«Το κράτος μας είναι το δώρο της αντίστασής μας». Το συνωμοτικό δείπνο και οι απειλές του Ντενκτάς πριν την ίδρυση του ψευδοκράτους

«Το κράτος μας είναι το δώρο της αντίστασής μας». Το συνωμοτικό δείπνο και οι απειλές του Ντενκτάς πριν την ίδρυση του ψευδοκράτους

Σχεδόν μία δεκαετία μετά την τουρκική εισβολή και ενώ η μισή Κύπρος βρισκόταν υπό κατοχή, ο Ραούφ Ντενκτάς προχώρησε σε μία μονομερή και εντελώς προκλητική πράξη.

Το πρωί της 15ης Νοεμβρίου 1983, στην Κύπρο ξημέρωνε μία μέρα με έναν νέο βραχνά με την ονομασία «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου».

Το προτεκτοράτο της Τουρκίας είχε μόλις στηθεί και η μοίρα της Κύπρου γινόταν για ακόμη μία φορά αβάσταχτη.

Διαβάστε περισσότερα στον Κυπριακό Χρονογράφο

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ από το 2004, νομικά, υποχρεούται να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη πλήρες μέλος της Σένγκεν-δηλαδή δεν έχει ενταχθεί στη λειτουργική εφαρμογή του καθεστώτος  χωρίς εσωτερικά σύνορα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται από το 2023 σε φάση αξιολόγησης ( Schengen evaluation process), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι έτοιμη ως προς τα τεχνικά ζητήματα, μέχρι το τέλος του 2025. Εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το 2026, η Κύπρος θα ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.