ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ρουκέτες για Φορτούνη-Πασχαλάκη: «Είναι πρότυπα, χάνουν το στόχο – Βρίζει για να…»

Ρουκέτες για Φορτούνη-Πασχαλάκη: «Είναι πρότυπα, χάνουν το στόχο – Βρίζει για να…»

Επιστήμων σχολιάζει τα κρούσματα απαράδεκτων συμπεριφορών αθλητών.

Αρχίζουν και πληθαίνουν στο ελληνικό πρωτάθλημα τα περιστατικά κατά τα οποία παίκτες απαντούν με ύβρεις στις φωνές από την κερκίδα. Το πρώτο κρούσμα ήταν ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚΑλέξανδρος Πασχαλάκης, τον οποίο η κάμερα έπιασε να έχει τέτοια συμπεριφορά στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ, στο Ηράκλειο για την 3η αγωνιστική της Super League. Η δεύτερη περίπτωση είναι πιο πρόσφατη και αφορά τον Κώστα Φορτούνη, ο οποίος κατά τον πανηγυρισμό του, στράφηκε προς την μαθητική εξέδρα και ξεφώνησε μερικά γαλλικά, κάτι που απαθανάτισε ο τηλεοπτικός φακός.

Υψηλότερη η πίεση στο ντέρμπι

Γιατί όμως ένας επαγγελματίας παίκτης οδηγείται σε αυτή τη συμπεριφορά εντός γηπέδου; «Προφανώς έχει πολύ θυμό και μεγάλη ένταση για κάποιο λόγο. Ειδικά σε ματς που είναι ντέρμπι η πίεση είναι υψηλότερη. Κάποια στιγμή οι ποδοσφαιριστές παρεκτρέπονται», απαντά στο Sportdog η Φρόσω Πατσού, αθλητική ψυχολόγος, Επιστημονική Συνεργάτιδα της Εθνικής Ομάδας Στίβου, αλλά και των Ακαδημιών της ΑΕΚ.

Η επιστήμων που διαθέτει Πρότυπο Κέντρο Ψυχολογικής Υποστήριξης στον Γέρακα υπογραμμίζει το γεγονός, ότι όταν ένας παίκτης υποπέσει σε αυτό το σφάλμα ουσιαστικά χάνει τον σκοπό του και δίνει τη δυναότητα στους φιλάθλους να τον επηρεάσουν. «Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι εκείνη τη στιγμή ο αθλητής χάνει τον στόχο. Δηλαδή αν ασχοληθεί ένας αθλητής με την εξέδρα ουσιαστικά χάνει τον σκοπό του που είναι μέσα στο γήπεδο, με τον συμπαίκτη, την ομάδα και τον αντίπαλο. Δεν έχει νόημα να το κάνει όλο αυτό. Πολλές φορές η εξέδρα μπορεί να βρίζει και επίτηδες. Δηλαδή αν ξέρουν ότι ένας αθλητής είναι επιρρεπής στις αντεγκλήσεις τότε η κερκίδα μπορεί να τον προκαλεί για να του αποσπάσει την προσοχή, να τον θυμώσει, να τον εκνευρίσει και να κάνει πράγματα που θα στοιχίσουν, είτε στον ίδιο, είτε στην ομάδα του. Οπότε ο αθλητής πρέπει να έχει εκπαιδευτεί σε αυτό το κομμάτι», αναφέρει.

Εκπαιδευτικός ο ρόλος του ψυχολόγου

 

Δεν πρέπει κάθε ομάδα να έχει κάποιον ειδικό ώστε να λειτουργεί συμβουλευτικά πριν από κρίσιμες αναμετρήσεις και να αποτρέπει τους αθλητές πριν από τέτοιες συμπεριφορές; «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σε κάθε ομάδα αθλητικός ψυχολόγος. Υπάρχει στα πολύ μεγάλα κλαμπ, δηλαδή η ΑΕΚ που είμαι εγώ και ο Ολυμπιακός. Ωστόσο ο αθλητικός ψυχολόγος συναντάται στις Ακαδημίες. Ο ρόλος του είναι εκπαιδευτικός. Μαθαίνουμε στα παιδιά πως να διαχειρίζονται τέτοιες καταστάσεις και πως να ελέγχουν τον εαυτό τους. Γιατί αν το μάθουν από πολύ μικρή ηλικία, αν καταλάβουν τι τους προσφέρει αυτή η εκπαίδευση είναι βέβαιο, ότι στην ενήλικη ζωή θα είναι πολύ καλύτεροι αθλητές. Όταν θα γίνουν επαγγελματίες δηλαδή θα είναι πολύ καλύτεροι σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν λάβει καθόλου αυτήν την εκπαίδευση», επισημαίνει και συνεχίζει λέγοντας:

«Καταλαβαίνετε βέβαια ότι η κάθε προσωπικότητα είναι διαφορετική. Ο ψυχολόγος κάνει τη δουλειά του, μιλάει και εκπαιδεύει, αλλά έχει να κάνει πολύ με το οικογενειακό περιβάλλον και ο τρόπος που μεγαλώνει ένα παιδί, οπότε δεν μπαίνουν όλοι με τον ίδιο βαθμό το μήνυμα ούτε το ενσωματώνουν στην προσωπικότητά τους με τον ίδιο τρόπο».

Χώρος εκτόνωσης το γήπεδο αλλά δεν ισχύει για τους αθλητές

Η αντίθετη άποψη υπερασπίζεται τέτοιες συμπεριφορές παικτών. Σε κάθε ομάδα υπάρχει μία μερίδα οπαδών που υποστηρίζει, ότι λόγω της λαϊκότητας του αθλήματος αυτές οι ενέργειες ταυτίζουν τον παίκτη με τους φίλους της ομάδας που αγωνίζεται και δημιουργούνται άλλοι δεσμοί. Για παράδειγμα υπάρχει η περίπτωση του Πάμπλο Γκαρσίαπου ήταν αγαπημένος παίκτης των ΠΑΟΚτσήδων.

«Ισχύει. Υπάρχει και μία θεωρία που λέει, ότι το γήπεδο είναι πηγή εκτόνωσης για τους φιλάθλους. Αυτό όμως δεν ισχύει για τους επαγγελματίες αθλητές. Αυτοί οφείλουν να αποτελούν πρότυπα. Είναι μία δουλειά, την οποία κάνουν και πρέπει να την κάνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Υπάρχουν παιδιά που τους βλέπουν και πρέπει να συμπεριφέρονται ως επαγγελματίες», αναφέρει η Φρόσω Πατσού και καταλήγει:

«Για το τι κάνει η κερκίδα υπάρχουν διάφορες θεωρίες γιατί συμβαίνει αυτό. Ακόμα και αυτοί που πάνε για εκτόνωση στο γήπεδο πρέπει να συμπεριφέρονται κόσμια. Ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν βάλει σε ένα πλαίσιο το κομμάτι των φιλάθλων, δηλαδή έχουν καταπολεμήσει τη βία και όλα αυτά τα πράγματα, δεν νομίζω να έχουν χειρότερο ποδόσφαιρο. Υπάρχουν χώρες που διαπρέπουν στην παγκόσμια κατάταξη».

Είναι σημαντικό πάντως ότι η μία από τις δύο περιπτώσεις παικτών που είχαν απαράδεκτες συμπεριφορές, οι οποίες καταγράφηκαν στην κάμερα, έδειξε σημεία μεταμέλειας. Όπως ενημερωθήκατε από το Sportdog, ο Κώστας Φορτούνης ζήτησε συγγνώμη για την ενέργειά του στο ντέρμπι με την Ένωση και τόνισε πως είνι έτοιμος να αποδεχθεί τις συνέπειες, οι οποίες δυστυχώς δεν είναι τόσο αυστηρές προκειμένου να επιβάλλουν παραδειγματισμό, όπως συνέβη στην περίπτωση του Αλέξανδρου Πασχαλάκη που τιμωρήθηκε με μία αγωνιστική, την οποία εξέτισε στο παιχνίδι Κυπέλλου με τον Άρη και μικρό χρηματικό πρόστιμο.

Πηγή: sportdog.gr

Διαβάστε Περισσότερα στο: Themasports.com

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χειροπέδες σε 58χρονο για διάρρηξη και κλοπή - Μπήκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου και άρπαξε το χρηματοκιβώτιο

• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου

• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;

• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;

• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ

• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο



ΑΝΑΛΥΣΗ: Επηρεάζουν την Κύπρο οι Αμερικανικές Εκλογές; Διεθνολόγος στο «Τ»

ΑΝΑΛΥΣΗ: Επηρεάζουν την Κύπρο οι Αμερικανικές Εκλογές; Διεθνολόγος στο «Τ»

Σε απόλυτο ντέρμπι, στο οποίο όμως εμφανίζει μικρό προβάδισμα η Κάμαλα Χάρις έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, εξελίσσονται οι αμερικανικές εκλογές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top