«Στο βόρειο άκρο της τελευταίας διαιρεμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης, τα σημάδια της αυξανόμενης επιρροής της Τουρκίας εντοπίζονται εύκολα.
Ένα ολοκαίνουργιο τζαμί, που χρηματοδοτείται από την Άγκυρα, δεσπόζει στα τουρκοκυπριακά προάστια της Λευκωσίας. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε το τεράστιο κτίριο αυτό το καλοκαίρι, αυξάνοντας την ανησυχία μεταξύ των ευρέως κοσμικών πολιτών της Βόρειας Κύπρου».
Αυτό αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Politico το οποίο σημειώνει πως πολλοί Τουρκοκύπριοι ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τη στενή σχέση με την Άγκυρα - σε συνδυασμό με την αυταρχική και ισλαμική τάση του Ερντογάν – και για το μέλλον τους, φοβούμενοι ότι ο αυξανόμενος θρησκευτικός συντηρητισμός θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για τη συμφιλίωση με τους Ελληνοκυπρίους προς το νότο.
Το ρεπορτάζ του Politico σημειώνει: «Το νησί χωρίστηκε στα δύο, όταν η Τουρκία εισέβαλε το 1974 αφού η στρατιωτική χούντα στην Αθήνα προκάλεσε πραξικόπημα για την ενοποίηση της Κύπρου με την Ελλάδα. Μόνο η Άγκυρα αναγνωρίζει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου ως ανεξάρτητο κράτος.
Ενώ η διεθνώς αναγνωρισμένη Κύπρος έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004, οι Τουρκοκύπριοι παραμένουν απομονωμένοι και οικονομικά εξαρτημένοι από την Άγκυρα, η οποία διατηρεί περίπου 35.000 στρατιώτες στο βορρά.
Η αυξανόμενη επιρροή της κυβέρνησης του Ερντογάν εδώ και καιρό έχει προβληματίσει τους Τουρκοκύπριους, αλλά οι ανησυχίες τους ενισχύθηκαν από την περσινή κατάρρευση των πολλά υποσχόμενων διαπραγματεύσεων για επανένωση. Ελλείψει επίσημων συνομιλιών, λίγοι βλέπουν προοπτικές για ένα μέλλον εκτός της τροχιάς της Τουρκίας.
Οι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι είναι μουσουλμάνοι, αλλά πίνουν αλκοόλ, ενώ οι γυναίκες δεν φορούν μαντίλες. Φοβούνται ότι η Άγκυρα θα διαβρώσει βαθμιαία τον τρόπο ζωής τους κατασκευάζοντας τζαμιά και ενθαρρύνοντας τη θρησκευτική εκπαίδευση.
Το νέο τζαμί Hala Sultan αποτελεί μέρος μιας σειράς έργων που χρηματοδοτούνται από την Τουρκία στα περίχωρα της βόρειας Λευκωσίας. Στο τζαμί βρίσκεται ένα ισλαμικό επαγγελματικό κολέγιο και ένα γυμνάσιο, ένα πανεπιστήμιο και φοιτητικές εστίες.
Το γυμνάσιο ειδικότερα ανησυχεί τους κοσμικούς Τουρκοκύπριους. Στην Τουρκία, ο πολλαπλασιασμός των λεγόμενων σχολών imam-hatip, όπου η θρησκευτική εκπαίδευση είναι το βασικό θέμα, αποτελούν κεντρικό χαρακτηριστικό του σχεδίου του Ερντογάν να δημιουργήσει μια «ευσεβή γενιά».
Το κολέγιο Hala Sultan, το οποίο άνοιξε το 2013, είναι το πρώτο σχολείο του είδους του στη βόρεια Κύπρο. Το σχολείο παρουσιάζεται τακτικά στις ειδήσεις. Τον Ιανουάριο, η τουρκοκυπριακή κυβέρνηση ξεκίνησε μια έρευνα σχετικά με καταγγελίες των φοιτητών ότι υποβάλλονται σε «θρησκευτική πίεση» εκεί.
