ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σενέρ Λεβέντ για τον ρόλο Βρετανίας στην Κύπρο: 'Ήρθαν, διέλυσαν, διαίρεσαν'

Σενέρ Λεβέντ για τον ρόλο Βρετανίας στην Κύπρο: 'Ήρθαν, διέλυσαν, διαίρεσαν'

Σεμινάριο με τίτλο «Οι συνταγματικές ευθύνες του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι της Κύπρου: παρελθόν, παρόν και μέλλον» διοργάνωσε το βράδυ της Δευτέρας, στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο του βορείου Λονδίνου, η οργάνωση «Εργατικοί Φίλοι της Κύπρου».

Στην εισαγωγική ομιλία ο ιδρυτής και επικεφαλής των Εργατικών Φίλων της Κύπρου, Δρ Βασίλης Μαύρου, ανέπτυξε το ιστορικό υπόβαθρο της βρετανικής εμπλοκής στην Κύπρο και της διαχρονικής στάσης των Βρετανών έναντι των Κυπρίων.

Με σκοπό να αναδείξει ευθύνες που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο για τη σημερινή διαίρεση της Κύπρου, ο Δρ Μαύρου ανέτρεξε στη βρετανική πολιτική στο νησί και σημείωσε ότι η πολιτική αυτή ενθάρρυνε την έξαρση του εθνικισμού στις κοινότητες και τη διαίρεση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Πρόσθεσε ότι οι όροι της ανεξαρτησίας δεν εκπλήρωσαν τις προσδοκίες των Κυπρίων.

Από το πάνελ των ομιλητών πρώτη έλαβε τον λόγο η βουλευτής Άννα Θεολόγου, η οποία τόνισε αρχικά ότι η Βρετανία το 1974 απέτυχε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Δημοκρατίας της Κύπρου όπως απορρέουν από τη Συνθήκη Εγγυήσεως, δηλαδή την εγγύηση της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ασφάλειας.

«Και συνεχίζει να μην τις εκπληρώνει», συνέχισε η κ. Θεολόγου, δίνοντας ως παραδείγματα την ανοχή την «εθνοκάθαρση» των Τουρκοκύπριων, την προσπάθεια της Τουρκίας να αλλάξει το δημογραφικό χαρακτήρα των κατεχομένων, και τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Κύπρια βουλευτής έδωσε έμφαση στην «ευκαιρία» που, όπως είπε, δίνεται στην κυπριακή Κυβέρνηση να πιέσει το Ηνωμένο Βασίλειο να ενεργήσει όπως οφείλει στο Κυπριακό, μέσα από τις διμερείς διαπραγματεύσεις για τη λειτουργία των βρετανικών βάσεων μετά το Brexit.

Αναφερόμενη στη θέση του Λονδίνου ότι ως προς τις εγγυήσεις είναι έτοιμο να αποδεχθεί όποια συμφωνία προκύψει μεταξύ των υπολοίπων εμπλεκομένων χωρών, η κ. Θεολόγου σημείωσε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Βρετανία να «δραπετεύσει» των υποχρεώσεών της μέχρι να τις εκπληρώσει.

Ο καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, σημείωσε ότι πριν αρχίσει ο καταλογισμός ευθυνών σε ξένους παράγοντες όπως η Βρετανία, θα πρέπει να αναγνωριστούν οι ευθύνες των ίδιων των Κυπρίων, σε αμφότερες τις κοινότητες, για τη σημερινή κατάσταση.

Όπως σχολίασε, «δεν μπορέσαμε να βρούμε μία πολιτική ελίτ να αγκαλιάσει την ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία (...), που ήταν σαν ανεπιθύμητο παιδί». Σημείωσε επίσης ότι πέρα από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν υποχρεωμένη να τηρεί τη συνταγματική τάξη, κάτι που όμως δεν έγινε, είτε με το αίτημα για Ένωση είτε με την επιδίωξη του Ταξίμ.

Συνέχισε λέγοντας ότι μετά από το 1964 το Ηνωμένο Βασίλειο και κυρίως οι ΗΠΑ έπαιξαν μεγάλο ρόλο. Κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι πλέον η λύση της ομοσπονδίας είναι η μοναδική ενδεδειγμένη επιλογή για το μέλλον της Κύπρου.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο επικεφαλής του Τμήματος Νομικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Frederick, Δρ Χρίστος Κληρίδης, ο οποίος επεσήμανε μία προς μία τις πρόνοιες της Συνθήκης Εγγυήσεως που έχει παραβιάσει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σημείωσε αρχικά ότι η υποχρέωση προάσπισης της εδαφικής ακεραιότητας και της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας καταφανέστατα δεν τηρήθηκε το 1974, και ότι συνεχίζει να παραβιάζεται, καθώς αποτελεί διαρκή υποχρέωση για τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Συνεχίζουν επίσης να παραβιάζονται τα βασικά άρθρα του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ορίζουν μεταξύ άλλων Ελληνοκύπριο Πρόεδρο και Τουρκοκύπριο Αντιπρόεδρο και τις βασικές δομές της Δημοκρατίας. «Το Ηνωμένο Βασίλειο, έχοντας εγγυηθεί την ισχύ του Συντάγματος, δεν έχει ενεργήσει κατά της Τουρκίας με σκοπό την αποκατάσταση της κατάστασης πραγμάτων την οποία έχει εγγυηθεί», είπε ο Κύπριος νομικός.

Πρόσθεσε ότι το Λονδίνο δεν απέτρεψε ενέργειες που προκάλεσαν τη διαίρεση της Κύπρου, όπως ορίζουν οι εγγυήσεις. Τόνισε ότι οποιαδήποτε ενέργεια ή λύση οδηγεί σε ντε φάκτο διαίρεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ένα σχήμα δύο κρατών ή συνομοσπονδίας, απαγορεύεται ρητώς από τη Συνθήκη Εγγυήσεως και δεν πρέπει να επιτραπεί από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αναλάβει να εγγυάται την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που συνεπάγεται ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το Λονδίνο η κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η δημιουργία ενός νέου σχήματος με «παρθενογένεση».

Επίσης, το Ηνωμένο Βασίλειο υποχρεούται να προασπίζει την ασφάλεια της Κύπρου, κάτι που συνεπάγεται ότι πρέπει να αντιταχθεί στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ με κάτι περισσότερο από απλές δηλώσεις του Foreign Office περί αναγνώρισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

Ο Δρ Κληρίδης σημείωσε ότι ως εγγυήτρια δύναμη το Ηνωμένο Βασίλειο δεν επιτρέπεται να προωθήσει οποιαδήποτε λύση περιέχει στοιχεία που αντιτίθενται στη συμφωνημένη κατάσταση πραγμάτων του 1960, όπως π.χ την εκ περιτροπής προεδρία.

«Η Συνθήκη Εγγυήσεως δεν έχει ακυρωθεί, είναι έγκυρη», σημείωσε ο Κύπριος νομικός, αναφέροντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε για παράδειγμα να προβεί σε παραστάσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατά της Τουρκίας.

Ο διευθυντής της εφημερίδας "Αφρίκα", Σενέρ Λεβέντ, συνόψισε το ρόλο της Βρετανίας στην Κύπρο με τη φράση «ήρθαν, διέλυσαν, διαίρεσαν».

Είπε ότι το Κυπριακό είναι μεσανατολικό πρόβλημα και δεν θα υφίστατο αν στην ευρύτερη περιοχή δεν υπήρχαν πετρέλαια. Σχολίασε ότι η Τουρκία πραγματοποιεί μία εισβολή διαρκείας εδώ και 44 χρόνια στην Κύπρο, και ότι από πίσω βρίσκονται οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκτίμησε ότι και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις έχουν φταίξει και θα πρέπει να κριθούν για αυτό, τονίζοντας στη συνέχεια ότι η Κύπρος δεν θέλει εγγυητές. Είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν πρόβλημα ασφάλειας για να θέλουν την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη.

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες, είπε ότι την όποια κίνηση πρέπει να την κάνει η Τουρκία, η οποία δεν πρέπει να ζητά περισσότερα από όσα αξίζει, αλλά αντίθετα να επιστρέψει την κατεχόμενη γη σε εκείνους από τους οποίους την πήρε.

Η εκδήλωση έγινε στην παρουσία πλήθους μελών της παροικίας, καθώς και των βουλευτών βορείου Λονδίνου των Εργατικών, Πάμπου Χαραλάμπους και Κάθριν Γουεστ, η οποία είπε ότι κράτησε σημειώσεις για να εντείνει τις προσπάθειές της να κρατήσει το Κυπριακό στη βρετανική πολιτική ατζέντα.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ

• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



  Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στη Λεμεσό το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από την ανεύρεση φυσιγγίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top