Με δύο νέους μάρτυρες κατηγορίας συνεχίστηκε η εκδίκαση υπόθεσης για πινακίδες Δήμου Πάφου.
Mε την κατάθεση δύο νέων μαρτύρων κατηγορίας, του Ιωσήφ Γεωργίου και του Χαράλαμπου Κούσουλου, συνεχίστηκε στο Κακουργιοδικείο Πάφου η υπόθεση των πινακίδων του Δήμου Πάφου.
Στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδριάζει στην Πάφο, παρουσιάστηκαν την Πέμπτη (29/11) οι κατηγορούμενοι διευθυντές των εταιρειών κατασκευής πινακίδων ΕΤΝΑ και ΑLΜΑ, Χρίστος Ιωάννου και Σωτήρης Αντωνιάδης, και ο δημοτικός υπάλληλος Ανδρέας Νικολάου.
Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι είναι, μεταξύ άλλων, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία προς καταδολίευση, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, πλαστογραφία, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, κλοπή από δημόσιο λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας και το αδίκημα της συγκάλυψης.
Η διαδικασία ξεκίνησε με τον μάρτυρα κατηγορίας Iωσήφ Γεωργίου, ο οποίος εργάζονταν στον Δήμο Πάφου για 32 έτη και εδώ και ενάμισι χρόνο αφυπηρέτησε.
Ο κ. Γεωργίου συμφώνησε με το περιεχόμενο της κατάθεσής του, έπειτα από υπόδειξη του εκπρόσωπου της κατηγορούσας αρχής Δικηγόρου της Δημοκρατίας Ανδρέα Χατζηκύρου και αυτή κατατέθηκε ως έγγραφο και αποτέλεσε κύριο μέρος της κατάθεσης του.
Απαντώντας σε ερωτήσεις από τον συνήγορο υπεράσπισης της εταιρείας ΕΤΝΑ κατασκευής πινακίδων και του Χρίστου Ιωάννου Διευθυντή της εταιρείας, Σάββα Μάτσα, ο κ. Γεωργίου ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως κατόπιν απόφασης του Υπουργείου Μεταφορών, κατασκευάζονταν νέου είδους πινακίδες για νέα σηματοδότηση. Αυτή η τακτική συνέχισε, ξεκίνησε σε τμήμα της Πάφου ωστόσο μετά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν σταμάτησε.
Ακολούθως ο κ. Μάτσας αναφέρθηκε στο θέμα της φθοράς των πινακίδων ,είτε από κακόβουλη ενέργεια, είτε εξαιτίας σύγκρουσης οχημάτων στο πλαίσιο τροχαίου ατυχήματος. Από την εμπειρία του, όπως είπε, καθημερινά, λόγω της ανάπτυξης της πόλης, 15 με 20 πινακίδες παρουσίαζαν φθορές.
Ερωτηθείς σχετικά από τον κ. Μάτσα ανέφερε ότι ο πρώην δημοτικός υπάλληλος Ανδρέας Νικολάου τακτικά έκανε επιθεωρήσεις των πινακίδων εντός της Πάφου. Ζημιές είπε, γίνονταν σε όλο το σύστημα, προσθέτοντας πως το 2010 με 2011 κατασκευάστηκαν καινούργια στέγαστρα αλλά και πινακίδες.
Ο μάρτυρας είπε πως τα υλικά που χρησιμοποιούνταν για κατασκευή πινακίδων ή επιδιορθώσεις δεν καταγράφονταν πουθενά παρά μόνο μετά την πρόσληψη στο Δημαρχείο του Εσωτερικού Ελεγκτή. Ανέφερε πως τα κατέγραφε από μόνος του σε ένα τετράδιο το οποίο ωστόσο η σύζυγος του το πέταξε αφού του είπε ότι δεν θα το χρειαζόταν πλέον μετά την αφυπηρέτησή του.
Ο μάρτυρας εξέφρασε την πικρία του ότι δεν εισακούονταν και ότι 32 χρόνια στο Δημαρχείο ποτέ δεν τον δέχτηκε ο δημοτικός γραμματέας για να υποβάλει κάποιο παράπονό του.
Εξάλλου, ο συνήγορος υπεράσπισης του Σωτήρη Αντωνιάδη, Διευθυντή της εταιρείας ΑΛΜΑ, δικηγόρος Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, ρώτησε τον μάρτυρα κατά πόσο υπήρχε αρχείο στο οποίο καταγραφόταν πόσες πινακίδες είχαν καταστραφεί ανά έτος, με τον μάρτυρα να απαντά ότι δεν υπήρχε τέτοιο αρχείο ωστόσο οι κατεστραμμένες πινακίδες φυλάγονταν σε σημείο για ελεγκτικούς σκοπούς για ένα χρόνο.
Ο κ. Γεωργίου είπε ότι τις εντολές στις εταιρείες για πινακίδες τις έδινε τηλεφωνικώς. Μπορεί κάποιες πινακίδες να παραδίδονταν από τις εταιρείες αυθημερόν και τις παραλάμβανε ο ίδιος. Ανέφερε ότι όσες πινακίδες παράγγελνε τόσες του παρέδιδαν. Ωστόσο δεν γνώριζε τις διαστάσεις των πινακίδων.
Εξάλλου, στην αντεξέτασή του ο συνήγορος υπεράσπισης του Ανδρέα Νικολάου, δικηγόρος Ευστάθιος Ευσταθίου υπέβαλε την θέση στον μάρτυρα ότι αυτός αισθάνεται πικρία προς τον πελάτη του για τη μετάθεσή του από το πόστο του. Τα ίδια αισθήματα πικρίας που είχες προς τον πελάτη μου είπε ο κ. Ευσταθίου όταν έδινες αυτή την κατάθεση τα ίδια αισθήματα πικρίας έχει και σήμερα προς το πρόσωπό του ενώπιον του Δικαστηρίου.
Ο κ. Ευσταθίου ανέφερε πως ο μάρτυρας είχε κλειδί εισόδου και κλειδί του εργαστηρίου, με τον κ. Γεωργίου ωστόσο να αρνείται κατηγορηματικά.
Στην συνέχεια κλήθηκε ο μάρτυρας κατηγορίας Χαράλαμπος Κούσουλος, ο οποίος αναγνώρισε τις καταθέσεις που έδωσε, οι οποίες στην συνέχεια κατατέθηκαν ως τεκμήριο στο Δικαστήριο.
Η εργασία του , όπως ανέφερε περιορίστηκε στην τοποθέτηση ταμπελών .Σε σχέση με τα υλικά ο κ. Κούσουλος και απαντώντας σε ερώτηση του κ. Αλεξάνδρου ανέφερε πως τα υλικά τα παραλάμβανε έπειτα από οδηγίες του κατηγορούμενου και πρώην δημοτικού υπαλλήλου Ανδρέα Νικολάου. Ξεκαθάρισε ωστόσο έπειτα από παρέμβαση του εκπροσώπου της κατηγορούσας αρχής, Ανδρέα Χατζηκύρου, ότι όσα υλικά παραλάμβανε τα παραλάμβανε στον χώρο εργασίας του.
Ο κ. Κούσουλος εξάλλου σε ερώτηση του κ. Αλεξάνδρου ανέφερε πως δεν γνώριζε εάν τα φωσφορούχα υλικά μετά την παράδοση τους τοποθετούνταν στις αποθήκες του Δήμου Πάφου ή κάπου αλλού.
Ο δικηγόρος του Ανδρέα Νικολάου , δικηγόρος Ευστάθιος Ευσταθίου ρώτησε τον μάρτυρα αν όλα τα υλικά τα έπαιρναν κατόπιν οδηγιών του πελάτη του , με τον μάρτυρα να απαντά καταφατικά
Το δικαστήριο όρισε εκ νέου την υπόθεση για τις 5 Δεκεμβρίου στις 10:00 το πρωί .
Βάσει του κατηγορητηρίου, μεταξύ άγνωστης ημερομηνίας και Οκτωβρίου 2007 στην Πάφο οι κατηγορούμενοι συνωμότησαν μεταξύ τους όπως με δόλιο μέσο καταδολιεύσουν το κοινό, δηλαδή οικειοποιηθούν διάφορα υλικά κατασκευής πινακίδων, και σηματοδότησης συνολικής αξίας περίπου 44 χιλιάδων ευρώ εις βάρος της περιουσίας του Δήμου Πάφου.
Όλοι οι κατηγορούμενοι απήντησαν μη παραδοχή για τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις