Τον Νοέμβριο ενώπιον της Ολομέλειας οι προτάσεις νόμου για οριζόντια ψηφοφορία.
Στις αρχές Νοεμβρίου οδηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση νόμου αναφορικά με την οριζόντια ψηφοφορία στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, μαζί με τις υπόλοιπες προτάσεις νόμου για θεσμοθέτηση της οριζόντιας τόσο στις βουλευτικές, όσο και στις δημοτικές εκλογές.
Η συζήτηση για τις συνολικά τέσσερις προτάσεις νόμου ολοκληρώθηκε την Δευτέρα (15/10) στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, ενώ είχε προηγηθεί η αναβολή της σχετικής συζήτησης κατά την Ολομέλεια του Ιουλίου. Θετικά στην πρόταση για οριζόντια ψηφοφορία τις Ευρωεκλογές διάκεινται ο ΔΗΣΥ, η Συμμαχία Πολιτών, η Αλληλεγγύη και το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών. Ενάντια στην οριζόντια ψηφοφορία ως θέμα αρχής τάσσονται ΑΚΕΛ και ΕΛΑΜ, ενώ ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ δεν έχουν αντίρρηση να συνεχιστεί η συζήτηση σε μεταγενέστερο στάδιο.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ που αφορά τη θεσμοθέτηση διαδικασία οριζόντιας ψηφοφορίας στις δημοτικές εκλογές, την πρόταση νόμου της Συμμαχίας Πολιτών για την οριζόντια ψηφοφορία στις βουλευτικές εκλογές, ενώ η τρίτη και τέταρτη πρόταση νόμου κατατέθηκαν από το Κίνημα Οικολόγων για θεσμοθέτηση της οριζόντιας ψηφοφορίας στις βουλευτικές εκλογές και Ευρωεκλογές αντίστοιχα. Παράλληλα, κατατέθηκε τροπολογία εκ μέρους του ΔΗΣΥ στην πρόταση νόμου των Οικολόγων για κλασματοποίηση της ψήφου στις Ευρωεκλογές.
Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου δήλωσε ότι «η πλειοψηφία των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών έχει ταχθεί αρνητικά απέναντι στις προτάσεις νόμου και θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια για τοποθέτηση αρχές του Νοέμβρη».
Ανέφερε εξάλλου ότι το ΑΚΕΛ διαχρονικά έχεις ταχθεί με πολλές επιφυλάξεις απέναντι στην οριζόντια ψηφοφορία καθώς «δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα του πολιτικού και του κομματικού συστήματος», την απαξίωση των πολιτών και την αυξημένη αποχή. Συνέχισε, λέγοντας ότι «η οριζόντια ψηφοφορία αντίθετα επιτείνει τα προβλήματα, τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος».
Η κ. Μαύρου συμπλήρωσε ότι λήφθηκε υπόψη το γεγονός ότι σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν ισχύει αυτό το σύστημα, με μικρές εξαιρέσεις.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής, ανέφερε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της φιλοσοφίας και της αρχής της οριζόντιας ψηφοφορίας, ενώ ο ΔΗΣΥ κατέθεσε σχετική πρόταση νόμου ήδη από τον Ιούλιο του 2016, ώστε να λειτουργήσει πιλοτικά πριν από τις δημοτικές εκλογές.
Είπε επίσης ότι ο ΔΗΣΥ έχει καταθέσει τροπολογίες στην πρόταση των Οικολόγων σε σχέση με τις επικείμενες Ευρωεκλογές, με την κλασματοποίηση του σταυρού προτίμησης και της ψήφου, ώστε να μην τίθεται θέμα ούτε πριμοδότησης, ούτε παραποίησης της βούλησης των εκλογέων.
Μιλώντας εντός της Επιτροπής, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι δεν θα πρέπει στους τελευταίους 12 μήνες πριν από μια εκλογική διαδικασία να υπάρχει αλλαγή οποιουδήποτε εκλογικού νόμου.
Ζήτησε παράλληλα να συνεχιστεί η συζήτηση ώστε να διασκεδαστούν οι ανησυχίες που υπάρχουν για τη χειραγώγηση της ψήφου των πολιτών, ιδιαίτερα στο θέμα της κλασματοποίησης της ψήφου.
Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, το εκλογικό σύστημα πρέπει να είναι απλό, εφαρμόσιμο και να μην δημιουργεί στρεβλώσεις και προβλήματα με τη χειραγώγηση της ψήφου. Είπε τέλος ότι πρέπει να υπάρξει συζήτηση και προβληματισμός «αλλά όχι σε αυτό το στάδιο».
Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο βουλευτής Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης ανέφερε ότι «η θέση του Δημοκρατικού Κόμματος είναι εναντίον αυτής της διαδικασίας», καθώς οι προτάσεις νόμου «νοθεύουν και αλλοιώνουν τη δημοκρατικότητα του πολιτικού μας συστήματος, δεν βοηθούν στο να διαχωρίζουν οι πολίτες τις θέσεις των διαφόρων κομμάτων και τις τοποθετήσεις τους απέναντι στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος και οι πολίτες».
Η απαξίωση των πολιτών προς τους πολιτικούς και τα πολιτικά κόμματα δεν αντιμετωπίζεται με νομοθεσίες, «αλλά θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς εμείς οι πολιτικοί με τους εαυτούς μας και να παραδεχθούμε ότι αυτή η απαξίωση οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις δικές μας συμπεριφορές και δράσεις».
Ο κ. Πιττοκοπίτης είπε ότι στην παρούσα φάση το ΔΗΚΟ δεν μπορεί να στηρίξει τις προτάσεις νόμου που έχουν κατατεθεί «αλλά σίγουρα δεν είμαστε αρνητικοί, σε κάποιο μεταγενέστερο στάδιο και εφόσον διαφοροποιηθούν τα δεδομένα να το ξανασυζητήσουμε».
Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι «οι προτάσεις νόμου που έχουμε ενώπιόν μας είναι μια καλή βάση για να συνεχιστεί η διαβούλευση, αναζητώντας ρυθμίσεις στον εκλογικό νόμο που θα βοηθήσουν να βελτιωθεί η ποιότητα του πολιτικού δυναμικού και θα ενισχύσουν την προσέλευση των ψηφοφόρων στις εκλογικές αναμετρήσεις».
Ανέφερε πάντως ότι η οριζόντια ψηφοφορία από μόνη της δεν θα εξαλείψει την απαξίωση και την αδιαφορία των πολιτών.
Ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε πως η οριζόντια ψηφοφορία «είναι λαϊκή απαίτηση και οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν διευρυμένες επιλογές» τόσο στις βουλευτικές όσο και στις δημοτικές εκλογές, αλλά και στις Ευρωεκλογές.
Ανέφερε εξάλλου ότι το πολιτικό σύστημα έχει απαξιωθεί από τους πολίτες, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην μεγάλη αποχή σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. «Η οριζόντια ψηφοφορία θα κινητοποιήσει μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού» και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη συμμετοχή.
Σημείωσε, ωστόσο ότι η οριζόντια ψηφοφορία δεν θα επιλύσει όλα τα προβλήματα του πολιτικού συστήματος. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η οριζόντια ψηφοφορία διευρύνει και εμβαθύνει το δημοκρατικό μας πολίτευμα», ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει σε ανεξάρτητες προσωπικότητες να διεκδικήσουν με αξιώσεις μια έδρα, είπε.
Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι η πρόταση νόμου των Οικολόγων για τις Ευρωεκλογές αναμένεται να οδηγηθεί σε 15 ημέρες στην Ολομέλεια για ψήφιση. «Εκτιμούμε ότι διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για να εξασφαλιστεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αφού τα 4 πολιτικά κόμματα τοποθετήθηκαν εντός της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών ότι θα υποστηρίξουν την διαμορφωμένη πρόταση του Κινήματος Οικολόγων για τις Ευρωεκλογές» είπε.
Απηύθυνε παράλληλα έκκληση και στα υπόλοιπα κόμματα να τη στηρίξουν, πέραν του ΑΚΕΛ και του ΕΛΑΜ που, όπως ανέφερε, απορρίπτουν δογματικά οποιαδήποτε συζήτηση για την οριζόντια ψηφοφορία.
Τέλος είπε ότι με τη λογική της κλασματικής ψήφου διασκεδάζονται οι ανησυχίες των μικρότερων και μεσαίων κομμάτων για πιθανή πριμοδότηση, ενώ είπε ότι «θα είναι υπόλογα απέναντι στη δημοκρατία και στην πολιτική, εάν με την άρνησή τους να ψηφίσουν την οριζόντια ψηφοφορία οδηγήσουν τον κυπριακό λαό ακόμα πιο βαθιά μέσα στο πηγάδι της αποχής».
Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης ανέφερε εντός της Επιτροπής ότι το κόμμα του διαφωνεί με την οριζόντια ψηφοφορία.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης δήλωσε εξάλλου ότι λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών που παρατηρούνται στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα, το ΔΗΚΟ ενέγραψε το θέμα στην Επιτροπή Εσωτερικών, ζητώντας να παραστεί ο Υπουργός Εσωτερικών και άλλοι εμπλεκόμενοι και να ενημερώσουν για τα μέτρα που λαμβάνει η εκτελεστική εξουσία.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου
• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις