ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: 'Η ομοσπονδία δεν είναι σύστημα διοίκησης πλειοψηφίας - μειοψηφίας'

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: 'Η ομοσπονδία δεν είναι σύστημα διοίκησης πλειοψηφίας - μειοψηφίας'

Τη θέση Ακιντζί για τη μία θετική ψήφο στα ομοσπονδιακά όργανα εξηγεί ο εκπρόσωπός του.

Η ομοσπονδία δεν είναι ένα σύστημα διοίκησης πλειοψηφίας- μειοψηφίας και οι αποφάσεις δεν μπορούν να ληφθούν όπως σε ένα ενιαίο κράτος με βάση της απλή πλειοψηφία, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού, εξηγώντας την θέση του Μουσταφά Ακιντζί για μία θετική ψήφο.

Σε γραπτή του δήλωση και απαντώντας σε δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Πρόδρομου Προδρόμου, ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη αναφέρει ότι, όπως αναφέρεται και σε αποφάσεις των ΗΕ, το σύστημα που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής λύσης στην Κύπρο θα βασίζεται στην αρχή του ίσου πολιτικού συνεταιρισμού των πλευρών. «Στα όργανα όπου δεν υπάρχει αριθμητική ισότητα, θα υπάρχει αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις με αμοιβαία πολιτική ισότητα. Το να είσαι ενάντια σε αυτή την θεμελιακή πραγματικότητα, είναι σαν να είσαι απέναντι στην ομοσπονδιακή λύση και την πολιτική ισότητα».

Λαμβάνοντας υπόψην αυτό το στοιχείο η ε/κ ηγεσία ευχόμαστε να το εξηγήσει με ειλικρίνεια στη δική της κοινότητα, προσθέτει.

Ο κ. Μπουρτζιού ανέφερε επίσης ότι όπως δήλωσε ο κ. Προδρόμου πολιτική ισότητα δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα σε κάθε ομοσπονδιακό όργανο. Σε κάποια, είπε, θα υπάρχει αριθμητική ισότητα, σε κάποια η αναλογία θα είναι 2:1, αυτό είναι ένα στοιχείο στο οποίο υπάρχει γενική συμφωνία. «Στα ομοσπονδιακά όργανα που δεν θα υπάρχει αριθμητική ισότητα, οι Τ/κ θα συμμετέχουν αποτελεσματικά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Δηλαδή, στην ομοσπονδιακή διοίκηση σε κάθε απόφαση θα χρειάζεται η συμμετοχή με θετική ψήφο τουλάχιστον ενός Τ/κ».

Αυτό που ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας (12/11), είπε ο Μπαρίς Μπουρτζιού, είναι αυτό ακριβώς, επειδή σε περίπτωση που δεν υπάρχει αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις, δεν θα είναι εμφανής η παρουσία των ατόμων που θα εκπροσωπούν στα ομοσπονδιακά όργανα την τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Πάει Παρίσι και Βέλγιο ο ΠτΔ - Αναλυτικά το πλούσιο πρόγραμμα και οι επαφές

Πάει Παρίσι και Βέλγιο ο ΠτΔ - Αναλυτικά το πλούσιο πρόγραμμα και οι επαφές

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης αναχωρεί την Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου, για το Παρίσι, όπου στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τελέσει τα εγκαίνια δύο σημαντικών εκθέσεων που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου και τους διαχρονικούς δεσμούς της με τη Γαλλία και την Ευρώπη. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύσει στο Παρίσι η σύζυγός του κα Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη.