Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας δεν εξέδωσε την Δευτέρα (26/11) την απόφαση του για τη δίκη εντός δίκης που διέταξε για να εξετάσει την ένσταση που ήγειρε η υπεράσπιση στην υπόθεσης της Focus και που αφορά στο απόρρητο της επικοινωνίας σε σχέση με τεκμήρια της υπόθεσης.
Η υπεράσπιση ήγειρε ένσταση στην κατάθεση από πλευράς της Κατηγορούσας Αρχής δέκα συνολικά τεκμηρίων στο δικαστήριο, προβάλλοντας τη θέση ότι δεν μπορούν να κατατεθούν διότι συνιστούν ιδιωτική επικοινωνία των κατηγορουμένων που έλαβε χώρα πριν από την ψήφιση του τροποποιητικού νόμου 216(Ι)/2015, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή στις 31.12.2015.
Σύμφωνα με την υπεράσπιση, όλα τα τεκμήρια, τα οποία ενσωματώνουν ιδιωτική επικοινωνία που έλαβε χώρα πριν την 31.12.2015 συνιστούν μη αποδεχτή μαρτυρία.
Διαφορετική, ωστόσο, είναι η θέση της Κατηγορούσας Αρχής, η οποία θεωρεί ότι τα εν λόγω τεκμήρια δεν παραβιάζουν το απόρρητο της ιδιωτικής επικοινωνίας γι’ αυτό και θα πρέπει να επιτραπεί η κατάθεση τους στο δικαστήριο.
Κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία, οι δύο πλευρές προέβησαν στις τελικές τους αγορεύσεις και το δικαστήριο όρισε την 26η Νοεμβρίου για έκδοση της ενδιάμεσης απόφασης του για το εάν θα επιτρέψει τελικά την κατάθεση των εν λόγω τεκμηρίων ή όχι.
Μια απόφαση που αναμένεται να κρίνει και την παρά πέρα πορεία της υπόθεσης, η οποία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των προδικαστικών ενστάσεων, ενώ δεν έχει μέχρι σήμερα αρχίσει η εκδίκαση της ουσίας της υπόθεσης.
Το Δικαστήριο δεν ήταν έτοιμο την Δευτέρα (26/11) να εκδώσει την απόφαση του, κάτι το οποίο θα πράξει σε μεταγενέστερο στάδιο, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει, μέχρι στιγμής, συγκεκριμένη ημερομηνία.
Πρόκειται για την τρίτη κατά χρονολογική σειρά δίκη εντός δίκης που διατάσσει το δικαστήριο για εξέταση ενστάσεων που ήγειρε η υπεράσπιση αναφορικά με τεκμήρια της υπόθεσης.
Η Κατηγορούσα Αρχή είχε κερδίσει τις δύο προηγούμενες δίκες, αφού το δικαστήριο είχε απορρίψει τις ενστάσεις που ήγειρε η υπεράσπιση με τις οποίες αμφισβητούσε τη διαδικασία παραλαβής συγκεκριμένων τεκμηρίων από τις ελληνικές και βρετανικές αρχές.
Η υπόθεση αφορά στην κατ΄ ισχυρισμό δωροδοκία του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου με €1 εκ. από την εταιρεία Focus. Κατηγορούμενοι στην υπόθεση εκτός από τον κ. Χριστοδούλου, είναι ο Μιχάλης Ζολώτας, η κόρη του κ. Χριστοδούλου, Αθηνά Χριστοδούλου, ο πρώην σύζυγος της Ανδρέας Κιζουρίδης και ο Μιχάλης Φόλε ως επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group - MIG (πρώην Marfin Financial Group - MFG) και Focus MaritimeCorp. ως νομικά πρόσωπα.
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν 24 συνολικά κατηγορίες, σε σχέση με αδικήματα διαφθοράς, δεκασμού, δωροδοκίας, δωροληψίας, κατάχρησης εξουσίας, κατάχρησης εμπιστοσύνης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν επίσης ο Κυριάκος Μάγειρας, για τον οποίον το Εφετείο Αθηνών αποφάσισε τη μη έκδοση του στην Κύπρο, ως επίσης και ο Ανδρέας Βγενόπουλος ο οποίος απεβίωσε.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις