ΑΠʼΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε, ένα ευχάριστο και ενημερωτικό απόγευμα γιορτάζοντας την Διεθνή Μέρα του Καφέ παρέα με έναν εκλεκτό καλεσμένο. Ο Edgard Bressani για πρώτη φορά επισκέφτηκε την Κύπρο από τη μακρινή Βραζιλία.
Ο Edgard θεωρείται ο «Πρεσβευτής του Βραζιλιάνικου Καφέ», ένας τίτλος που αντικατοπτρίζει την εξειδίκευση, τη γνώση αλλά και το έργο του στο παγκόσμιο στερέωμα.
Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε και να μάθουμε πολλά για τις φυτείες στην Βραζιλία, τις ποικιλίες που υπάρχουν, τα είδη καφέ και το πώς να τα ξεχωρίζουμε. Την ίδια στιγμή, μάθαμε για τον εξειδικευμένο και επιστημονικό τρόπο με τον οποίο η Coffee Island επιλέγει τα χαρμάνια της έτσι ώστε ο καφές που φτάνει στον καταναλωτή να είναι της καλύτερης ποιότητας.
Ο Edgard Bressani ταξιδεύει ολόχρονα σε όλη την Βραζιλία και επιλέγει να συνεργάζεται με παραγωγούς που έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την μέγιστη ποιότητα και εξειδίκευση στον καφέ.
Παρατηρεί τη διαδικασία παραγωγής καφέ, από τα πρώτα στάδια στην φυτεία και ακολουθεί όλο το ταξίδι μέχρι την ωρίμανση του κόκκου.
Μας μετέφερε εντυπωσιακές ιστορίες από τις εμπειρίες που είχε σε συναντήσεις με απλούς παραγωγούς μικρών αλλά εξειδικευμένων φυτειών καφέ, ως επίσης και πολλά μυστικά που αφορούν την σωστή επιλογή ποικιλίας του καφέ. Η παραγωγή καφέ στην Βραζιλία αποτελεί το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής, με την χώρα να βρίσκεται στην πρώτη θέση εδώ και 150 χρόνια.
1. Οι ακαδημαϊκές σας βάσεις είναι στην Διπλωματία, και τώρα εκπροσωπείται τον Βραζιλιάνικο καφέ σε όλο τον κόσμο. Τι σας ώθησε προς αυτή την κατεύθυνση και επιλέξατε να αλλάξετε επαγγελματικό προσανατολισμό;
Η ζωή είναι περίεργη κάποτε και μας οδηγεί σε πράγματα που δεν θα φανταζόμασταν ποτέ. Έχω Ιταλούς προγόνους, που πήγαν στην Βραζιλία και δούλεψαν με τον καφέ στο παρελθόν. Όμως οι γονείς μου πήραν άλλους δρόμους, άσχετους με τον καφέ. Ο πατέρας μου είναι Χημικός Μηχανικός. Όταν ήμουν 13 χρονών, μετακομίσαμε στην περιοχή Sul de Minas, όπου ο καφές αποτελεί σημαντική σοδειά. Ήρθα σε μεγαλύτερη επαφή με τον καφέ πηγαίνοντας στις φυτείες των φίλων μου. Διασκεδάζαμε πολύ κατά τη διάρκεια των Χειμωνιάτικων διακοπών, πηγαίνοντας στη φυτεία και κουβαλώντας τον καφέ που είχε μαζευτεί εκείνη τη μέρα. Κατʼακρίβεια περισσότερο πηγαίναμε για να διασκεδάσουμε οδηγώντας τα τρακτέρ. Δεν είχαμε πολλά πράγματα να κάνουμε, πέρα από την ιππασία και το κολύμπι, οπότε πάντα βλέπαμε τι γινόταν και βοηθούσαμε τους υπαλλήλους στην φυτεία. Έτσι άρχισε η στενή σχέση μου με τον καφέ.
Πάντοτε λάτρευα να μελετώ, και από τα 13 μου ήθελα να γίνω διπλωμάτης. Έτσι αποφάσισα πρώτα να σπουδάσω Νομικά, και ακολούθως ξεκίνησα την προετοιμασία μου για σπουδές στη Διπλωματία. Όμως για μένα η οικογένεια είναι πολύ σημαντική, και έφτασα σε ένα σημείο που έπρεπε να ζυγίσω την ζωή μου εκτός Βραζιλίας και το να λείπω από την οικογένεια μου τόσο πολύ. Οι γονείς μου είχαν χάσει ένα γιό όταν ήμουν 15 χρονών και πίστευα ότι η απόσταση θα τους λυπούσε. Δεν μου είπαν ποτέ τίποτα γιʼαυτό, απεναντίας εξέφρασαν αμφιβολίες για την απόφαση μου μετά που επένδυσα τόσο χρόνο και αφοσίωση σε αυτή την καριέρα. Έχω πολλούς φίλους που είναι διπλωμάτες και πρέσβεις, και αυτό μου άνοιξε πόρτες όταν χρειάστηκα πληροφορίες για τον καφέ σε διάφορες χώρες. Το Υπουργείο Εξωτερικών πάντοτε διαθέτει Εμπορικό Τμήμα στις Πρεσβείες της Βραζιλίας. Την περασμένη βδομάδα έστελνα φωτογραφίες σε δύο φίλους για να τις χρησιμοποιήσουν σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τις πρεσβείες στην Γενεύη και το Βερολίνο. Όλα στη ζωή είναι σχέσεις!
Η σχέση μου με μια οικογένεια που επισκεπτόμουν κατά την εφηβεία μου δυνάμωσε σιγά-σιγά και ο Χοσέ Φρανσίσκο Περέιρα, ένας από τους καλύτερους φίλους μου και μέντοράς μου, ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Monte Alegre Coffees και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Specialty Καφέ Βραζιλίας (BSCA). Το 2001, το Υπουργείο Γεωργίας αποφάσισε να προωθήσει τους specialty καφέδες και ο BSCA επιλέγηκε για να εκτελέσει το Διεθνές Marketing Plan για την Προώθηση των Βραζιλιάνικων Specialty Καφέδων. Χρειάζονταν τότε κάποιον για να εκτελέσει αυτό το πρόγραμμα εκ μέρους του Υπουργείου Γεωργίας και του BSCA. Ο φίλος μου ο Χοσέ Φρανσίσκο γνώριζε ότι είχα εγκαταλείψει την διπλωματική μου καριέρα και εισηγήθηκε το όνομα μου, καθώς ήμουν ο κατάλληλος άνθρωπος. Έτσι ξεκίνησα. Εγκατέλειψα την διπλωματική καριέρα μου, αλλά έγινα ένας «Πρέσβης του Καφέ» (ένας φίλος μου από την Αγγλία χρησιμοποίησε τον όρο σε ένα άρθρο του και από τότε ακόμα και στην Βραζιλία εφημερίδες και περιοδικά αναφέρονται σε μένα με αυτό το ʽπαρατσούκλιʼ).
Μου αρέσουν οι άνθρωποι και το δίκτυο μου μου έχει δώσει πολλές ευκαιρίες. Υπήρξα μέλος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων του Συνδέσμου Specialty Καφέ Αμερικής (SCAA) και συντονιστής του Εθνικού Τμήματος Βραζιλίας για τον Σύνδεσμο Specialty Kαφέ Ευρώπης (SCAE). Έχω συμμετάσχει σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα για Baristas ως Επίσημος Κριτής. Υπήρξα επίσης ενεργός εθελοντής σε Παγκόσμιες Εκδηλώσεις του Καφέ, μέλος της Επιτροπής Κανονισμών, της Επιτροπής Εκπαίδευσης, και της Επιτροπής Εθνικής Υποστήριξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος για Baristas. Έχω διατελέσει Πρόεδρος του Συνδέσμου Καφέ και Baristas Βραζιλίας (ACBB), Πρόεδρος του Συνδέσμου Προέλευσης Καφέ Βραζιλίας, και επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού World Coffee Events, διορισμένος από τον SCAA (2012 με 2014). Είμαι μέλος του διοικητικού συμβουλίου των Συνδέσμων Specialty Καφέ Βραζιλίας και Alta Mogiana. Πρόσφατα κυκλοφόρησε η 5η έκδοση του βιβλίου μου «Ο οδηγός του Barista». Επομένως, ο καφές είναι το οξυγόνο μου.
2. Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση/δυσκολία στην βιομηχανία του καφέ;
Για μένα η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η «δυνατότητα προσφοράς». Υπάρχει περιορισμένη παραγωγή specialty καφέ στον κόσμο και έχουμε δει πολλές εταιρείες να αλλάζουν κατεύθυνση και να δημιουργούν προϊόντα specialty καφέ, καινούργια καφεκοπτεία παντού. Σε ένα τέτοιο σενάριο με τεράστια κρίση στην τιμή του καφέ, οι παραγωγοί δεν θα μπορούν να παράξουν ανάλογα. Κυκλικά, θα παράξουν λιγότερο και θα εισπράξουν λιγότερα από πωλήσεις τον επόμενο χρόνο. Γιʼαυτό ρωτώ τον εαυτό μου κάθε μέρα: μέχρι πότε θα κλείνει τα μάτια της η βιομηχανία απέναντι σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα; Υπάρχουν ήδη τόσοι παράγοντες: οι άνθρωποι δεν θέλουν να δουλεύουν στις φυτείες πια, άρα υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού. Υπάρχει η κλιματική αλλαγή που επηρεάζει την παραγωγή καφέ. Αν οι παραγωγοί δεν πληρώνονται αυτό που αξίζουν, θα στραφούν σε άλλες σοδειές: σόγια, ρύζι, φασόλια, ζαχαροκάλαμα. Είναι πολύ ευκολότερο. Οπότε αφήνω αυτό το σχόλιο ως τροφή για σκέψη.
3. Ποιο είναι το πιο σημαντικό μυστικό/κόλπο στην παραγωγή καφέ της καλύτερης ποιότητας;
Το πάθος γιʼαυτό που κάνουμε, η συνεχής προσπάθεια βελτίωσης κάθε μέρα. Δεν μπορούμε να είμαστε αλαζόνες πιστεύοντας ότι γνωρίζουμε τα πάντα. Συγκρίνοντας το πού είμαστε σήμερα με πριν 18 χρόνια, είναι απίστευτο το πόσο γρήγορα έχουμε προχωρήσει και πόση γνώση έχει δημιουργηθεί.
Στο επίπεδο της φυτείας, η σωστή φροντίδα των φυτών του καφέ, η κατάλληλη ποσότητα του λιπάσματος, και οι βέλτιστες πρακτικές συλλογής και επεξεργασίας του καφέ, είναι αναγκαία συστατικά για να δημιουργηθεί η καλύτερη ποιότητα, ως επίσης και η επένδυση σε ειδική προετοιμασία για να διαπιστωθούν οι επιρροές στη γεύση. Αυτό είναι που κάνουμε.
Η τεχνολογία έχει επίσης βοηθήσει στο να βελτιωθεί η ποιότητα του καφέ ? νέα μηχανήματα, νέες μέθοδοι ψησίματος. Οι εκλεπτυσμένες μέθοδοι του κρασιού έρχονται στον καφέ, όμως με το κρασί ανοίγουμε ένα μπουκάλι και πίνουμε. Με τον καφέ, επιλέγουμε τρόπο παρασκευής, διαφορετικές συνταγές. Είναι πολύ συναρπαστικό.
4. Ξοδεύετε το ένα τρίτο του χρόνου σας ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο προωθώντας τον καφέ. Σε πόσες χώρες έχετε εισάξει τον καφέ σας;
Ταξιδεύω γύρω στις 150-180 μέρες εκτός Βραζιλίας κάθε χρόνο. Επίσης ταξιδεύω πολύ μέσα στη χώρα μου για διάφορες εκδηλώσεις. Έχω μιλήσει για τον καφέ σε 51 χώρες. Όμως ταξιδεύω πολύ στις ίδιες χώρες. Για παράδειγμα, μόνο φέτος έχω ταξιδέψει στην Κίνα 5 φορές και πρέπει να πάω ακόμα μια φορά. Τα ταξίδια μπορούν να είναι εξαντλητικά. Δεν είμαι ποτέ στο σπίτι σε σημαντικές ημερομηνίες ή γιορτές. Ενδεχομένως αυτό είναι το δικό μου «κόστος». Συναντώ όμως πολλούς ανθρώπους, διαφορετικές κουλτούρες και μοιράζομαι μαζί τους διάφορες ποικιλίες καφέ, διαπιστώνω τάσεις, και μαθαίνω συνεχώς.
5. Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;
Θέλω να συνεχίσω να οδηγώ την εταιρεία μου προς τον στόχο της εξαγωγής 150,000 συσκευασιών τον χρόνο. Δεν θέλουμε να μεγαλώσουμε πέραν αυτού γιατί θέλουμε να κρατήσουμε ως προτεραιότητα μας την ποιότητα, την αριστεία και τις στενές σχέσεις που έχουμε αναπτύξει. Έχω επίσης μια εταιρεία που εμπορεύεται καφέ (κόκκους καφέ, αλεσμένο καφέ, και κάψουλες) στην αγορά της Βραζιλίας. Η εταιρεία δημιουργήθηκε πριν 8 μήνες, οπότε έχουμε να κάνουμε πολλά, να λανσάρουμε νέα προϊόντα κλπ.
6. Γιατί επιλέξατε την συνεργασία με την Coffee Island; Πώς προέκυψε η μεταξύ σας συνεργασία;
Όταν ταξιδεύω σε διάφορες χώρες ή επιλέγω εταιρείες, πάντοτε ψάχνω για ανθρώπους που μοιράζονται τις αξίες μου. Σεβασμός, διαφάνεια, επικέντρωση στην ποιότητα, συνεργασία, ανθρώπινο δυναμικό ως μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους, διαχρονικές σχέσεις. Ασφαλώς, πάντοτε διερευνώ τις εταιρείες και τους ανθρώπους, αφού γνωρίζω πολύ κόσμο σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Πήγα στην Αθήνα πριν χρόνια σε ένα ταξίδι ως Πρέσβης του Βραζιλιάνικου Καφέ, προωθώντας τους specialty καφέδες που παρήγαγα. Συνάντησα τον Αλέξανδρο Ζαπανιώτη (Διευθύνων Σύμβουλος της Coffee Island) και λιγο καιρό με επισκέφτηκε μαζί με τον Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο (CEO της Coffee Island) στην Βραζιλία για να μάθουν περισσότερα για την εταιρεία μου, κι έτσι κλείσαμε την πρώτη συμφωνία. Από τότε είμαστε στενοί φίλοι. Έχω επισκεφτει την Πάτρα (κεντρικά γραφεία της Coffee Island), πήγα στην Αθήνα για μια από τις ετήσιες συναντήσεις των franchisees και για το Φεστιβάλ Καφέ Αθήνας το 2017 και το 2018.
Το τρέχον πρόγραμμα μας αφορά τις γυναίκες παραγωγούς, που τα τελευταία χρόνια προωθούν την καλλιέργεια καφέ από την αρχή της διαδικασίας μέχρι το τέλος της. Αυτές οι γυναίκες ανέλαβαν την πρωτοβουλία για να προωθήσουν ακόμα πιο ποιοτικούς specialty καφέδες, διαλέγοντας «κόκκο με κόκκο» όπως έχει πει ο Αλέξανδρος. Η συνεργασία της Coffee Island με τέτοια σημαντικά προγράμματα είναι μέρος της προσπάθειας της να συνεισφέρει στο μέγιστο βαθμό στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Σκοπός μας είναι να υποστηρίξουμε τους μικρούς παραγωγούς που διασφαλίζουν την ποιότητα του καφέ, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα προκλήσεις, όπως για παράδειγμα το να ανταγωνίζονται την τεράστια βιομηχανία του καφέ, που όμως δεν μπορεί να προσφέρει ανάλογης ποιότητας καφέ.
Προσεκτικά και με περίσκεψη, η Coffee Island επιλέγει τον καφέ που προσφέρει στον καταναλωτή απʼευθείας από τον παραγωγό, με άλλα λόγια, τον άνθρωπο που καλλιεργεί την φυτεία του καφέ. Επομένως, η Coffee Island όχι μόνο προσφέρει εκπληκτικής ποιότητας καφέ, αλλά και συνεισφέρει στην κοινωνία.
Η συνεργασία μου με την Coffee Island είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της φιλοσοφίας του Direct Trade. Είναι τα θεμέλια της εταιρείας και η αρχή της, να στηρίζει τους μικρούς παραγωγούς μέσα από τις συνεργασίες που χτίζει σε όλο τον κόσμο, και ως αποτέλεσμα να προσφέρει στους καταναλωτές την καλύτερη ποιότητα καφέ για τα αγαπημένα τους ροφήματα.
7. Πόσους καφέδες πίνετε καθημερινά;
Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό βαθμό ανεξίας στην καφεΐνη. Προσωπικά συνιστώ 3 ή 4 καφέδες καθημερινά. Αλλά βέβαια εγώ πίνω πολλούς περισσότερους. Πίνω γύρω στα 3 καπουτσίνο κάθε μέρα, 2 εσπρέσο, 3 ή 4 φλυτζάνια καφέ φίλτρου, και επίσης πίνω με επισκέπτες και την Ομάδα Ελέγχου Ποιότητας. Συνεπώς είμαι παράδειγμα προς αποφυγή!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις