ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

«Έβαλα δύο τάγματα και αλληλοσυγκρούστηκαν και γέμισαν την χαράδρα πτώματα» – Η θρυλική Μάχη στα Σπήλια και η μαρτυρία του Γρηγόρη Αυξεντίου

«Έβαλα δύο τάγματα και αλληλοσυγκρούστηκαν και γέμισαν την χαράδρα πτώματα» – Η θρυλική Μάχη στα Σπήλια και η μαρτυρία του Γρηγόρη Αυξεντίου

11 Δεκεμβρίου 1955. Στα λημέρια της ΕΟΚΑ, στα Σπήλια, 250 Βρετανοί περικύκλωσαν το σημείο προκειμένου να συλλάβουν τον στρατηγό της οργάνωσης, Γεώργιο Γρίβα.

Της Ιλιάνας Κουλαφέτη

Ωστόσο, ο Γρίβας μαζί με τον Αυξεντίου και ακόμη 18 αντάρτες έστησαν μία παγίδα θανάτου στους Βρετανούς με αποτέλεσμα να αλληλοεξοντωθούν ενώ οι αγωνιστές γλιστρούσαν μέσα από τα χέρια τους ελεύθεροι. Ήταν η μέρα που σφραγίστηκε με την επική Μάχη στα Σπήλια.

Οι 18 αντάρτες μαζί με τον Γρίβα και τον Αυξεντίου βρίσκονταν στο σύμπλεγμα στα Σπήλια που αποτελούσε τα λημέρια της ΕΟΚΑ. Πρόκειτο για ένα σύμπλεγμα από κρησφύγετα, αποθήκες, μαγειρία και άλλες μυστικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσαν οι αγωνιστές στο ξεκίνημα του αντάρτικου.

Ωστόσο, οι Βρετανοί εντοπίζοντας το σημείο πίστεψαν πως θα αποτελούσε το κατάλληλο μέρος για να συλλάβουν τον Γρίβα και να θέσουν τέρμα στον αγώνα. Όμως από ότι φάνηκε δεν τα λογάριασαν πολύ καλά.

Διαβάστε περισσότερα στον Κυπριακό Χρονογράφο 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σε ουδέτερο έδαφος οι συναντήσεις Ολγκίν με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Κανένα σημάδι για πρόοδο στο Κυπριακό

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Θεραπεία με το… σταγονόμετρο: Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμο φάρμακο - Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμο

Ανατροπή στο σοβαρό τροχαίο στην Πάφο: Ανταλλάξαν θέση ο οδηγός με τον συνοδηγό – Η κατάσταση της υγείας του 25χρονου μοτοσικλετιστή

Έκανε ψευδή καταγγελία στον συγκάτοικό του ότι τον μαχαίρωσε στην πλάτη - Κατηγορήθηκε 29χρονος

Πυρκαγιά στην Αραδίππου: Ομολόγησε 27χρονος τον εμπρησμό - Επιτέθηκε και σε αστυνομικό



Φόνος στην Ορμήδεια: Στη  δημοσιότητα το όνομα και η φωτογραφία του 45χρονου, φερόμενου δράστη

Φόνος στην Ορμήδεια: Στη δημοσιότητα το όνομα και η φωτογραφία του 45χρονου, φερόμενου δράστη

Στη δημοσιότητα δόθηκε το όνομα του φερόμενου δράστη, για τον φόνο που διαπράχθηκε το βράδυ της Τρίτης 25 Ιουνίου, στην Ορμήδεια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top