιρία να υποβάλουν αίτημα ασύλου, μετά την απόρριψη προηγούμενων αιτήσεών τους από τις αμερικανικές αρχές που δεν αποδέχτηκαν τους ισχυρισμούς τους ότι οι φόβοι τους για διώξεις ή βασανιστήρια, αν σταλούν πίσω στις πατρίδες τους, είναι βάσιμοι.
Με περίπου 2.500 παιδιά και γονείς να έχουν επηρεαστεί από την πολιτική χωρισμού οικογενειών, μέτρο που εγκατέλειψε αργότερα ο Τραμπ, περισσότερoι από 1.000 άνθρωποι δικαιούνται να υποβάλουν εκ νέου αίτημα ασύλου με βάση τη διευθέτηση αυτή, τονίζει η οργάνωση "Συνήγοροι Μουσουλμάνων" (Muslim Advocates), μία από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που άσκησε μήνυση στην κυβέρνηση.
Με βάση τη συμφωνία, η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι ενώ δεν σχεδιάζει την επιστροφή κανενός από τους εκατοντάδες γονείς που έχουν ήδη απελαθεί, θα εξετάσει ατομικές περιπτώσεις στις οποίες μπορεί αυτή να δικαιολογείται.
Η μεταναστευτική πολιτική «μηδενικής ανοχής» του προέδρου Τραμπ στόχευε να αποθαρρύνει τους παράτυπους μετανάστες να εισέλθουν στις ΗΠΑ, αλλά ο διαχωρισμός των οικογενειών και η κράτηση χιλιάδων παιδιών, κυρίως από τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ, προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας τερμάτισε την πρακτική αυτή τον Ιούνιο.
Η διευθέτηση ανέκυψε από τρεις μηνύσεις που άσκησαν, μεταξύ άλλων, η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Δικαιωμάτων (American Civil Liberties Union), η Muslim Advocates και η δικηγορική εταιρία Hogan Lovells.
Μία από τις αγωγές που υποβλήθηκαν, υποστήριζε ότι οι γονείς υπέφεραν από μείζων ψυχικό τραύμα εξαιτίας του αναγκαστικού διαχωρισμού από τα παιδιά τους και ως εκ τούτου απέτυχαν στις συνεντεύξεις τους να αποδείξουν ότι οι φόβοι τους για διώξεις ή βασανιστήρια, αν σταλούν πίσω στις πατρίδες τους, είναι βάσιμοι. Η συνέντευξη ήταν η μόνη ευκαιρία τους να αποφύγουν την ταχεία απομάκρυνσή τους από τις ΗΠΑ.
Ο διακανονισμός αναφέρει οι γονείς θα είναι πλέον σε θέση να υποβάλλουν περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία και να προβούν σε νέες καταθέσεις για να υπερασπιστούν την υπόθεσή τους.
Οι μετανάστες που επιλέγουν να μην συμφωνήσουν με τη διευθέτηση θα «απομακρύνονται αμέσως στη χώρα προέλευσης τους», σύμφωνα με τη συμφωνία που τέθηκε ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστή Ντάνα Σάμπρο, με έδρα το Σαν Ντιέγκο.
Χθες, οι New York Times ανέφεραν, επικαλούμενοι μέλη του Κογκρέσου, ότι ο συνολικός αριθμός των παιδιών μεταναστών που κρατούνται έφτασε αυτό τον μήνα τον συνολικό αριθμό των 12.800. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά διέσχισαν μόνα τους τα σύνορα, χωρίς τους γονείς τους, σημειώνει το δημοσίευμα.
Aπό ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις