ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: Στους 384 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι

Ινδονησία: Στους 384 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι

Τουλάχιστον 384 άνθρωποι σκοτώθηκαν, πολλοί παρασύρθηκαν από τεράστια κύματα που έσπαγαν στις παραλίες, από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι, το οποίο έπληξε τη νήσο Σουλαουέζι της Ινδονησίας, ανακοίνωσαν το Σάββατο (29/9) οι αρχές.

 

Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για ένα φεστιβάλ στην παραλία στην πόλη Παλού την Παρασκευή (χθες) όταν κύματα που έφθαναν έως και τα έξι μέτρα έφθασαν στην παραλία το σούρουπο, παρασύροντας στον θάνατο πολλούς από αυτούς και καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά τους, έπειτα από έναν σεισμό 7,5 βαθμών.

"Όταν υπήρξε χθες η απειλή για τσουνάμι, οι άνθρωποι συνέχιζαν τις δραστηριότητές τους στην παραλία και δεν έτρεξαν αμέσως και στη συνέχεια έγιναν θύματα", δήλωσε ο Σουτόπο Πούρουο Νουγκρόχο, εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών BNPB σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Τζακάρτα.

"Το τσουνάμι δεν ήρθε μόνο του, παρέσυρε αυτοκίνητα, κορμούς δέντρων, σπίτια, έπληξε τα πάντα στην ξηρά", είπε ο Νουγκρόχο και πρόσθεσε πως το τσουνάμι ταξίδεψε στην ανοικτή θάλασσα με ταχύτητα 800 χιλιομέτρων την ώρα προτού πλήξει την ακτή. Ορισμένοι, οι οποίοι σκαρφάλωσαν σε δέντρα ύψους περίπου έξι μέτρων για να γλιτώσουν από το τσουνάμι, κατάφεραν να επιζήσουν, πρόσθεσε. Ερασιτεχνικά πλάνα που προβλήθηκαν σε τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς δείχνουν κύματα να σπάνε πάνω σε σπίτια κατά μήκος της ακτογραμμής της Παλού, διασκορπίζοντας κοντέινερ και πλημμυρίζοντας ένα τέμενος στην πόλη. Περίπου 17.000 άνθρωποι που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους κατευθύνονται σε 24 κέντρα στο Παλού.

Μετασεισμοί συνέχιζαν να συγκλονίζουν την παραλιακή αυτή πόλη σήμερα μετά τον χθεσινό σεισμό ο οποίος προκάλεσε το τσουνάμι. Η ακολουθία των σεισμών έγινε αισθητή σε μια περιοχή 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων. Ο Νουγκρόχο χαρακτήρισε "εκτεταμένες" τις ζημιές και είπε πως χιλιάδες σπίτια, νοσοκομεία, εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία κατέρρευσαν. Μια γέφυρα παρασύρθηκε από τα νερά και ο κύριος αυτοκινητόδρομος προς το Παλού έκλεισε λόγω κατολίσθησης. Οι σοροί κάποιων θυμάτων βρέθηκαν παγιδευμένες κάτω από τα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν, είπε, και πρόσθεσε πως 540 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 29 είναι αγνοούμενοι. Δεκάδες από αυτούς νοσηλεύονται σε αυτοσχέδιες σκηνές που έχουν στηθεί στην ύπαιθρο, σύμφωνα με εικόνες που προβλήθηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Φωτογραφίες που επιβεβαιώθηκαν από τις αρχές δείχνουν σήμερα πτώματα στη σειρά σε έναν δρόμο, ορισμένα σε σάκους και άλλα με τα πρόσωπά τους καλυμμένα με ρούχα. Ο Νουγκρόχο είπε πως οι απώλειες και οι ζημιές μπορεί να είναι μεγαλύτερες κατά μήκος μιας ακτογραμμής 300 χλμ. βόρεια του Παλού, μια περιοχή που αποκαλείται Ντονγκάλα, η οποία βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Οι επικοινωνίες "έχουν διακοπεί πλήρως και δεν υπάρχουν πληροφορίες" από την Ντονγκάλα, είπε ο Νουγκρόχο. Στην Ντονγκάλα και την Παλού ζουν συνολικά περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι.

Η μετεωρολογική και γεωφυσική υπηρεσία της Ινδονησίας BMKG εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι μετά τον ισχυρό σεισμό, αλλά την ήρε 34 λεπτά αργότερα. Η υπηρεσία αυτή επικρίνεται σήμερα ευρέως ότι δεν ενημέρωσε για το τσουνάμι που έπληξε την Παλού, αν και οι Ινδονήσιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τα κύματα έπληξαν τις ακτές της πόλης αυτής προτού αρθεί η προειδοποίηση για τσουνάμι. Ο σεισμός και το τσουνάμι προκάλεσαν επίσης μεγάλη διακοπή ρεύματος, εξαιτίας της οποίας διακόπηκαν και οι επικοινωνίες γύρω από την Παλού καθιστώντας δύσκολο τον συντονισμό των προσπαθειών διάσωσης από τις αρχές. Ο στρατός έχει αρχίσει να στέλνει μεταφορικά αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσαν οι αρχές, από την Τζακάρτα και από άλλες πόλεις, όμως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τους εκτοπισμένους.

Το αεροδρόμιο της πόλης άνοιξε και πάλι αλλά μόνο για τις προσπάθειες ανακούφισης και θα παραμείνει κλειστό έως τις 4 Οκτωβρίου για τις εμπορικές πτήσεις, είπε ο Νουγκρόχο. Ο διάδρομος του αεροδρομίου και ο πύργος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό, σύμφωνα με τις αρχές.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα

• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος

• Πότε και που αναμένεται να έχουμε ξανά βροχές; Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού μέχρι την Παρασκευή

• Ανείπωτη θλίψη: Απεβίωσε σπουδαίος στιχουργός - Συνεργάστηκε με Νταλάρα, Μαχαιρίτσα και Κότσιρα

• Απίστευτη η ιστορία Κύπριας ηθοποιού: Πάτερ αρνήθηκε να την βαπτίσει με άλλο όνομα λόγω… ερωτικής ταινίας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδης να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

LIVE: Ανόρθωση - ΑΕΛ

LIVE: Ανόρθωση - ΑΕΛ

Back to top