«Έχουμε δει τις συνέπειες των σχολείων imam-hatip στην Τουρκία», δήλωσε ο Μπουράκ Μάβης, γραμματέας της Ένωσης Τουρκοκύπριων δασκάλων. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά τον Ουγκούρ Μουμτσού, έναν εξέχοντα Τούρκο δημοσιογράφο που δολοφονήθηκε στη δεκαετία του 1990ο οποίος προειδοποίησε ότι τα σχολεία imam-hatip θα διαγράψουν τα κοσμικά θεμέλια της Τουρκίας: «Αυτά τα σχολεία θα αναστήσουν τους δασκάλους, τους δικαστές και τους δημόσιους υπαλλήλους της χώρας μας».
Οι υπάλληλοι του κολεγίου Hala Sultan αρνήθηκαν να σχολιάσουν χωρίς άδεια από το σχολικό συμβούλιο και το τουρκοκυπριακό υπουργείο Παιδείας. Ούτε το υπουργείο ούτε η τουρκοκυπριακή θρησκευτική αρχή επέτρεψαν τις συνεντεύξεις.
Οι ανησυχίες της ένωσης δασκάλων ξεπερνούν το Hala Sultan. Διαμαρτύρονται ότι ο αριθμός των τζαμιών στη βόρεια Κύπρο ξεπερνάει τώρα τον αριθμό των σχολείων και ανησυχούν για τη διάδοση της «παράνομης» θρησκευτικής εκπαίδευσης με τη μορφή αδερφών θερινών σχολείων ή μαθήματων Κορανίου.
Ένα άλλο θέμα είναι τα σχολικά βιβλία, τα οποία λαμβάνουν οι Τουρκοκύπριοι από την Άγκυρα. Όταν η Τουρκία αποφάσισε να εγκαταλείψει την εξέλιξη από το πρόγραμμα σπουδών, οι Τ / κ σπουδαστές δεν βρήκαν πια καμία αναφορά στον Κάρολο Δαρβίνο στα βιβλία τους.
«Μέχρι στιγμής, οι Τουρκοκύπριοι δάσκαλοι έχουν ακόμα την ευθύνη της διδασκαλίας της εξέλιξης, ακόμη και αν δεν είναι στα βιβλία», δήλωσε η Έσρα Αγιγίν, Τουρκοκύπρια ακτιβήστρια και δημοσιογράφος. «Αλλά βλέπουμε αυξημένη πίεση από την Τουρκία, για παράδειγμα όσον αφορά το διορισμό καθηγητών από την Τουρκία στη βόρεια Κύπρο».
Οι δάσκαλοι δεν είναι μόνοι που αντιμετωπίζουν την τουρκική πίεση. Οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να εκφραστούν πιο ελεύθερα από τους πολίτες στην Τουρκία, όπου πάνω από εκατό δημοσιογράφοι βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα. Αλλά και στη βόρεια Κύπρο, οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο εκφοβισμό.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί ένα κύμα Τούρκων μεταναστών, ο ακριβής αριθμός των οποίων είναι άγνωστος. Μια απογραφή του 2006 έδειξε ότι οι «αυτόχθονες» Τουρκοκύπριοι αποτελούν περίπου το ήμισυ του πληθυσμού της βόρειας πλευράς, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία των πολιτών. Ταυτόχρονα, αρκετοί Τουρκοκύπριοι έχουν μεταναστεύσει.
Πολλοί Τουρκοκύπριοι φοβούνται ότι η δημογραφική αλλαγή θα μπορούσε σύντομα να καταστήσει δυσκολότερη τη συμφιλίωση, ανησυχώντας ότι ο αυξανόμενος θρησκευτικός συντηρητισμός θα οδηγούσε se μια πολιτισμική σφήνα μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο Μάβης, μοιράστηκε αυτές τις ανησυχίες. «Συχνά λέμε στους Ελληνοκύπριους: Εάν η λύση καθυστερήσει περαιτέρω, ίσως να μην βρείτε Τουρκοκύπριους για να δώσετε τα χέρια».
ΠΗΓΗ: Politico
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις