ΥΓΕΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Τι αλλάζει με ΓεΣΥ - «Δωρεάν τα φάρμακα, αύξηση απολαβών των ειδικών γιατρών»

ΚΥΠΡΟΣ: Τι αλλάζει με ΓεΣΥ - «Δωρεάν τα φάρμακα, αύξηση απολαβών των ειδικών γιατρών»

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019 θα υπάρξει μεγάλη αλλαγή στα πλέον αυτόνομα δημόσια νοσηλευτήρια, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, σημειώνοντας παράλληλα ότι λόγω των επερχόμενων αλλαγών ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους θα είναι και ο ψηλότερος των τελευταίων 9 ετών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κωνσταντίνος Ιωάννου μίλησε για τα επόμενα βήματα σε σχέση με την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και το ΓεΣΥ, εξέφρασε την ετοιμότητα του να συμβάλει στο διάλογο που είναι σε εξέλιξη μεταξύ Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και ιδιωτών γιατρών, αλλά και την εκτίμηση ότι με μια πρώτη ανάγνωση των δεδομένων θα υπάρξει αύξηση στις απολαβές των πλείστων ειδικοτήτων. Κατέστησε σαφές την ίδια ώρα ότι «το ΓεΣΥ πρωτίστως γίνεται για τον κόσμο, για τον ασθενή».

«Αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Υγείας τρέχουν δύο μεταρρυθμίσεις», είπε ο Υπουργός Υγείας απαντώντας σε ερώτηση για το νέο νομοθετικό πλαίσιο που καλείται να εφαρμόσει.

Η μια, ανέφερε, «είναι η εφαρμογή του ΓεΣΥ, όπου βάσει νόμου η πρώτη φάση εφαρμογής είναι η 1η Ιουνίου 2019 και αφορά την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη». Δηλαδή, εξήγησε, είναι ο θεσμός του προσωπικού γιατρού και των ειδικών γιατρών της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης για επισκέψεις, διαγνωστικές επισκέψεις και φάρμακα.

Η δεύτερη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ είναι η 1η Ιουνίου 2020 που αφορά την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, είπε.

Παράλληλα και βάσει του νόμου που είχε ψηφιστεί το 2017, πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου, «προχωρούμε και με την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων».

Αναφορικά με την αυτονόμηση εξήγησε ότι «ουσιαστικά έχει δημιουργηθεί ένας φορέας που ονομάζεται οργανισμός κρατικών υπηρεσιών υγείας, ο οποίος πλέον διοικητικά και οικονομικά θα διαχειρίζεται τα δημόσια νοσηλευτήρια».  Πρόσθεσε ότι «θα φύγουν από την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και θα πάνε σε ένα άλλο οργανισμό».

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου συνέχισε λέγοντας ότι «με τη διοικητική και οικονομική αυτονομία των νοσοκομείων, αντιλαμβάνεστε, ότι θα βελτιωθεί πάρα πολύ η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρεται, θα φύγουμε από την δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία με όλα τα θετικά συνεπακόλουθα αυτής της ενέργειας».

Διευκρίνισε ακόμη ότι «όσον αφορά την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων είναι μια μεταρρύθμιση που έχει ήδη ξεκινήσει».

Σύμφωνα με τον ίδιο από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει ήδη διοριστεί Διοικητικό Συμβούλιο ενώ «το καλοκαίρι έχουμε προκηρύξει τις πρώτες 17 διευθυντικές θέσεις που θα στελεχώσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια διότι αυτή τη στιγμή διοικούνται από γιατρούς, από τους οποίους αναμένουμε και έχουμε την απαίτηση μεταξύ ιατρικών επεμβάσεων ή ο,τιδήποτε άλλο να κάνουν και τη διοίκηση του νοσοκομείου».

«Αυτό το μοντέλο δεν δουλεύει», είπε, προσθέτοντας ότι ούτε το μοντέλο της εποπτείας από το Υπουργείο Υγείας.

Πλέον, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, με την αυτονόμηση θα δημιουργηθούν τέσσερις διευθύνσεις που θα περιλαμβάνουν τα δύο νοσοκομεία της Λευκωσίας, της Λάρνακας και της Αμμοχώστου, της Λεμεσού, Πάφου και Κυπερούντας και των Κέντρων Υγείας.

Αυτές οι διευθύνσεις θα στελεχωθούν από επαγγελματίες διευθυντές με εμπειρία στον τομέα της υγείας, είπε, προσθέτοντας ότι «αυτοί πλέον θα αναλάβουν το έργο της διοικητικής και οικονομικής εποπτείας των δημόσιων νοσηλευτηρίων».

Σε ερώτηση για το πότε πιάνουν δουλειά απάντησε ότι ήδη έχει γίνει η πρώτη αξιολόγηση. «Τον Οκτώβριο αναμένεται η πρόσληψη του Εκτελεστικού και του Οικονομικού Διευθυντή και αυτοί με τη σειρά τους μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου θα προσλάβουν τις υπόλοιπες διευθυντικές ομάδες», ανέφερε.
 
Ο φετινός, ο μεγαλύτερος προϋπολογισμός εδώ και 9 χρόνια
-----------
 
Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό  του Υπουργείου για το 2019 ο κ. Ιωάννου είπε ότι «είναι ο ψηλότερος που έχει υποβληθεί τα τελευταία 9 χρόνια». Προβλέπεται, πρόσθεσε, τριπλασιασμός των δαπανών για εξοπλισμό στα νοσηλευτήρια, όπως επίσης προβλέπεται και ένα κονδύλι χορηγίας προς τον οργανισμό κρατικών υπηρεσιών υγείας για  να μπορεί να προσλάβει επιπλέον διοικητικό προσωπικό. Είναι κάτι, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, «που έχουμε εντοπίσει ότι υστερούμε πολύ στα δημόσια νοσηλευτήρια».

Αυτό, συνέχισε, «θα αυξήσει την παραγωγικότητα των γιατρών γιατί πλέον θα έχουν υποστηρικτικό προσωπικό και θα μπορούν να παράγουν έργο και φυσικά και τους ασθενείς οι οποίοι όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή πάνε στα δημόσια νοσηλευτήρια και δεν έχει κανένα να τους εξυπηρετήσει».

Επίσης, πρόσθεσε, προβλέπονται νέες θέσεις για νοσηλευτικό προσωπικό και κάποιες θέσεις για γιατρούς.

Αρχές του 2019, είπε, η νέα διευθυντική ομάδα «θα έχει τα κονδύλια να μπορεί να προχωρήσει και σε αυτές τις προσλήψεις».

«Θεωρούμε ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019 θα υπάρξει μεγάλη αλλαγή στα πλέον αυτόνομα δημόσια νοσηλευτήρια», επισήμανε ο Υπουργός Υγείας.

Σε σχόλιο ότι πλέον θα είναι γεγονός η αυτονόμηση, επισήμανε ότι «προχωρά ήδη η αυτονόμηση. Είναι κάτι που προχωρά. Αλλά, θέλω να τονίσω ότι είναι μια εξελικτική διαδικασία». Είναι, είπε, μια διαδικασία που θα πάρει δύο με τρία χρόνια.

«Απλώς θεωρούμε ότι σίγουρα τους πρώτους μήνες, τον πρώτο χρόνο, εντός του 2019 θα δούμε μεγάλες αλλαγές», σημείωσε.

Με κάθε αλλαγή, με κάθε διαφοροποίηση, συνέχισε, «βλέπεις και μια τεράστια αλλαγή στα αποτελέσματα». Αυτό, όμως, είπε, «δεν είναι κάτι που θα τελειώσει σε έξι μήνες ή οκτώ μήνες», προσθέτοντας ότι «είναι μια εξελικτική διαδικασία».
 
Πολυδύναμα και με διευρυμένο ωράριο τα κέντρα υγείας
----------

Σε ερώτηση για την συμπλεγματοποίηση κέντρων υγείας, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι είναι μέρος της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

«Ουσιαστικά δημιουργούμε πολυδύναμα κέντρα. Διότι υπήρχε μέχρι τώρα η άποψη ότι έχουμε πάρα πολλά κέντρα υγείας διασκορπισμένα τα οποία δεν στελεχώνονται και σωστά», ανέφερε.

Ο στόχος, πρόσθεσε, «είναι να συμπλεγματοποιήσουμε τα κέντρα υγείας, να τα αναβαθμίσουμε, να γίνουν πολυδύναμα κέντρα και να λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο».

Έδωσε το παράδειγμα της Λευκωσίας, όπου το κέντρο υγείας του Παλιού Νοσοκομείου, των Λατσιών, της Λακατάμιας και του Στροβόλου λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο μέχρι τις οκτώ το βράδυ και Σάββατο μέχρι το μεσημέρι. Στόχος, ανέφερε, είναι την ερχόμενη εβδομάδα να λειτουργήσει το Καϊμακλί και σε δύο μήνες περίπου και η Έγκωμη.

Σε ερώτηση για τις άλλες επαρχίες απάντησε ότι τις άλλες επαρχίες δεν υπάρχουν τόσα πολλά κέντρα, αλλά είπε ότι θα διευρυνθεί και εκεί το ωράριο. Ήδη, στην Αμμόχωστο έχει γίνει αυτό, πρόσθεσε.

Στη Λευκωσία, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, «απλώς κλείνουμε κάποια μικρά κέντρα και συγκεντρώνουμε τη δύναμη του πυρός σε κάποια άλλα κέντρα με διευρυμένο ωράριο, να εξυπηρετούμε τον κόσμο περισσότερες ώρες και με περισσότερους γιατρούς».
 
Θα υπάρξει αύξηση των απολαβών των περισσότερων ειδικών γιατρών
---------------
 
Σε ερώτηση για αμφιβολίες που εκφράζονται αν θα ενταχθούν πολλοί γιατροί στο σύστημα του ΓεΣΥ, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια έλλειψη πληροφόρησης.

«Θεωρώ ότι με τα οικονομικά δεδομένα που έχουν κοινοποιηθεί στους γιατρούς, είναι αρκετά ελκυστικά για να προσελκύσουν τον απαραίτητο αριθμό των γιατρών που χρειάζεται για να ξεκινήσει το σύστημα», είπε.

Ήδη, ενημέρωσε, την προηγούμενη εβδομάδα έχουν κοινοποιηθεί στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) όπως και είχε ζητηθεί ανά ειδικότητα τι υπολογίζεται βάση της δουλειάς που έχει κάθε ειδικότητα.  Ανέφερε ακόμη ότι έχει γίνει μια σύγκριση τι έχει να παίρνει ένας γιατρός με τα σημερινά δεδομένα και τι θα αμείβεται σε περιβάλλον ΓεΣΥ.

«Με μια πρώτη ανάγνωση που είχα κάνει αυτών των δεδομένων βλέπω ότι στις πλείστες ειδικότητες θα υπάρξει μια αύξηση των απολαβών των ειδικών γιατρών σε σχέση με το τι έχουν να λαμβάνουν τώρα», είπε.

Άρα, συνέχισε ο κ. Ιωάννου «λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές απολαβές που είναι και αυτό που απασχολεί κυρίως τους ιδιώτες γιατρούς αν θα συμβληθούν ή όχι θα είναι ικανοποιητικές, δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην υπάρξει και ανταπόκριση που αναμένεται από τον Οργανισμό».

Υπενθύμισε ότι τις διαβουλεύσεις τις κάνει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και απάντησε ότι οι πλευρές είναι ακόμη σε διαβούλευση.

«Το ιδεατό σενάριο είναι το εκφραστικό όργανο των γιατρών να αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια, αν δεν γίνει αυτό οι σχεδιασμοί θα προχωρήσουν ούτως ή άλλως», είπε.
 
Δωρεάν τα φάρμακα με το ΓεΣΥ
--------

Σε ερώτηση τι θα γίνει με τα φάρμακα με την εφαρμογή του ΓεΣΥ ο Υπουργός Υγείας εξήγησε ότι από την πρώτη φάση εφαρμογής του, δηλαδή την 1ηΙουνίου 2019, θα καλύπτονται τα φάρμακα που αφορούν την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.

Στη δεύτερη φάση, δηλαδή από την 1η Ιουνίου 2020, θα καλύπτουν την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, δηλαδή αν κάποιος κάνει μια επέμβαση, τα φάρμακά της, είπε.

«Όλα τα φάρμακα θα καλύπτονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο κόσμος θα πληρώνει ένα τέλος €1 για κάθε φάρμακο.

Απλώς, σημείωσε, «να τονίσω ότι όπως και σε όλα τα συστήματα υγείας, το σύστημα αποζημιώνει εκεί που υπάρχει γενερική αντικατάσταση. Δηλαδή ένα φάρμακο που έχει λήξει η πατέντα του και έχει βγει κάποιο άλλο που έχει τις ίδιες συστατικές ουσίες απλώς είναι πιο φθηνό, (το σύστημα) θα αποζημιώνει το φθηνό φάρμακο». Πρόσθεσε ότι αν κάποιος επιλέξει να πάρει το πιο ακριβό θα πληρώνει μόνο τη διαφορά.

Σε σχόλιο για την ετοιμότητά του να εμπλακεί σε διάλογο, ο Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι «έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τον ΠΙΣ, με τον Πέτρο τον Αγαθαγγέλου και τα άλλα μέλη».

«Εμείς έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι είμαστε έτοιμοι ως Υπουργείο, αν και εφόσον χρειαστεί, να επέμβουμε όπως το έχουμε ήδη κάνει για να προχωρήσει όσο πιο ομαλά γίνεται η όλη προσπάθεια», επισήμανε.

Έστειλε επίσης το μήνυμα προς τους πολίτες ότι «το ΓεΣΥ πρωτίστως γίνεται για τον κόσμο, για τον ασθενή και θα υπάρχει καθολική κάλυψη».

«Όλοι θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούνται και το σημαντικό είναι ότι είναι ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα που γίνεται με πρώτο μέλημα τον Κύπριο ασθενή», είπε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top