ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για την προώθηση της τεχνολογίας blockchain στην Κύπρο, μίλησαν Συλλούρης και Γεωργιάδης

Για την προώθηση της τεχνολογίας blockchain στην Κύπρο, μίλησαν Συλλούρης και Γεωργιάδης

Στην προώθηση και ανάπτυξη της τεχνολογίας blockchain στην Κύπρο αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, και ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, σε χαιρετισμό τους σε Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα «Αποκεντρωμένες Τεχνολογίες (Blockchain)», στη Λευκωσία.

Ο κ. Συλλούρης σημείωσε ότι «η ένταξη των χωρών σήμερα στη νέα ψηφιακή εποχή, με την εφαρμογή των νέων και καινοτόμων τεχνολογιών, απαιτεί και από τη χώρα μας τη δημιουργία αυτών των δομών που θα συμπεριλάβουν την Κύπρο στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη».

 «Η ψηφιοποίηση των πάντων - σε πολιτειακό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο - έρχεται να μεταλλάξει άρδην δομές, δεδομένα, μηχανισμούς και υπηρεσίες, όπως τα γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Το κάλεσμα αυτό για ψηφιακή ενσωμάτωση, ζητά από εμάς διάθεση προσαρμοστικότητας και συμπόρευσης, με την προϋπόθεση όμως της διατήρησης των απαραίτητων ισορροπιών», πρόσθεσε.

Ως Βουλή, είπε ο κ. Συλλούρης, «ξεκινήσαμε πριν από δύο χρόνια τον προβληματισμό γύρω από την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, με στόχο η ενεργοποίηση αυτού του προβληματισμού να ενθαρρύνει ενέργειες συμμετοχής της Κύπρου στην Επανάσταση αυτή».

Ειδικότερα, συνέχισε, «η Βουλή εργάζεται γύρω από την προσπάθεια δημιουργίας ενός δικτύου συνεργασίας των φορέων, ώστε έμπρακτα να υλοποιηθούν τομείς της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης. Ένας βασικός τομέας είναι η τεχνολογία blockchain».

Ανέφερε ότι «σε συνεργασία μάλιστα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών, προωθείται η προοπτική ανάπτυξης των τεχνολογιών blockchain στην Κύπρο. Η Ad Hoc Επιτροπή και οι Υποεπιτροπές, που έχουν οριστεί, έχουν δουλέψει και προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, ώστε σήμερα να είμαστε πιο οργανωμένοι ως προς τον προβληματισμό γύρω από την τεχνολογία blockchain, αλλά και τον καθορισμό των επόμενων βημάτων και ενεργειών».

Στοχεύουμε, είπε, «όπως το σημερινό συνέδριο, όπως και τα εργαστήρια που θα ακολουθήσουν, να μας οδηγήσουν στην υλοποίηση ενός πιλοτικού προγράμματος σχετικά με την ενσωμάτωση των νέων αυτών τεχνολογιών».

Η τεχνολογία της αλυσίδας συστοιχιών - blockchain, ανέφερε, «αποτελεί μία από τις καινοτομίες που επέφερε η τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, η οποία έρχεται να επηρεάσει και να μεταλλάξει κάθε τομέα της σύγχρονης πραγματικότητας, στα πεδία της κοινωνίας, της οικονομίας, της βιομηχανίας, της εκπαίδευσης και της επιστήμης».

 «Πρόκειται στην ουσία για ένα μητρώο (ledger), όπου αποθηκεύονται και επαληθεύονται πληροφορίες και δεδομένα, τα οποία εντάσσονται σε κοινό χώρο με τη χρήση κρυπτογραφικών μεθόδων, με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργείται μια συνεχής αλυσίδα δεδομένων. Κατά συνέπεια, η τροποποίηση μιας από τις πληροφορίες αυτές, που έχουν καταχωρηθεί στο εν λόγω μητρώο, επηρεάζει αναγκαστικά όλες τις μεταγενέστερες καταχωρήσεις», πρόσθεσε. 

Επεσήμανε ότι «η ολοκληρωτική εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής στον τρόπο λειτουργίας κρατικών και ιδιωτικών υπηρεσιών, αναμένεται να αλλάξει ριζικά τις δομές, τον τρόπο οργάνωσης και τη λειτουργία των σύγχρονων κοινωνιών», προσθέτοντας ότι «παρατηρείται ανά το παγκόσμιο, ότι ολοένα και περισσότερες εταιρείες και οργανισμοί επενδύουν σημαντικά κεφάλαια, δοκιμάζοντας πιλοτικά τη νέα αυτή τεχνολογία».

Σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη επενδύσει περισσότερα από 80 εκατομμύρια ευρώ σε σχέδια που υποστηρίζουν τη χρήση του blockchain» για να προσθέσει ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συνεδρία του στις 3 Οκτωβρίου 2018, ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με τις τεχνολογίες κατανεμημένου καθολικού (DLT) και το σύστημα blockchain».

Βάσει αυτών των δεδομένων, είπε, « η Κύπρος καλείται να δημιουργήσει ένα φιλοκαινοτόμο πλαίσιο, με τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και ρυθμιστική ικανότητα, ώστε να υιοθετήσει και να εφαρμόσει τάχιστα και ομαλώς τις νέες τεχνολογίες σε ποικίλες πρακτικές και δραστηριότητες, σε επίπεδο κρατικό, καθώς και στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».

Ειδικότερα, ανέφερε, «οι επιπτώσεις των εφαρμογών της τεχνολογίας blockchain στη χώρα μας, αναμένεται να ωφελήσουν -μεταξύ άλλων- τους τομείς των χρηματοοικονομικών, της ενέργειας, της υγειονομικής περίθαλψης, της βιομηχανίας, της εκπαίδευσης. Αναγκαία ωστόσο, είναι η διασφάλιση ότι η όλη προσπάθεια θα συνοδεύεται από θεσμοθετημένη και νομική υποστήριξη και ασφάλεια».

Ως εκ τούτου, κατέληξε, «η Βουλή των Αντιπροσώπων δηλώνει αρωγός στις δράσεις αναβάθμισης και καινοτομίας, και διά του θεσμικού της ρόλου, υπογραμμίζει ότι θα συνδράμει μέσω νομοθεσιών και ρυθμιστικών κανονισμών, ώστε να εναρμονιστεί η χώρα μας με το κλίμα ανάπτυξης, που επιφέρει η σύγχρονη ψηφιακή εποχή και η νέα τάξη πραγμάτων».

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην παρουσίαση ενώπιον της Βουλής των βασικών κατευθυντήριων γραμμών του κρατικού προϋπολογισμού για να σημειώσει ότι «διανύουμε τον 4ο στη σειρά χρόνο ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας. Έχουμε σημαντική βελτίωση στα δεδομένα της αγοράς εργασίας, συνεχή εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας». 

 «Έχουμε, δηλαδή, ξεπεράσει», είπε ο Υπουργός, «τις πιο πιεστικές συνέπειες της μεγάλης και παρατεταμένης κρίσης που βιώσαμε στο πρόσφατο παρελθόν και έχουμε σήμερα την ευκαιρία, έχουμε τα εφόδια και την δυνατότητα, έχουμε όμως και τη διάθεση να προσδιορίσουμε τις επόμενες μας κινήσεις προκειμένου να λειτουργήσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, πραγματικά βιώσιμο, μέσα από τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας μας».

 «Και σ’ αυτό ακριβώς το πλαίσιο», είπε, «θεωρώ πως οι δράσεις που βασίζονται σε καινοτόμες τεχνολογίες είναι αυτές που πραγματικά μπορούν να μετασχηματίσουν ριζικά τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας κάθε οικονομίας».

Ως Κυβέρνηση, σημείωσε, «στόχος μας είναι ακριβώς να διευκολύνουμε και να στηρίξουμε τέτοιες καινοτόμες δράσεις. Η επένδυση στην τεχνολογία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελούν την πιο αποτελεσματική ίσως μορφή μεταρρύθμισης και βελτίωσης της παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα. Οι δε νεοφυείς επιχειρήσεις, τα πανεπιστήμια και οι εταιρείες τεχνολογίας μπορούν να μετατραπούν σε ένα νέο μοχλό ανάπτυξης, σε κινητήριο δύναμη για την οικονομία».

Ως κυβέρνηση, πρόσθεσε, «θα κάνουμε ότι μπορούμε για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα ευνοεί και θα διευκολύνει την ανάπτυξη και την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών».

Η χρήση των τεχνολογιών, ανέφερε, «αποτελεί εκτός των άλλων και μια αποτελεσματική άσκηση εκδημοκρατισμού, προσφέρει ασφαλείς και αποκεντρωμένες οδούς, παρακάμπτει τους μεσάζοντες και τους διαμεσολαβητές και επιτρέπει την εκτέλεση συναλλαγών μέσω έξυπνων συμβολαίων».

Είπε επίσης ότι «η χρήση των τεχνολογιών μπορεί να αποτελέσει και αποτελεσματικό εργαλείο κατά της υπερβολικής γραφειοκρατίας και των παρωχημένων ρυθμίσεων».

«Το ζητούμενο για τη χώρα μας και ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ σήμερα είναι η ετοιμασία μιας εθνικής στρατηγικής για την προώθηση και ανάπτυξη της τεχνολογίας blockchain στην Κύπρο, με κύριους άξονες την ετοιμασία νομοθετικού πλαισίου αλλά και την υλοποίηση πιλοτικών εφαρμογών τόσο σε κυβερνητικές υπηρεσίες όσο και στον χρηματοοικονομικό τομέα», σημείωσε.

Ένα νομοθετικό πλαίσιο, είπε, «που να λαμβάνει υπόψη το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Οκτώβρη του 2018, να βασίζεται στις ευρωπαϊκές αρχές, στην τεχνολογική ουδετερότητα το οποίο να προάγει και να παράγει καινοτομία ώστε δημόσιος και ιδιωτικός τομέας να μπορέσουν να συνεργαστούν αποτελεσματικά και να αναπτύξουν επιτυχείς εφαρμογές».

 «Στόχος μας», κατέληξε, είναι να περιληφθεί η Κύπρος «ανάμεσα στις πρώτες χώρες που θα ρυθμίσει πτυχές των τεχνολογιών blockchain νομοθετικά ώστε να δημιουργηθεί ένα πραγματικά ρυθμιστικό περιβάλλον που θα καθιστά την Κύπρο ένα ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις και εγκατάσταση επιχειρήσεων».

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χριστούγεννα στα κελιά για τον Hans Jonny Uven – Προφυλακίστηκε για εφτά μέρες

• Παιχνίδια Vs ηλεκτρονικά: Η τάση των δώρων φέτος και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα ξεπουλήματα

• Γλυκά Χριστούγεννα: «Χρυσό» το φλουρί - Πόσα κοστίζει το Christmas cake και η βασιλόπιτα

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• «Τυλίχθηκε» στις φλόγες δομή ανηλίκων στη Λάρνακα - Τρόφιμοι και προσωπικό εκκένωσαν το κτίριο



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top