ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριμερής Κύπρου – Ελλάδας – Σερβίας

Τριμερής Κύπρου – Ελλάδας – Σερβίας

Πέντε Μνημόνια Συναντίληψης υπέγραψαν Κύπρος - Σερβία, προαναγγέλθηκε τριμερής με Ελλάδα.

Κύπρος και Σερβία υπέγραψαν σήμερα Μνημόνια Συναντίληψης για συνεργασία στους τομείς των Πολιτικών Διαβουλεύσεων, της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, της Εκπαίδευσης, του Αθλητισμού και της Διασποράς, στο πλαίσιο της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου των δύο χωρών, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να προαναγγέλλει την πρόθεση για ανάπτυξη τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας με την Ελλάδα.

Στις δηλώσεις που έγιναν μετά την υπογραφή των Μνημονίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς για τις θέσεις αρχών που επιδεικνύει η χώρα του διαχρονικά όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού, «όπως επίσης και για τη θέση που εκφράζετε πάντοτε πως για να είναι βιώσιμη και λειτουργική η επιδιωκόμενη λύση, η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να δημιουργεί ένα φυσιολογικό κράτος μακριά από ξένες εξαρτήσεις». Την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη της Κύπρου προς την Σερβία εξέφρασε από την πλευρά του ο κ. Βούτσιτς, σημειώνοντας παράλληλα ότι «πάντοτε θα έχετε τη στήριξη μας σε οποιοδήποτε επίπεδο».

Αναφερόμενος στην πρόθεση για ανάπτυξη τριμερούς Κύπρου – Σερβίας – Ελλάδας στο πρότυπο των τριμερών που έχουν ήδη προωθηθεί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα μηχανισμό συνεργασίας, ο οποίος θα περιλαμβάνει τομείς κοινού ενδιαφέροντος και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας «με σκοπό την προαγωγή της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων και στην Ανατολική Μεσόγειο». «Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και μαζί με την Ελλάδα και ευελπιστώ πως σύντομα, νωρίς το 2019, θα έχουμε θετικές ανακοινώσεις», πρόσθεσε.

«Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για πρακτικούς τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας μας σε υφιστάμενους τομείς δράσεων, όσο και να αναπτύξουμε ιδέες διεύρυνσης σε νέα πεδία δραστηριοτήτων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό υιοθετήθηκε κοινό ανακοινωθέν, «το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τις προτεραιότητες μας σε διμερές και πολυμερές επίπεδο».

«Συμφωνήθηκε όπως στο εγγύς μέλλον πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό φόρουμ στην Κύπρο με την ενεργό συμμετοχή και υποστήριξη του Κυπρο-Σερβικού επιχειρηματικού συνδέσμου, καθώς και των εμπορικών επιμελητηρίων των δύο χωρών, με στόχο τη δημιουργία νέων δεδομένων και ευκαιριών για οικονομική, εμπορική και τουριστική συνεργασία», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε αναφορά του στις εξελίξεις αναφορικά με το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι επανέλαβε «την ξεκάθαρη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πως στην απουσία επίτευξης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του καθεστώτος της περιοχής, η Κύπρος θεωρεί ότι η μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας από την Πρίστινα είναι παράνομη».

Την ίδια ώρα, σημείωσε, «επαναβεβαίωσε τη σταθερή θέση αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας για πλήρη σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Σερβίας».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «μας δόθηκε η ευκαιρία να τονίσουμε, εκ νέου, τη σημασία που η Κυπριακή Δημοκρατία αποδίδει στην ενταξιακή πορεία της χώρας, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των υποψηφίων προς ένταξη χωρών».

Επανέλαβε, σημείωσε, «τη δεδομένη αλλά και αμετάκλητη θέση της Κύπρου να συνεχίσει να στηρίζει πολιτικά την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας τόσο εντός της ΕΕ, όσο και με τη παροχή της όποιας εμπειρογνωμοσύνης κριθεί σκόπιμο, στο πλαίσιο και του σχετικού Μνημονίου Συναντίληψης που σήμερα υπογράφηκε».

Για το Κυπριακό ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Σέρβο ομόλογό του για τις προσπάθειες που καταβάλλουμε προκειμένου να επιτύχουμε να επαναρχίσει μια διαδικασία με προοπτική.

Μιας διαδικασίας η οποία πέραν της καλής προετοιμασίας, όπως ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ αναγνωρίζει, θα πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, «να βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις υφιστάμενες συγκλίσεις περιλαμβανομένου του χάρτη των εδαφικών προσαρμογών και το περίγραμμα των έξι σημείων του ΓΓ».

Εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη και την εκτίμηση της Κυβέρνησης μου, αλλά και του κυπριακού λαού για τις συνεπείς αλλά και σταθερές θέσεις σας, θέσεις αρχής, που επιδεικνύετε διαχρονικά όσον αφορά την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, όπως επίσης και για την θέση που εκφράζετε πάντοτε πως για να είναι βιώσιμη και λειτουργική η επιδιωκόμενη λύση, η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να δημιουργεί ένα φυσιολογικό κράτος μακριά από ξένες εξαρτήσεις».

Ευχαριστίες απεύθυνε προς τον κ. Βούτσιτς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και για τη σερβική συμμετοχή στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, καθώς και την εκτίμησή του «για τη στήριξη στην ενάσκηση τω κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της».

«Προσβλέπω στην πραγματοποίηση κατ’ αρχήν της τριμερούς συνάντησης μεταξύ Κύπρου – Σερβίας – Ελλάδας, αλλά και της 3ης Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου – Σερβίας το 2019, στο Βελιγράδι», είπε καταληκτικά.

Από την πλευρά του, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο Πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη σοβαρή και υπεύθυνη προσέγγιση στα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα τόσο στη χώρα όσο και στο εξωτερικό και την στήριξη που προσφέρει στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.

«Πάντοτε θα έχετε τη στήριξη μας σε οποιοδήποτε επίπεδο, είτε πρόκειται για κρατικό, κυβερνητικό είτε στο επίπεδο συνεργασίας των δύο λαών», είπε.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απεύθυνε ο κ. Βούτσιτς στον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη για τη βοήθεια, όπως είπε, που προσέφερε στη Σερβία σε σχέση με την Ιντερπόλ. «Η Κύπρος πάλεψε για τη Σερβία γι αυτό δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους αδελφούς Κύπριους», διαβεβαίωσε.

Είχα την ευκαιρία να μάθω πολλά πράγματα και να πάρω πολλές συμβουλές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Σερβία από τους δασμούς που έχουν επιβληθεί από την Πρίστινα, κίνηση για την οποία σύμφωνα με τον ίδιο ασκήθηκε κριτική από παντού.

Ο κ. Βούτσιτς αναφέρθηκε επίσης στην 3η Διακυβερνητική Σύνοδο αλλά και την τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Σερβίας και Κύπρου, που θα πραγματοποιηθούν το 2019, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια τους θα συζητηθούν όλες οι πιθανές συνεργασίες σε όλους τους τομείς, όπως ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, ακόμη και το φυσικό αέριο, αν και όπως διευκρίνισε στη Σερβία υπάρχει η προοπτική εξασφάλισης φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Τα Μνημόνια Συναντίληψης υπέγραψαν από κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης (πολιτικές διαβουλεύσεις και συνεργασία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση) , ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης (συνεργασία στην εκπαίδευση και τον αθλητισμό) και ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου (συνεργασία για τη Διασπορά). Στη Διακυβερνητική Σύνοδο συμμετείχαν επίσης από πλευράς Κυβέρνησης οι Υπουργοί Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ

• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



  Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στη Λεμεσό το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από την ανεύρεση φυσιγγίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top