Ενώπιον της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού κατέθεσαν σήμερα ο πρώην Εκτελεστικός Σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου(ΚΤΚ) Γιώργος Συρίχας και ο Διευθυντής Διεύθυνσης Εποπτείας της ΚΤΚ Γιάγκος Δημητρίου.
Πρώτος κατέθεσε ο κ. Συρίχας ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο ρόλος του Εκτελεστικού Συμβούλου της ΚΤΚ είναι να υποβοηθάει τον Διοικητή στην εκτέλεση των καθηκόντων του, σημειώνοντας ότι ο ρόλος του ήταν συντονιστικός και συμβουλευτικός.
Όπως είπε, δεν άνηκε στην ιεραρχία της Τράπεζας και δεν προέβαινε σε αξιολογήσεις προσωπικού «που είναι λίγο παράξενο για εκτελεστικούς συμβούλους αλλά ήταν επιλογή του Διοικητή της ΚΤΚ. Ο νόμος έχει δώσει όλη τη δύναμη στο Διοικητή».
Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του τέως Διοικητή της ΚΤ Πανίκου Δημητριάδη ενώπιον της Επιτροπής ότι οι αρμοδιότητες είχαν μοιραστεί μεταξύ του ιδίου και ενός άλλου εκτελεστικού συμβούλου και πως ο ίδιος είχε την ευθύνη της εποπτείας, ο κ. Συρίχας είπε ότι είδε τις δηλώσεις του κ. Δημητριάδη χαρακτηρίζοντας τις ως «λίγο ατυχείς».
Είπε, ωστόσο, ότι η εποπτεία ήταν στις δικές τους αρμοδιότητες στο πλαίσιο του συντονιστικού και συμβουλευτικού ρόλου που είχε.
Ο κ. Συρίχας είπε ότι το Συνεργατικό Πιστωτικό Ίδρυμα είχε χάσει την ταυτότητα και τον προσανατολισμό του γι΄αυτό και χρειάστηκε να διασωθεί από το κράτος δύο φορές, σημειώνοντας ότι δεν είχαν ληφθεί τα διορθωτικά μέτρα με αποτέλεσμα οι χορηγήσεις να παραχωρούνται χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο.
Είπε ότι εντοπίστηκαν αρκετά θέματα και από την ΚΤΚ πριν από το 2013, αναφερόμενος συγκεκριμένα στα θέματα της διακυβέρνησης, των κεφαλαίων και της σύγκρουσης συμφερόντων.
Ανέφερε ότι η έκθεση του ΔΝΤ έδινε την εικόνα ότι υπάρχει δυαδισμός και δεν μπορεί σε ένα τραπεζικό ίδρυμα να υπάρχουν δύο εποπτικές αρχές, προσθέτοντας ότι ο συνεργατισμός δεν ακολουθούσε οδηγίες της ΚΤΚ.
Ο κ. Συρίχας είπε ότι τα ΜΕΔ, στο συνεργατισμό ήταν διπλάσια από τις άλλες τράπεζες και πως το 2013 έπρεπε να σταματήσουμε τις εκροές ώστε να σταθεροποιηθεί το σύστημα. Ανέφερε ότι την ίδια χρονιά, η ΚΤΚ προέβη σε 19 εποπτικούς ελέγχους και ζήτησε και την παύση κάποιων μελών.
Ανέφερε ότι ο SSM έθετε θέμα διακυβέρνησης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και πως υστερούσε σε αυτό το θέμα.
Σημείωσε ότι στον Συνεργατισμό δεν σημειωνόταν η απαραίτητη πρόοδος που έπρεπε να σημειωθεί όσον αφορά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η θέση που προβαλλόταν ήταν ότι ο συνεργατισμός είχε να αντιμετωπίσει και άλλα θέματα και πως το πελατολόγιο ήταν πιο δύσκολο συγκριτικά με άλλες τράπεζες ως επίσης το ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις που υπήρχαν επηρέαζαν το συνεργατισμό λόγω των πρώτων κατοικιών.
«Ανάφερναν αυτά ως προβλήματα αλλά έδιναν και μια αισιόδοξη νότα», η οποία όμως, όπως είπε, δεν επιβεβαιωνόταν από τους αριθμούς, προσθέτοντας ότι η φημολογία που υπήρχε στην αγορά για πιθανό κούρεμα δανείων δεν τους βοηθούσε.
Το 2017, ανέφερε, η ΚΤΚ είχε ασκήσει πιέσεις λόγω ανησυχιών για μεγάλη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο συνεργατισμό, καταθέτοντας συγκεκριμένα μέτρα για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος «κάτι που βρήκα λίγο παράδοξο» επειδή δεν είναι δουλεία του επόπτη αυτή.
Ανέφερε ότι θα έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα εναντίον των στρατηγικών κακοπληρωτών και θα έπρεπε να είχε χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο το asset management company για αντιμετώπιση των ΜΕΔ. «Αυτό το εργαλείο έπρεπε να εξεταστεί», είπε, ότι θα βοηθούσε όλο το σύστημα.
Ο κ. Συρίχας είπε ότι ο συνεργατισμός δεν ταλανιζόταν μόνο από τα ΜΕΔ αλλά είχε και άλλα θέματα να αντιμετωπίσει προσθέτοντας ότι νομίζαμε ότι με το μνημόνιο θα λύνονταν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε. «Στο δικό μου μυαλό το μνημόνιο έπρεπε να γίνει αλλά δεν απαντούσε σε όλα τα ερωτήματα και ούτε θα ήταν όλα ρόδινα με το μνημόνιο, ούτε ήταν αρκετό το μνημόνιο από μόνο του».
Το μνημόνιο, είπε, δεν έδινε ολοκληρωμένες λύσεις ως προς την αντιμετώπιση των ΜΕΔ.
Ανέφερε ότι η ΚΤΚ ασκούσε πιέσεις για να γίνονται βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «κάποια πράγματα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα».
Δυστυχώς, είπε, η πολιτεία δεν έστελνε τα σωστά μηνύματα, σημειώνοντας ότι το μήνυμα που έφευγε προς τα έξω ήταν ότι «μην πληρώσετε και δεν υπάρχει πρόβλημα».
Σε ερώτηση ποιος ευθύνεται για το ότι δεν λήφθηκαν έγκαιρα μέτρα για αντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΔ, o κ. Συρίχας είπε: «η πολιτεία γενικότερα και αυτό συμπεριλαμβάνει και εμάς κ. Πρόεδρε. Όλοι μας. Δεν έγιναν οι απαραίτητες αλλαγές…»
Ακολούθως κατέθεσε ο κ. Δημητρίου, ο οποίος στην κατάθεση του αναφέρθηκε σε καταγγελίες που είχαν γίνει από μέλη του προσωπικού του συνεργατισμού περί πολιτικών παρεμβάσεων για τις οποίες ενημερώθηκε, όπως είπε, η Διοικήτρια της ΚΤΚ.
Ο κ. Δημητρίου είπε ότι οι πολιτικές παρεμβάσεις προς το προσωπικό ήταν αναπόφευκτες από τη στιγμή που ο διορισμός του ΔΣ γινόταν μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς την κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών. «Ζούμε στην Κύπρο, ξέρουμε τι γίνεται. Από τη στιγμή παρεμβαίνουν οι πολιτικές δυνάμεις να εγκρίνουν ή να δώσουν τη σύμφωνο γνώμη τους στο διορισμό ενός συμβουλίου σίγουρα γίνονταν κάποιες παρεμβάσεις για το ποιος θα μπει, από ποιο κόμμα θα είναι, πόσοι από το α’ κόμμα πόσοι από το β’…».
«Από τη στιγμή που τα κόμματα είχαν ανάμειξη στο διορισμό του ΔΣ θεωρώ ότι κάποιοι ένοιωθαν ότι είχαν και το δικαίωμα να παρεμβαίνουν και προς το προσωπικό για ικανοποίηση αιτημάτων και απαιτήσεων», πρόσθεσε.
Ο κ. Δημητρίου είπε ότι η εταιρική διακυβέρνηση ήταν ένα από τα προβλήματα της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας το οποίο οφειλόταν, όπως ανέφερε, στον τρόπο διορισμού του ΔΣ.
Ανέφερε ότι η πιο σοβαρή εποπτική ανησυχία αφορούσε στο γεγονός ότι δεν λαμβάνονταν μέτρα για αντιμετώπιση των ΜΕΔ με τη δικαιολογία της καθυστέρησης στη διαδικασία των συγχωνεύσεων.
Για το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης, ο κ. Δημητρίου είπε ότι δεν υπήρχε διακριτή γραμμή μεταξύ του ρόλου των εκτελεστικών και των μη εκτελεστικών προσθέτοντας ότι ο κ. Χατζηγιάννης επενέβαινε στα καθήκοντα του κ. Κληρίδη.
Ο κ. Δημητρίου είπε ότι η Pimco είχε κάνει αρκετά προσεγμένη δουλειά, προσθέτοντας ότι το μόνο που μπορεί να την κατηγορήσει κάποιος είναι ότι ήταν κάπως χαλαρή. Ανέφερε ότι οι ανάγκες που προέκυψαν από το διαγνωστικό έλεγχο της Pimco ήταν σωστές «πάνω κάτω».
Ερωτηθείς για τον Μάριο Κληρίδη, χαρακτήρισε τον κ. Κληρίδη ως ένα «από τους λίγους και ικανότατους τραπεζικούς και ένα εξαιρετικό άνθρωπο» με τον οποίο συνεργάστηκε, προσθέτοντας ότι «ήταν μεγάλη απώλεια για το συνεργατισμό».
Για τον κ. Ταουσιάνη, είπε ότι η άποψη του είναι παρόμοια με αυτή που έχει για τον κ. Κληρίδη κάνοντας λόγο για ικανότατο στέλεχος.
Η Επιτροπή ενημέρωσε τον κ. Δημητρίου ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να τον καλέσουν ξανά ενώπιον της «γιατί είμαστε σε καλό δρόμο όσον αφορά την ελευθέρωση των εγγράφων από τους Ευρωπαίους επόπτες. Μπορεί σήμερα ή αύριο να καταλήξουμε».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις