ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση»

ΠτΔ: «Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση»

Επιδίωξή μας πρέπει να είναι να επιτύχουμε μια λειτουργική λύση και δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί η λύση, δήλωσε την Παρασκευή το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος σημείωσε ότι, η δοκιμασία για τον ίδιο τα τελευταία χρόνια στην εμπλοκή του στο διάλογο για λύση του Κυπριακού, του δημιουργεί "εύλογες ανησυχίες όσον αφορά το πού επιτέλους τερματίζονται τα θέλω της άλλης πλευράς, πού επιτέλους είναι το κοινό σημείο".

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλούσε σε δείπνο που παρέθεσε στη Λεμεσό η εφημερίδα "Η Καθημερινή» με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την έκδοσή της. `Εκανε εκτενή ανασκόπηση των όσων έγιναν το τελευταίο διάστημα στο Κυπριακό, "καθώς τον τελευταίο καιρό αναπτύσσεται μια έντονη παραφιλολογία με την ενεργό συμμετοχή και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, περιλαμβανομένου και του έντυπου τύπου", σχετικά με τις προθέσεις και επιδιώξεις του, όπως είπε.

Σημειώνοντας ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει τις απόψεις του και να διαφωνεί με τους χειρισμούς του ή ακόμη "να παραγνωρίζει πως το υφιστάμενο αδιέξοδο οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αδιαλλαξία της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς", υπογράμμισε πως "κατ’ ουδένα λόγο δεν αποδέχομαι την αμφισβήτηση της ειλικρίνειας των προσπαθειών μου για επανέναρξη ενός διαλόγου που μπορεί να μας οδηγήσει σε μια βιώσιμη λύση".

"Νιώθω την ανάγκη κάποτε να απαντώ σε όσους εσκεμμένα παραγνωρίζουν γεγονότα και δημιουργούν μια ψευδή εικόνα ότι τάχα τα πάντα εξαρτώνται από την ελληνοκυπριακή πλευρά", είπε, και πως πρόσθεσε "δέχομαι συμβουλές από πολλούς πως πρέπει να κάνω ό,τι πρέπει να κάμω για να ξεκινήσει ο διάλογος, παραγνωρίζοντας ή μη ακούγοντας τις θέσεις της άλλης πλευράς, ωσάν να εξαρτάται από εμάς".

Ο ίδιος, είπε, διεμήνυσε στον ΓΓ του ΟΗΕ, και με 4-5 επιστολές του, την ετοιμότητά του να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος από εκεί όπου έμεινε, ενώ απαντώντας σε όσους τον επικρίνουν ότι θέτει προϋποθέσεις με το να αναφέρεται σε καλή προετοιμασία, υπέδειξε ότι "ο ΓΓ υιοθέτησε την άποψή μου, διότι ούτε και ο ίδιος θα δεχόταν να πάει σε μια τρίτη προσπάθεια και να αποτύχει, αφού θα χρεωνόταν με την αποτυχία, γιατί δεν μερίμνησε να προετοιμάσει μια ανάλογη Σύνοδο" για την Κύπρο.

Εκφράζοντας την εκτίμηση και τον σεβασμό του προς τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, "ως έναν πραγματικό Κύπριο", ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως το πρόβλημα που εγείρεται και πρέπει να απασχολήσει τον καθένα μας είναι κατά πόσον οι Τουρκοκύπριοι είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν.

"Ακόμα και χθες στους πανηγυρισμούς (στα κατεχόμενα), άλλη ήταν η γλώσσα του Ακιντζί και άλλη του Τούρκου Αντιπροέδρου και του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, με εντελώς διαφορετικά τα μηνύματα", συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην πρότασή του για αποκέντρωση εξουσιών "και όχι χαλαρή ομοσπονδία όπως την λεν όσοι θέλουν να την διασύρουν", όπως σημείωσε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ο ίδιος θεώρησε ότι πρέπει να αρχίσουμε να προβληματιζόμαστε τι είναι εκείνο που θα μας δώσει προοπτική και ποιά είναι τα δεδομένα.

Πρώτο δεδομένο, όπως είπε, είναι ότι "η τουρκοκυπριακή κοινότητα καλώς ή εσφαλμένα δεν εμπιστεύεται την ελληνοκυπριακή κοινότητα, θεωρεί ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα συμπεριφέρθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του Κυπριακού ως η πλειοψηφούσα κοινότητα, παραγνωρίζοντας τις ευαισθησίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας".

Επιπρόσθετα, συνέχισε, "κάποιοι στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, είτε το θέλουμε είτε όχι, τα τελευταία χρόνια θεωρούν πως το κράτος ανήκει στην ελληνοκυπριακή κοινότητα και συνεπώς η όποια παρέμβαση τρίτων ενδεχόμενα να δημιουργήσει δυσλειτουργία και κατάρρευση της όποιας συμφωνίας". Αυτό, σημείωσε, δεν μπορεί να το παραγνωρίσουμε, "είναι ένα φαινόμενο είτε ψυχολογικό, είτε πεποίθησης".

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, ήταν μέσα από αυτούς τους προβληματισμούς που προέκυψε η πρόταση για αποκέντρωση εξουσιών. "'Οσο ισχυρότερες είναι οι πολιτείες όσον αφορά τα θέματα και προβλήματα που άπτονται της καθημερινής ζωής των πολιτών, τόσο την ελαχίστη παρέμβαση θα έχει η μια έναντι της άλλης κοινότητας", επεσήμανε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ακόμη πως έχει διαμηνύσει στην απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, ότι "η δική μου θέση παραμένει εκείνη που διεμήνυσα στον ΓΓ, ότι δηλαδή είμαι έτοιμος στα κεφαλαιώδη θέματα που υπάρχουν διαφορές και συμπεριλαμβάνονται στα έξι σημεία των παραμέτρων, να συνεχίσει ο διάλογος και παράλληλα, να δούμε και τις υπόλοιπες των διαφορών, διότι υπάρχουν ακόμα σημαντικές διαφορές".

Το πιο σημαντικό ωστόσο, είπε, "είναι να διερευνήσουμε επιτέλους εκείνα που θεωρούσαμε συγκλίσεις αν παραμένουν συγκλίσεις ή αν υπάρχει υπαναχώρηση", και υπογράμμισε τη σημασία του να δημιουργηθούν οι βασικές προϋποθέσεις για να επανεκκινήσει ένας διάλογος με προοπτική.

Απαντώντας σε όσους αναφέρονται σε κινδύνους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως κίνδυνοι υπάρχουν ακόμη και αν επιτύχεις μια συμφωνία που θα απορριφθεί ξανά από τον Κυπριακό Ελληνισμό, εάν δεν έχει τέτοιες πρόνοιες που να τον κατοχυρώνει, να τον διασφαλίζει ότι υπάρχει μέλλον, ότι υπάρχει προοπτική.

Επεσήμανε ακόμη κάποιους κινδύνους "γιατί η τουρκοποίηση της Κύπρου μπορεί να έρθει και από σφάλματα χειρισμών και από αδράνεια ή και από άρνηση συνομιλιών ή και από επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγήσει στα ίδια αποτελέσματα".

Συγκεκριμένα, υπενθυμίζοντας πως οι τουρκοκυπριακές περιουσίες διαφυλάττονται δια νόμου από την Κυπριακή Δημοκρατία, επεσήμανε: "Aν οι Τ/κ αποφασίσουν, είτε με καθοδήγηση, είτε διότι αισθάνονται απελπισία, ευρισκόμενοι κάτω από το καθεστώς που ζουν σήμερα, να ανακτήσουν τις περιουσίες τους, μπορεί να μου πει κανένας αν υπάρχει το δικαίωμα άρνησης παραχώρησης της περιουσίας του νόμιμου ιδιοκτήτη;"

"Ο κηδεμόνας είναι που διαχειρίζεται και ήδη έχουμε αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έγιναν εξώσεις από Ελληνοκύπριους πρόσφυγες και (σε τέτοια περίπτωση) θα έχουμε επαναπροσφυγοποίηση δικών μας προσφύγων, απώλεια των δικών τους περιουσιών, ανάκτηση των περιουσιών από Τουρκοκυπρίους, με το Σύνταγμα του 1960", σημείωσε.

Θα είμαστε υποχρεωμένοι, συνέχισε, να εφαρμόσουμε τις πρόνοιες του Συντάγματος και "ενώ ο βορράς θα κατέχεται, θα κυβερνάται, θα διοικείται από την Τουρκία, ο νότος εμμέσως θα ελέγχεται και πάλι από την Τουρκία, γιατί οι εγγυήσεις θα είναι εκεί, οι εγγυήσεις είναι για το καθεστώς του ’60, και δεν είναι εύκολο όπως κάποιοι νομίζουν, να ξεπεραστούν ανάλογα προβλήματα".
.
Υπογραμμίζοντας την ίδια ώρα πως δεν κινδυνολογεί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως, "αν είμαστε ρεαλιστές πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα ως έχει, πρέπει επιδίωξη μας να είναι να επιτύχουμε μια λειτουργική λύση".

"Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί η λύση", ανέφερε, και σημείωσε ότι "η δοκιμασία μου τα τελευταία χρόνια, με την εμπλοκή μου στον διάλογο, μου δημιουργεί εύλογες ανησυχίες όσον αφορά το πού επιτέλους τερματίζονται τα θέλω της άλλης πλευράς, πού επιτέλους είναι το κοινό σημείο".

Κάλεσε την τ/κ κοινότητα να αντιληφθεί ότι, εάν θα υπάρξει ειρήνη, θα πρέπει να υπάρξει αλληλοσεβασμός και "αν μπορεί να υπάρξει προοπτική σε αυτόν τον τόπο, θα πρέπει η λύση να είναι win – win, όπως λένε, να μη δημιουργεί νικητές ή να αφήνει ηττημένους, θα πρέπει να έχει τη σχετικότητα του δικαίου".

Η λύση, συνέχισε, θα πρέπει όχι μόνο ν` ανταποκρίνεται στις ανησυχίες της μιας πλευράς, αλλά και στις προσδοκίες της άλλης, γιατί "μόνο έτσι μπορεί, όλοι όσοι ενδιαφερόμαστε να επανενώσουμε αυτόν τον τόπο, να επιτύχουμε τη λύση, την απεξάρτηση από τις όποιες επιδράσεις τρίτων ".

Διερωτήθηκε ακόμη τί θα γίνει αν αποχωρήσει από την ηγεσία της τ/κ κοινότητας ο Μουσταφά Ακιντζί, "του οποίου αναγνωρίζω τις καλές προθέσεις στο βαθμό που του επιτρέπεται" και εκλεγούν υποστηρικτές του στενότερου δεσμού με την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι "δεν είναι αβασάνιστα που επιμένω πως η λύση πρέπει να είναι λειτουργική", και πρόσθεσε πως "είναι καλό να μου κάνουν μαθήματα κάποιοι, αλλά προτιμότερο είναι να μοιραστούμε σκέψεις και προβληματισμούς, όπως πολλές φορές τους κάλεσα να συμμετέχουν ενεργά και όχι αφ` υψηλού ή από καθ` έδρας".

Διαμήνυσε ότι θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις προσπάθειες προκειμένου να επιτύχουμε μια λύση που να γίνεται αποδεχτή και από τις δυο κοινότητες και πως, αν και δεν παραγνωρίζει την τ/κ κοινότητα, "δεν μου επιτρέπεται να περιφρονήσω την ε/κ κοινότητα".

"Με αυτά τα δεδομένα θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε προς τη λύση του Κυπριακού, αλλά και μη παραγνωρίζοντας τα θέματα εκσυγχρονισμού, της συνέχισης εκσυγχρονισμού του κράτους, της σταθερότητας και της οικονομικής και βιώσιμης ανάπτυξης", κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top