Ν. Πηλείδου: «Στόχος η ενίσχυση της Κύπρου ως ναυτιλιακό κέντρο παγκόσμιου επιπέδου»

Ν. Πηλείδου: «Στόχος η ενίσχυση της Κύπρου ως ναυτιλιακό κέντρο παγκόσμιου επιπέδου»

Στο στόχο του Υφυπουργείου Ναυτιλίας να ενισχύσει την θέση της Κύπρου ως ναυτιλιακό κέντρο παγκόσμιου επιπέδου προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας της Κύπρου αναφέρθηκε η Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου σε ομιλία της στο 14ο συνέδριο του The Economist, στη Λευκωσία, το απόγευμα της Παρασκευής.

Η κ. Πηλείδου είπε κατά τη διάρκεια της παρέμβασης της ότι η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα και τη Μάλτα ελέγχου το 90% του στόλου της ΕΕ και είναι τρίτη παγκοσμίως στην διαχείριση πλοίων.

Παρόλο που η εκτίμηση για την συνεισφορά της ναυτιλίας στο ΑΕΠ είναι γύρω στο 7%, ανέφερε ότι αν κανείς προσμετρήσει όλους τους παρεμφερείς τομείς οι οποίοι αιμοδοτούνται από τη ναυτιλία τότε θα δει ότι η συνεισφορά αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί επακριβώς.

Ειδική αναφορά έκανε η κ. Πηλείδου στο κυπριακό σύστημα φόρου χωρητικότητας στο οποίο έχουν επιλέξει πολλές ξένες ναυτιλιακές εταιρείες να ενταχθούν. Συγκεκριμένα, τον τελευταίο χρόνο ο αριθμός των ξένων εταιρειών που λειτουργούν κάτω από το κυπριακό φορολογικό σύστημα αυξήθηκε από 77 το 2017 σε 95 το 2018,  με την Υφυπουργό Ναυτιλίας να εκφράζει την ευχή ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Πρόκειται, όπως είπε, για το πρώτο τέτοιο σύστημα που έχει εγκριθεί από την ΕΕ και η Κύπρος αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται την επέκτασή του.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η κ. Πηλείδου 5.000 άνθρωποι εργοδοτούνται στην ξηρά στον τομέα της κυπριακής ναυτιλίας, και 55.000 ναυτικοί εργάζονται σε πλοία υπό κυπριακή σημαία.

Το 20% του παγκόσμιου στόλου είναι υπό κυπριακή διαχείριση, σημείωσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στα επόμενα χρόνια.

Στόχος μας, τόνισε, είναι «να ενισχύσουμε την θέση μας ως ναυτιλιακό κέντρο παγκόσμιου επιπέδου προς οικονομικό και κοινωνικό όφελος της Κύπρου».

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ από το 2004, νομικά, υποχρεούται να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη πλήρες μέλος της Σένγκεν-δηλαδή δεν έχει ενταχθεί στη λειτουργική εφαρμογή του καθεστώτος  χωρίς εσωτερικά σύνορα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται από το 2023 σε φάση αξιολόγησης ( Schengen evaluation process), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι έτοιμη ως προς τα τεχνικά ζητήματα, μέχρι το τέλος του 2025. Εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το 2026, η Κύπρος θα ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.