Την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης του δημοσιογράφου της Σαουδικής Αραβίας Τζαμάλ Κασόγκι ζητούν από τον ΟΗΕ η Διεθνής Αμνηστία, η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων, το Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, «Η έρευνα θα πρέπει να καθορίσει τις συνθήκες γύρω από τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στη βίαιη εξαφάνιση και πιθανή δολοφονία του Κασόγκι. Θα πρέπει να στοχεύσει στον εντοπισμό όλων των υπευθύνων για την εντολή, τον προγραμματισμό και την εκτέλεση οποιωνδήποτε πράξεων που σχετίζονται με την υπόθεση».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων, Ρόμπερτ Μαχόνι, τονίζει: «Η Τουρκία θα πρέπει να απευθυνθεί στον ΟΗΕ για να ξεκινήσει μια έγκαιρη, αξιόπιστη και διαφανή έρευνα. Η συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί την καλύτερη εγγύηση κατά της προσπάθειας κουκουλώματος της υπόθεσης από τη Σαουδική Αραβία ή άλλων κυβερνήσεων, με στόχο τη διατήρηση των επικερδών επιχειρηματικών τους δεσμών με το Ριάντ».
«Η οικογένεια του Τζαμάλ Κασόγκι και ο υπόλοιπος κόσμος αξίζουν την πλήρη αλήθεια για το τι του συνέβη. Οι μερικές εξηγήσεις και οι μονομερείς έρευνες από τη Σαουδική Αραβία, η οποία εξάλλου είναι ύποπτη για την εμπλοκή της, δεν αρκούν. Μόνο ο ΟΗΕ έχει την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία που απαιτείται για να εκθέσει τους ηθικούς αυτουργούς πίσω από τη βίαιη εξαφάνιση του Κασόγκι και να τους θέσει προ των ευθυνών τους», δηλώνει ο διευθυντής του ΟΗΕ στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Λουί Καρμπόνι.
Από την πλευρά της η επικεφαλής του γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας στη Νέα Υόρκη, Σερίν Τάντρος υπογραμμίζει: «Εάν η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας δεν εμπλέκεται στη μοίρα του Τζαμάλ Κασόγκι, έχει μόνο να κερδίσει από τη συμμετοχή του ΟΗΕ σε μια αμερόληπτη έρευνα που θα καθορίσει τι συνέβη. Χωρίς αξιόπιστη έρευνα από τα Ηνωμένα Έθνη, θα υπάρχει πάντα ένα σύννεφο υποψίας πάνω από τη Σαουδική Αραβία, ανεξάρτητα από το τι λέει η ηγεσία της για να εξηγήσει πώς εξαφανίστηκε ο Κασόγκι».
Ακόμη, η ύπατη επίτροπος των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μιτσέλ Μπατσελέ, ζήτησε την άρση των διπλωματικών αυτών προστασιών για την υπόθεση.
Τέλος, όπως υπογραμμίζεται την ανακοίνωση: «Η έρευνα για τη βίαιη εξαφάνιση και πιθανή δολοφονία του Κασόγκι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και να είναι διεξοδική, αμερόληπτη και ανεξάρτητη. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, θα πρέπει να ορίσει έναν ανώτερο ποινικό ερευνητή με εκτεταμένη εμπειρία σε διεθνείς έρευνες για να διευθύνει την ομάδα. Μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, ο γενικός γραμματέας θα πρέπει να εκδώσει δημόσια έκθεση πάνω στα ευρήματα μαζί με τις συστάσεις του για τους τρόπους συνέχισης».
Από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024
• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις