Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις, τους κοινωνικούς εταίρους και επαγγελματικούς φορείς, θα επιμείνει στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμιστικών δράσεων δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ψέγοντας την γραφειοκρατία.
Στον χαιρετισμό του στην 4η Γενική Ετήσια Συνέλευση του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων στο συνεδριακό κέντρο «Φιλοξενία» στην Λευκωσία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις μεταρρυθμιστικές δράσεις κάνοντας λόγο στην ενίσχυση του δικαστικού συστήματος, την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, την μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, την ανάπτυξη του τομέα της διαχείρισης Επενδυτικών Ταμείων.
Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην εύρυθμη μετατροπή του ΚΟΤ σε Υφυπουργείο Τουρισμού, «το οποίο θα ενισχύσει την εξαιρετικά θετική δυναμική του τουριστικού μας προϊόντος, μέσω εφαρμογής της ολοκληρωμένης ενιαίας στρατηγικής για τον τομέα της εστίασης».
Θα πρέπει, πρόσθεσε, κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι δεν είναι δυνατόν να απαιτούνται κάθε χρόνο οι ίδιες άδειες, να υπάρχει μια χρονοβόρα διαδικασία, να υπάρχουν δυστυχώς και οι τάσεις διαφθοράς, διότι δημιουργούνται κατ’ αυτό τον τρόπο. «Να είναι δυνατόν να λέμε ότι η άδεια ισχύει απλά μόλις για ένα χρόνο. Είναι αδιανόητα αυτά τα φαινόμενα, και είμαστε ενδεχόμενα η πρώτη χώρα που εφαρμόζει ανάλογα γραφειοκρατικά, αγκυλωτικά, αντι-ανταγωνιστικά και αντιεπιχειρηματικά φαινόμενα όπως αυτά που καταγράφονται».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι ο κάθε επιχειρηματίας και επενδυτής αναμένει ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον και όχι κωλύματα, γραφειοκρατία ή την αυθαιρεσία που διακρίνει μερικούς εκ των δημοσίων υπαλλήλων, «για να μη μηδενίσω το έργο καταξιωμένων δημοσίων λειτουργών που έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα και στη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους και στην απόδοση της κρατικής μηχανής».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στη βελτίωση της διακυβέρνησης στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας μέσω του Επικεφαλής Επιστήμονα και του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, «κάτι που έγινε πραγματικότητα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη βδομάδα».
Αναφέρθηκε επίσης στην υλοποίηση του σχεδιασμού για αποκρατικοποιήσεις. «Εννοούμε τα μέτρα που δεν θα αποξενώνουν τον δημόσιο πλούτο, αλλά θα δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για ορθή διαχείριση επιχειρήσεων του δημοσίου, ώστε να παραμείνουν βιώσιμες».
Ο ανταγωνισμός, είπε, καταγράφει τις ζημιές που η ΑΤΗΚ υφίσταται, την προοπτική βιωσιμότητάς της. «Και χαίρομαι να πω πως δεν είναι μόνο το ΔΣ αλλά και η διευθυντική ομάδα που αισθάνεται ότι ένας στρατηγικός εταίρος με ένα συγκεκριμένο ποσοστό, όχι το πλειοψηφικό – για να μην ανησυχούν κάποιοι ότι αποξενώνουμε τον δημόσιο πλούτο – θα συμβάλει ώστε η ΑΤΗΚ να παραμείνει βιώσιμη».
Να μην ακολουθήσουμε, συνέχισε, παραδείγματα άλλων ημικρατικών οργανισμών που ως αποτέλεσμα άφρονος – όπως είπε - πολιτικής πεισμώνουν «ή και ιδεών που ανήκουν στο παρελθόν και που οδήγησαν στη χρεοκοπία αυτών των οργανισμών. Κάποια στιγμή πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κόσμος πάει μπροστά, θα πρέπει να ακολουθήσουμε ή θα παραμείνουμε πίσω».
Συνεπώς, ανέφερε, δεν είναι θέμα ιδεολογικής τοποθέτησης. «Είναι θέμα ανάγκης που η αγορά δημιουργεί. Ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία είτε μας αρέσει είτε όχι. Θα πρέπει να παρακολουθούμε και συνεχώς να βελτιωνόμαστε προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους που και η πολιτεία και οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι έχουν. Γιατί αν δεν υπάρχουν επιχειρηματίες δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι. Και αρνούμαι να δεχθώ τον μηδενισμό ότι τάχα το κέρδος είναι αμαρτία».
Είναι κίνητρο για να δημιουργήσεις και όλες οι χώρες δίνουν κίνητρα για να υπάρξει όφελος, διότι αν υπάρχει όφελος στον επιχειρηματικό τομέα και το κράτος θα ευημερεί είτε αυτό λέγεται φόρος εισοδήματος είτε ΦΠΑ είτε οι εργαζόμενοι που εργοδοτούνται κλπ, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Βεβαίως, είπε, θα πρέπει να πάρουμε μέτρα για προστασία των εργαζομένων, θα πρέπει να παρακολουθούμε και να εφαρμόζουμε τη νομοθεσία για αποφυγή είτε αδήλωτων εργατών είτε μισθών που αποτρέπουν Κύπριους από το να εργοδοτηθούν.
Σημαντικός άξονας του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, συνέχισε, αποτελεί και η ταχύτερη αδειοδότηση επενδυτικών έργων – ένα άλλο από τα σοβαρά προβλήματα που βιώνουμε - και η περαιτέρω διευκόλυνση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων είτε Κύπριων είτε ξένων υπηκόων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι βρίσκεται ήδη ενώπιον της Βουλής η νέα απλοποιημένη διαδικασία για την αδειοδότηση έργων στη βάση του Επενδυτικού Νόμου, που στοχεύει στην εφαρμογή ενός αποτελεσματικού μηχανισμού που θα προσφέρει ευελιξία, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην αδειοδότηση στρατηγικών επενδύσεων, προσδίδοντας περαιτέρω δυναμική στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας.
«Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η υιοθέτηση των προαναφερθεισών μεταρρυθμίσεων θα είναι προς όφελος της πατρίδας μας και την ευημερία του συνόλου των πολιτών, καθώς θα μας υποβοηθήσει να άρουμε διαχρονικές στρεβλώσεις σε όλους τους τομείς διακυβέρνησης και να μειώσουμε στο ελάχιστο την τυχόν επανάληψη πολιτικών που, ως το πρόσφατο παρελθόν καταδεικνύει, απέβησαν ιδιαίτερα επιζήμιες», ανέφερε.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, θα υπάρξει μια αδιαμφισβήτητη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των κυπριακών επιχειρήσεων, δημιουργώντας συνάμα ένα ακόμη πιο ελκυστικό περιβάλλον για εγχώριες και ξένες επενδύσεις, ενισχύοντας τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την βεβαιότητα ότι με την δεδομένη θετική βούληση των επιχειρηματιών, αλλά και τη συνεργασία και την υπεύθυνη στάση του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, θα επιτευχθούν οι αναγκαίες συγκλίσεις, ούτως ώστε να επιτύχουμε αυτό που όλοι προσδοκούν από εμάς.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις