Η απόφαση για ανασκαφές στο σκουπιδότοπο Δικώμου θα ληφθεί μετά την μελέτη, λέει ο Νέστορος στο ΚΥΠΕ.
Η απόφαση για το ή τα σημεία και οι περίμετροι αυτών, που θα ανασκαφούν στον σκουπιδότοπο Δικώμου, όπου υπάρχουν πληροφορίες για μεταφορά οστών Ε/κ αγνοουμένων, θα ληφθεί μετά την σχετική μελέτη του Πορτογάλου εμπειρογνώμονα και τις νεότερες πληροφορίες από την τ/κ πλευρά, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) Νέστορας Νέστορος.
Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας Κίπρις ο κ. Νέστορος είπε ότι αναμένεται η μελέτη από τον Πορτογάλο εμπειρογνώμονα που είχε αναλάβει το έργο αποκατάστασης του σκουπιδότοπου, το οποίο είχε γίνει με χρηματοδότηση της ΕΕ. «Για να αντιληφθούμε πώς έγινε η αποκατάσταση του χώρου, τί εργασίες έγιναν στον σκουπιδότοπο, σε τί υψόμετρο μετακινήθηκαν και πού τα σκουπίδια».
Αναμένει επίσης να μας παραχωρηθούν και τα νέα στοιχεία που πιθανόν έχει το γραφείο του τ/κ μέλους της ΔΕΑ, ενώ παράλληλα και το δικό του γραφείο ερευνά την υπόθεση, ανέφερε ο κ. Νέστορος «γιατί δεν είμαστε πεπεισμένοι για την ακρίβεια των πληροφοριών που μας είχαν δοθεί αρχικά».
Ο κ. Νέστορος πρόσθεσε δε ότι στον σκουπιδότοπο Δικώμου πιθανόν να έχουν μεταφερθεί οστά από διαφορετικές περιοχές πρωτογενούς ταφής.
Ο ε/κ εκπρόσωπος στην ΔΕΑ ανέφερε ότι γνωρίζουν πως το κόστος αυτής της ανασκαφής θα είναι αυξημένο λόγω των συνθηκών και θα δουν το ζήτημα αυτό όταν θα έχουν όλα τα στοιχεία ενώπιόν τους. Και αυτό είναι κάτι που θα απασχολήσει και την ΕΕ, από τη στιγμή που το έργο αποκατάστασης έγινε με ευρωπαϊκά κονδύλια, πρόσθεσε.
Η Κίπρις αναφέρεται σε δηλώσεις για το θέμα της Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ ότι έχουν φτάσει στην ΔΕΑ πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες ότι στο χώρο όπου βρίσκεται ο σκουπιδότοπος Δικώμου ενδεχομένως να έχουν μεταφερθεί οστά που ανήκουν σε ε/κ αγνοούμενους, αλλά αυτές οι πληροφορίες δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κ. Κιουτσιούκ είπε ότι κάποια οστά αγνοουμένων της περιόδου 1963-1964 και του 1974 μετακινήθηκαν από τα πρώτα σημεία ταφής σε άλλα μέρη και η τ/κ πλευρά έχει καταβάλλει κάθε προσπάθεια που περνά από το χέρι της για να συμβάλλει σε αυτό το θέμα.
Η κ. Κιουτσιούκ επεσήμανε ότι με χρηματοδότηση της ΕΕ ο σκουπιδότοπος Δικώμου αποκαταστάθηκε και προσπαθούν να διαπιστώσουν πού θα μπορούσε να είχαν τοποθετηθεί τα οστά. Δεν έχει ακόμη καθοριστεί εάν θα γίνει ή όχι ανακαφή στο εν λόγω μέρος, σημείωσε, λέγοντας ότι πρόκειται για επικίνδυνο μέρος λόγω της συσσωρευμένης ποσότητας μεθανίου που υπάρχει εκεί από τους τόνους θαμμένων σκουπιδιών.
Γι’ αυτό το λόγο, συνέχισε η κ. Κιουτσιούκ, είχαν καλέσει ως ΔΕΑ το άτομο που είχε αναλάβει το έργο αποκατάστασης του σκουπιδότοπου και μετά έγινε οι έρευνες.
Ο σκουπιδότοπος Δικώμου είναι ένα μεγάλο μέρος και το όριο μεθανίου είναι πολύ μεγάλο, γι’ αυτό και το κόστος μιας πιθανής ανασκαφής θα είναι αυξημένο και δύσκολο, πρόσθεσε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις