ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαικό Συμβούλιο Ασφαλείας θέλει η Γερμανία

Ευρωπαικό Συμβούλιο Ασφαλείας θέλει η Γερμανία

H γερμανική  κυβέρνηση θέλει να προωθήσει την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας.«Με ένα τέτοιο σχήμα θα μπορούμε σε μικρότερο κύκλο εναλλασσόμενων μελών – που θα εκπροσωπούν όλη την ΕΕ – να εργαζόμαστε ταχύτερα και εντατικότερα για την επίλυση τρεχουσών κρίσεων», δήλωσε ο ΥΠΕΞ Χάικο Μαας, , σε ημερίδα της Ομοσπονδιακής Ακαδημίας για την Πολιτική Ασφάλειας, στο Βερολίνο. «Πρέπει επιτέλους να καταστήσουμε την ΕΕ ικανή να ασκήσει εξωτερική πολιτική», είπε.

 

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε ήδη θέσει προς συζήτηση πολλούς μήνες πριν ένα Συμβούλιο Ασφαλείας της ΕΕ, χωρίς ωστόσο να βρει μέχρι τώρα μεγάλη ανταπόκριση. Στα τέλη Σεπτεμβρίου και η Καγκελάριος Α. Μέρκελ είχε στείλει μήνυμα ότι θέλει τώρα να προχωρήσει το εγχείρημα. Όπως δήλωσε, η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση «να αναλαμβάνει γρήγορα δράση».

Ο ΥΠΕΞ Μάας ξεκαθάρισε ότι η δημιουργία ενός Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως το φαντάζεται η γερμανική κυβέρνηση, θα αποτελούσε κομμάτι πολλών αλλαγών στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ. Χωρίς απομάκρυνση από την αρχή της ομοφωνίας δεν μπορεί ένας τέτοιος θεσμός να λύσει «τα προβλήματα που έχουμε», είπε. Μέχρι τώρα η Συνθήκη της Λισσαβόνας προβλέπει ομοφωνία για όλες τις αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής, όπως π.χ. για την επιβολή κυρώσεων. Κι αυτό κατά το παρελθόν οδήγησε επανειλημμένα σε μπλοκάρισμα από μεμονωμένα κράτη της ΕΕ. Έτσι πρόσφατα η Κίνα, ασκώντας πίεση σε ορισμένα κράτη της ΕΕ, κατάφερε να μπλοκάρει την ΕΕ στο σύνολό της.

«Δεν μπορεί η Ευρώπη να μην αντιδρά στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΕ στη Γενεύη, όταν συζητούνταν η καταδίκη των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα», είχε δηλώσει σε έντονο ύφος ο Πρόεδρος της Ευρωπ. Επιτροπής Ζ.Κ.Γιούνκερ στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης τον Σεπτέμβριο. Σε ορισμένους τομείς, και στην εξωτερική πολιτική, θα έπρεπε να είναι δυνατές αποφάσεις με ειδική πλειοψηφία, τόνισε ο Γιούνκερ και κάλεσε τα κράτη-μέλη να αδράξουν την ευκαιρία και να καθιερώσουν τέτοιες αποφάσεις κατά πλειοψηφία, ακόμα και χωρίς αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. Προς τούτο όμως – είπε – θα πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Ήδη ορισμένα κράτη, όπως η Ιρλανδία, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την πρόταση Γιούνκερ.

Τον Ιούνιο, στην κοινή ευρωπαϊκή τους διακήρυξη στο Meseberg, η γερμανική και η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσαν την έναρξη «Συζήτησης για νέα σχήματα», όπως ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλείας. Μέχρι τώρα ωστόσο, η ιδέα αυτή δεν αποτέλεσε θέμα συζήτησης μεταξύ των ΥΠΕΞ της ΕΕ, ούτε κατατέθηκαν συγκεκριμένα έγγραφα. «Τίθεται το ερώτημα ποιες αρμοδιότητες θα μπορούσε να έχει ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλείας και ποια θα ήταν η σχέση του με το Παγκόσμιο Σ.Α.», δήλωσε ο λουξεμβούργιος ΥΠΕΞ Ασελμπορν . Και πρόσθεσε: Εκτός αυτού, θα πρέπει να σκεφτούμε αν έχει νόημα να αφήσουμε εκτός χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ, όπως η Ελβετία και η Νορβηγία ή η Μεγάλη Βρετανία, μετά το Brexit.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έτρεχε η Πυροσβεστική: Κατοικίες «τυλίχθηκαν» στις φλόγες από αναμμένο καντήλι και κερί

Σήμερα η ένσταση Οδυσσέα στο αίτημα Σαββίδη για παύση του - Πολυσέλιδη η έκθεση

Εκστρατεία Αστυνομίας: Στους δρόμους για ελέγχους φορτηγών και λεωφορείων – Τι προνοεί η νομοθεσία

Βρέθηκε εκτός δρόμου, έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε όχημα - Τραυματίστηκαν 5 πρόσωπα - Η κατάσταση της υγείας τους  

Βίντεο που κόβει την ανάσα: Φορτηγό συγκρούεται με αυτοκίνητο και κρέμεται στο κενό από γέφυρα στις ΗΠΑ - Ο τρόμος της οδηγού

Μενίδι: «Όταν την είδα έβγαλα το μαχαίρι και άρχισα να την μαχαιρώνω» - Η κυνική ομολογία του δολοφόνου της 40χρονης - Βίντεο



Στη Λευκωσία σήμερα η Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό - Στο επίκεντρο το ζήτημα της Συρίας

Στη Λευκωσία σήμερα η Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό - Στο επίκεντρο το ζήτημα της Συρίας

Το ζήτημα της Συρίας και η επαναξιολόγηση του καθεστώτος περιοχών της χώρας, θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της Υπουργικής Συνόδου για το μεταναστευτικό, το οποίο πραγματοποιείται στη Λευκωσία με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν υπουργοί και αξιωματούχοι από την Ελλάδα, την Τσεχία, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Δανία, την Ιταλία και τη Μάλτα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top