Η δεινή θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα το εθνικό μας πρόβλημα, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για επίτευξη μιας ιδανικής και ευκταίας λύσης.
Τίποτα όμως, δεν μπορεί να μας αναγκάσει να υποχωρήσουμε από τον αγώνα μας για επίτευξη μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης, η οποία θα σέβεται τα δικαιώματα κάθε Κύπριου πολίτη και θα εδράζεται στις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας και της νομιμότητας, τονίζει ο τονίζει ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.
Σε επιμνημόσυνο του λόγο, στο 1ο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα του Αγίου Τύχωνα, Ηρακλή Χριστοφή Αγαθοκλέους που τελέστηκε το πρωί από τον Ιερό ναό Αγίου Τύχωνα στη Λεμεσό, ο κ. Συλλούρης επεσήμανε ότι η σημερινή εθνική και πολιτική κατάσταση που βιώνει ο τόπος μας, απαιτεί πάνω από όλα επιμονή στους στόχους και τα ιδανικά μας, αποφασιστικότητα, στρατηγική, καθώς και πνεύμα σύμπνοιας και ενότητας.
«Σαφέστατα, οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, καθώς και οι όποιες διχοτομικές προσεγγίσεις στο εθνικό μας πρόβλημα, θα μας οδηγήσουν αναμφίβολα σε αδιέξοδες και καταστροφικές λύσεις. Είναι περισσότερο από έκδηλο, ότι η Τουρκία επιχειρεί με κάθε τρόπο, μέσω άνομων και ανήθικων οδών, να ικανοποιήσει τις διαχρονικές επιδιώξεις της επί της Κύπρου, αλλά και επί της ευρύτερης περιοχής, και είναι βέβαιο ότι δεν αποβλέπει σε μια δίκαιη λύση του Κυπριακού.
Χειραγωγεί την τουρκοκυπριακή ηγεσία, η οποία αρνείται να προσέλθει σε συνέχιση των διαπραγματεύσεων, προβάλλοντας καθημερινά περισσότερες και πιο παράλογες απαιτήσεις. Και είναι πραγματικά παράδοξο όλο αυτό που συμβαίνει, αφού αντί να συζητούμε για επανάκτηση των κεκτημένων και των δικαιωμάτων μας, που παράνομα μάς έχουν αφαιρέσει, συζητούμε για περαιτέρω παραχωρήσεις στην κατοχική Τουρκία, δίνοντας μερίδιο από τις θάλασσες και το φυσικό μας αέριο» είπε.
Έχοντας μια καθαρή αντίληψη της πραγματικότητας, συνέχισε, «καταλαβαίνουμε ότι η δεινή θέση στην οποία βρίσκεται το εθνικό μας πρόβλημα και ο τόπος μας, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για επίτευξη μιας ιδανικής και ευκταίας λύσης.
Τίποτα όμως, δεν μπορεί να μας αναγκάσει να υποχωρήσουμε από τον αγώνα μας για επίτευξη μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης, η οποία θα σέβεται τα δικαιώματα κάθε Κύπριου πολίτη και θα εδράζεται στις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας και της νομιμότητας.
Αυτή η λύση θα πρέπει να βασίζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, να θέτει τέρμα στη μακρόχρονη και παράνομη κατοχή των κυπριακών εδαφών από την Τουρκία και να εξυπηρετεί το καλώς νοούμενο συμφέρον του κυπριακού λαού. Κανένας συμβιβασμός με τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής.
Συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ιστορική συνέχιση του Ελληνισμού στην Κύπρο: αυτή πρέπει να είναι η βάση και η ουσία της όποιας λύσης συμφωνηθεί».
Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι ο αγώνας μας όμως έχει διττό προσανατολισμό. « Την ίδια στιγμή που διεκδικούμε λύση στο εθνικό μας πρόβλημα, χρέος έχουμε και απέναντι στο υφιστάμενο κράτος μας.
Χρέος για αναβάθμιση της πολιτείας και της κοινωνίας μας, για εκσυγχρονισμό των θεσμών και των μηχανισμών μας, καθώς και για την εφαρμογή των αρχών της χρηστής διοίκησης, σε πλαίσιο διαφάνειας, ισονομίας και ισοπολιτείας. Ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό κράτος, το οποίο στηρίζεται σε γερές βάσεις και δομές, δύναται να αντεπεξέλθει ευκολότερα στις διεθνείς προκλήσεις, υπερασπιζόμενο τα δικαιώματα και τα κεκτημένα των πολιτών του.
Θα πρέπει να αντιληφθούμε, ότι το διπλό αυτό χρέος που καλούμαστε να εκπληρώσουμε, απορρέει από την ίδια μας την υπόσταση, το παρελθόν μας, την εθνική και ιστορική μας καταγωγή.
Ως οι απόγονοι της αρχαίας Ελλάδας και της κλασικής Αθήνας, γενέτειρας της δημοκρατίας, των πρώτων νομοθετών, των γραμμάτων, των τεχνών, της ιστοριογραφίας και της φιλοσοφίας, κουβαλούμε στους ώμους μας τεράστια εθνική και πολιτιστική κληρονομιά.
Σε ό,τι αφορά στον ήρωα της κοινότητας Αγίου Τύχωνα, Ηρακλή Χριστοφή Αγαθοκλέους, ενός από τους στρατιώτες του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού, ο οποίος έπεσε μαχόμενος ενάντια στους Τούρκους εισβολείς τον Αύγουστο του 1974,ήταν αγνοούμενος για χρόνια, μέχρι που ανευρέθηκαν τα ιερά οστά του και αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο DNA, έτσι τελέστηκε η κηδεία στις 17 του περασμένου Σεπτεμβρίου, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι τα μνημόσυνα των ηρώων μας αποτελούν για μας ιδιαίτερες στιγμές. « Ανάμεικτα συναισθήματα και σκέψεις μας κυριεύουν κάθε φορά που καλούμαστε να τιμήσουμε και να μνημονεύσουμε τους ήρωες μας. Συγκίνηση, περηφάνια, προβληματισμός, ενώ ταυτόχρονα η ιστορική οφειλή και το χρέος απέναντι στο παρελθόν μας υψώνονται ενώπιον μας επιβλητικά, απαιτώντας από εμάς ανάλογες πράξεις και θυσίες. Στις 15 Αυγούστου 1974, η διμοιρία του Ηρακλή περικυκλώθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα στο λόφο Λαπάτσα στην περιοχή Σκυλλούρας και παρά τη σκληρή μάχη που δόθηκε, τα ίχνη του Ηρακλή, καθώς και των άλλων 22 παλικαριών που αποτελούσαν τη διμοιρία, χάθηκαν. Οι τιμημένοι γονείς, η οικογένεια, τα οικεία πρόσωπα του Ηρακλή, αλλά και όλοι εμείς, εκτός από τον πόνο για το χαμό του ήρωα μας, συναισθανόμαστε ταυτόχρονα το βάρος της θυσίας του και αποτίνουμε σήμερα φόρο τιμής στη μνήμη του, με τον προσήκοντα σεβασμό που αρμόζει στο όνομά του».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις