ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Στον απόηχο της χαλαρής ομοσπονδίας – «Σύγχυση και αναστάτωση»

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Στον απόηχο της χαλαρής ομοσπονδίας – «Σύγχυση και αναστάτωση»

Αν και συμφωνήθηκε ένα άτυπο «εμπάργκο» δηλώσεων μεταξύ των συμμετεχόντων στο Εθνικό Συμβούλιο της Δευτέρας (8/10) βούιξε ο τόπος με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συνάντηση που είχε μυστικά στη Νέα Υόρκη με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως έγινε γνωστό, εκεί συζητήθηκαν «καινούργια» πράγματα αναφορικά στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Εκείνο που συζητείται είναι η ιδέα της «χαλαρής ομοσπονδίας», την οποία φέρεται να επανέφερε στο τραπέζι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.

Η θέση αυτή, που δεν αλλάζει τη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, αλλά το κεφάλαιο της διακυβέρνησης, επανήλθε ως απάντηση στις «ιδέες» του Τσαβούσογλου για δύο κράτη ή συνομοσπονδία.

Εν προκειμένω, η χαλαρή ομοσπονδία δεν είναι τίποτα καινούργιο.

Πρόκειται για μια αποκεντρωμένη ομοσπονδία με περισσότερες εξουσίας στα συνιστώντα κρατίδια ή στις συνιστώσες πολιτείες.

Αυτό, εν πολλοίς, φεύγει και έρχεται από την τράπεζα των συνομιλιών όλα αυτά τα χρόνια.

Ήταν δε και προσωπική ιδέα του Προέδρου Αναστασιάδη πριν τις προεδρικές εκλογές του 2013, όταν οι ακραίες θέσεις του Ντερβίς Έρογλου ενέπλεξαν τη διαδικασία.

Στον απόηχο, λοιπόν, όσων είδαν το φως της δημοσιότητας και με το Εθνικό Συμβούλιο να συνεχίζεται στις 23 Οκτωβρίου, τίποτα δεν θα προχωρήσει πριν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Τζέιν Χολ Λουτ και την «ευλογία» του Αντόνιο Γκουτέρες.

Πάντως, Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ παρουσιάστηκαν φειδωλοί σε δηλώσεις τους, σεβόμενοι τη συμφωνία για το «εμπάργκο».

Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών:

Μιλώντας στο «Πρωινό Δρομολόγιο» του κρατικού ραδιοφώνου, ο Άντρος Κυπριανού δεν επιβεβαίωσε την επαναφορά της «χαλαρής ομοσπονδίας».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε τη διαχρονική θέση του ΑΚΕΛ ότι «μια νέα ιδέα θα φέρει σύγχυση και αναστάτωση, θα δυσκολέψει τα πράγματα».

Όπως τόνισε, το ΑΚΕΛ στηρίζει ένα κράτος με μια ισχυρή κεντρική κυβέρνηση και παρέπεμψε εκ νέου στις 23 Οκτωβρίου.

Σχολιάζοντας την κόντρα Αβέρωφ-Αναστασιάδη, δήλωσε ότι τη Δευτέρα (8/10) στο Εθνικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ήταν «πλήρως σταθμισμένος με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη».

Με τη σειρά του, ο Νικόλας Παπαδόπουλος χαρακτήρισε «πρόσκληση για προβληματισμό» το Εθνικό Συμβούλιο αλλά κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξηγήσει περαιτέρω τι εννοεί με τις προτάσεις του.

Εξέφρασε έντονη διαφωνία με το «βελούδινο διαζύγιο», την οριστική διχοτόμηση δηλαδή.

Όπως αντιλήφθηκε, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατέθεσε την άποψη για δύο κράτη, ωστόσο απέρριψε την κινδυνολογία που εκφράζουν τα δύο μεγάλα κόμματα.

«Τσακώνονται επί των ερειπίων της πολιτικής τους», είπε χαρακτηριστικά και έκανε έκκληση προς όλους να σταματήσουν να κατηγορούν τους Ελληνοκύπριους για το αδιέξοδο.

Σε δική του παρέμβαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δεν επιβεβαίωσε ότι έγινε συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, αλλά μίλησε για μια αποκεντρωμένη ομοσπονδία με εξουσίες στα κρατίδια Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Μάλιστα, ήταν έντονος όταν πιέστηκε για να απαντήσει ως προς τη συνάντηση και μίλησε για Εθνικό Συμβούλιο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χριστούγεννα στα κελιά για τον Hans Jonny Uven – Προφυλακίστηκε για εφτά μέρες

• Παιχνίδια Vs ηλεκτρονικά: Η τάση των δώρων φέτος και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα ξεπουλήματα

• Γλυκά Χριστούγεννα: «Χρυσό» το φλουρί - Πόσα κοστίζει το Christmas cake και η βασιλόπιτα

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• «Τυλίχθηκε» στις φλόγες δομή ανηλίκων στη Λάρνακα - Τρόφιμοι και προσωπικό εκκένωσαν το κτίριο



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top