Οι επόμενες γενιές οφείλουμε όχι να γινόμαστε τιμωροί και άτεγκτοι κριτές, αλλά να απαιτούμε να μην επαναλαμβάνονται οι τραγικές σελίδες της ιστορίας, γιατί η γνώση προστατεύει, ενώ η άγνοια και η λήθη τιμωρούν, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης 13/11 ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.
Σε χαιρετισμό του στη θεατρική παράσταση «Τα Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν», ο οποίος μεταδίδεται από το ΓΤΠ, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι η Βουλή «επιλέγει την αναγνώριση, τη συντήρηση της μνήμης και τη διατήρηση της ιστορικής αλήθειας. Γι’ αυτό πρώτη από όλα τα κοινοβούλια της Ευρώπης αναγνώρισε με ψήφισμά της τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1975».
Γι’ αυτό με ψήφισμά της, πρόσθεσε, «αναγνώρισε και τη Γενοκτονία των Ποντίων το 1994. Γι’ αυτό το 2015 ποινικοποίησε την άρνηση κάθε γενοκτονίας, νοουμένου ότι αυτή αναγνωρίζεται ως τέτοια είτε με αμετάκλητη απόφαση διεθνούς δικαστηρίου είτε με ομόφωνη απόφαση ή ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων».
Γι’ αυτό, συνέχισε, «διοργανώνει εκθέσεις, όπως «Αρμενική Γενοκτονία: Μια φωτογραφική – ειδησεογραφική μαρτυρία», «Η κυπριακή γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του 1922» και «Πόντος – Δικαίωμα στη Μνήμη», που εγκαινιάσαμε την περασμένη εβδομάδα στην Πύλη Αμμοχώστου».
Γι’ αυτό, ανέφερε, «φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, όπως αυτή που θα παρακολουθήσουμε απόψε».
«Γιατί οι επόμενες γενιές οφείλουμε όχι να γινόμαστε τιμωροί και άτεγκτοι κριτές, αλλά να απαιτούμε να μην επαναλαμβάνονται αυτές οι τραγικές σελίδες της ιστορίας. Γιατί η γνώση προστατεύει. Η άγνοια και η λήθη τιμωρούν», τόνισε.
«Τόσο οι εκθέσεις, που είναι ακόμη ανοικτές στην Πύλη Αμμοχώστου, όσο και η σημερινή θεατρική παράσταση διοργανώνονται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ομόφωνη έγκριση της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.
Πρόσθεσε ότι «η γενοκτονία, που δεν υπήρχε μέχρι τότε ως όρος, ορίζεται από τη σύμβαση ως διεθνές έγκλημα που έχει πρόθεση την ολική ή μερική καταστροφή ομάδας, εθνικής, εθνολογικής, φυλετικής ή θρησκευτικής».
Φέτος, σημείωσε, συμπληρώθηκαν εκατό τρία χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, μια από τις πρώτες και μεγαλύτερες γενοκτονίες του 20ού αιώνα.
Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη «ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι δολοφονήθηκαν στα πλαίσια της πολιτικής εθνοκάθαρσης των Νεοτούρκων και εκατοντάδες χιλιάδες εκπατρίστηκαν και προσφυγοποιήθηκαν».
«Τιμούμε απόψε τα θύματα αυτής της γενοκτονίας, καθώς και τα θύματα μιας άλλης γενοκτονίας, αυτής των Ελλήνων του Πόντου, με τους 400.000 ξεριζωμένους και τους 353.000 σφαγιασθέντες», είπε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις