Θα μελετηθεί το θέμα της οικονομικής αυτονόμησης της Βουλής.
Στη σε βάθος μελέτη, με χρονοδιαγράμματα που θα καθοριστούν μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα, του Προέδρου της Βουλής και του Υπουργού Οικονομικών οδηγήθηκε η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης για τη 19η τροποποίηση του Συντάγματος, που σκοπεί την οικονομική αυτονόμηση της Βουλής.
Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου σημειώνει:
«Το πολιτειακό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, βασίζεται στην αρχή της απόλυτης διάκρισης των εξουσιών. (…) Κρίνεται αναγκαίο όπως καθοριστεί ρητά στο Σύνταγμα, ότι ο προϋπολογισμός της Βουλής, θα συντάσσεται από τον Πρόεδρο της Βουλής, θα εγκρίνεται με απόφαση τους Σώματος και ακολούθως χωρίς καμία μεταβολή, θα καταχωρίζεται στον κρατικό προϋπολογισμό, οπότε θα καθίσταται εκτελεστός για όλα και για όλους. (…) Η επιζητούμενη οικονομική αυτονομία της Βουλής, κατά το πρότυπο, όλων των σύγχρονων ευρωπαϊκών κρατών, επ’ ουδενί υποδηλοί, ότι η νομοθετική εξουσία θα ενεργεί εκτός και / ή και πέραν των δημοσιονομικών πλαισίων.»
Στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, κατά την οποία εξετάστηκε η πρόταση νόμου, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών ως θέμα αρχής συμφωνεί.
Ταυτόχρονα πρόσθεσε πως χρειάζεται να γίνει σοβαρή μελέτη, προσθέτοντας ότι πρέπει να κατοχυρωθεί με νομοθεσία ότι η Βουλή με τον Προϋπολογισμό της δεν θα εκτρέπει τη δημοσιονομική διαχείριση του κράτους.
Η λειτουργός του Υπουργείου Οικονομικών συμφώνησε με την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία ανέφερε ότι απαιτείται σε βάθος μελέτη καθώς προκύπτουν σοβαρά ζητήματα, τα οποία πρέπει να μελετηθούν, όπως είναι να διατυπωθούν ανάλογα αιτήματα από τη Νομική Υπηρεσία, την Ελεγκτική Υπηρεσία και τη Δικαστική Εξουσία.
Ζήτησε περαιτέρω όπως δοθεί στη Νομική Υπηρεσία μελέτη για τον τρόπο που κοινοβούλια άλλων κρατών εξασφάλισαν την οικονομική τους αυτονόμηση.
Η Διευθύντρια Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελένη Ηλιάδη, είπε ότι η Βουλή, ετοίμασε μελέτη για ότι γίνεται σε άλλα κοινοβούλια και μπορεί να ενημερώσει και την Νομική Υπηρεσία και το Υπουργείο Οικονομικών.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, πρότεινε η τροποποίηση Συντάγματος να αφορά το δικαίωμα της Βουλής, να παραχωρεί οικονομική αυτονομία, σε διάφορες ανεξάρτητες υπηρεσίας, οι οποίες το αιτούνται, ώστε να μην χρειάζεται να γίνεται τροποποίηση του Συντάγματος για κάθε αίτημα.
Παρατήρησε επίσης ότι οι ιδιαιτερότητες του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε ό,τι αφορά τα άρθρα που καθορίζουν τη διάκριση των εξουσιών δεν απαντάται σε άλλα κράτη ώστε η σύγκριση να γίνεται με τα ίδια δεδομένα.
Εξέφρασε επίσης την άποψη πως η χρυσή τομή θα μπορεί να αναζητηθεί στον νόμο για την ίδρυση της Βουλής.
Το θέμα όπως είπε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου θα πρέπει να τεθεί στη Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων καθώς η βούληση του Προέδρου της Βουλής είναι να προωθηθεί η τροποποίηση του Συντάγματος το ταχύτερο δυνατό.
Ενώπιον της Επιτροπής Νομικών ήταν και το νομοσχέδιο που εκκρεμεί στη Βουλή από το 2013 για τον περιορισμό των θητειών των Βουλευτών και του Προέδρου της Δημοκρατίας σε τρεις.
Όπως αναφέρθηκε, έρευνα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών κατέδειξε πως δεν επιβάλλεται ο περιορισμός των θητειών των Βουλευτών.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε ότι ο ίδιος τάσσεται εναντίον, προσθέτοντας πως το κόμμα του έθεσε περιορισμό στις θητείες και ως εκ τούτου αυτή η ρύθμιση δεν θα πρέπει να επεκταθεί και στο Σύνταγμα.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως το κόμμα του υιοθετεί τη φιλοσοφία, καθώς συνάδει με συνεδριακές αποφάσεις του κόμματος του και επειδή θα συμβάλει στην ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής, Πρόσθεσε πως οι τρεις θητείες δεν θα πρέπει να σημαίνει ότι είναι συνεχόμενες, αλλά θα μπορεί να είναι αριθμητικά τρεις.
Είπε ακόμα πως θα πρέπει να εξαιρούνται οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων και εξέφρασε επιφύλαξη για ενδεχόμενη αναπομπή λόγω αντισυνταγματικών ρυθμίσεων.
Την αντίθετη άποψη της, εξέφρασε και η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου προσθέτοντας ότι δεν θεωρεί πως ο εκσυγχρονισμός θα επέλθει με τον περιορισμό των θητειών. Παρατήρησε πως υπάρχουν παραδείγματα Βουλευτών που υπηρέτησαν το κοινοβούλιο και τον λαό με περισσότερες των τριών θητειών και παρουσίασαν αξιόλογο κοινοβουλευτικό έργο.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις