Στη γειτονιά των Αγγέλων ο Στράτος Κύπριος. Ο Κύπριος τραγουδιστής απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών την Τρίτη, 18/12, σκορπίζοντας θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο.
Ο Στράτος Κύπριος γεννήθηκε στην Κύπρο το 1935. Το πραγματικό του όνομα ήταν Στράτος Σάββας. Το Κύπριος ήταν το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο, που χρησιμοποίησε στήν δισκογραφία και στο πάλκο.
Ο Στράτος Κύπριος ειναι από τους λίγους τραγουδιστές της σχολής Καζαντζίδη, που κατάφερε να κανει καριέρα χωρίς να ανήκει σε μια απο τις δυο μεγάλες δισκογραφικές εταιρίες του τότε της Columpia και της Odeon. Απο μικρός γνώρισε τι παει να πει φτώχεια.
Οι καταστάσεις δύσκολες στην Κύπρο, η φτώχεια μεγάλη και ετσι σε νεαρή ηλίκια στα μέσα της δεκαετίας του 1950 παίρνει την απόφαση να πάει στο εξωτερικό για μια καλύτερη ζωή.Έτσι με τα ρούχα και τα παπούτσια που φόραγε ολα και ολα φτάνει στήν Αγγλία, ψάχνει και βρίσκει δουλειά σε ενα εργοστάσιο.
Και εκει βρίσκει παρηγοριά στο τραγούδι και κάθε μέρα πέρνει στο εργοστάσιο μαζί του την κιθάρα του, και στα διαλείμματα τραγούσε να πνίξει τον πόνο τον δικό του και των υπολοίπων εργατών.
Εκει κάθισε πέντε χρόνια μέχρι που πήρε και την υπηκόοτητα του.Ο μεγάλος του καημός ομως ηταν τό τραγούδι, και το ονειρό του ηταν να γίνει κάποτε τραγουδιστής και να μοιάσει στό είδωλο του την μεγάλη του αγάπη τον Στέλιο Καζαντζίδη.
Ετσι παίρνει την μεγάλη απόφαση να φύγει απο τήν Αγγλία καί να ψάξει να βρει την τύχη του στην Ελλάδα.
Οταν έφτασε λοιπόν στην Ελλάδα δεν γνώριζε κανέναν στον χώρο και αποφάσισε μια μέρα να πάει στό καφενείο τών μουσικών, οπου σύχναζαν ολοι οι μεγάλοι του λαικού τραγουδιού.
Τελικά φτάνοντας εκει και αφου έκατσε να πιει εναν καφέ με την ελπίδα να γνωριστεί με διάφορους μουσικούς, έφτασε ο Στέλιος Χρυσίνης. Ο τυφλός μαέστρος έκατσε στό τραπέζι του Στράτου και τον ρώτησε απο που είναι και τι γύρευε εκει.
Ο Χρυσίνης αφου άκουσε λοιπόν οσα ειχε να του πει ο Στράτος, ποιό ηταν το ονειρό του και εκτιμώντας την χροιά και το μέταλλο τής φωνής του τον κάλεσε στο σπίτι του για να κάνουν κάποιες πρόβες.
Πράγματι την επόμενη μέρα ο Στράτος πήγε και αφού κάνανε πρόβες περίπου για τρείς μέρες μπήκαν στο στούντιο της Music Box να ηχογραφήσουν το τραγούδι.
Δεκέμβρης του 1961 και ο τίτλος του πρώτου τραγουδιού που ηχογράφησε (φέρτε μου ποτήρια κι αλλα) με το ψευδώνυμο (Κύπριος) ενω αναγραφόταν στον δίσκο και το πραγματικό του επίθετο (Σάββας).
Έτσι ξεκινάει δυναμικά στην εταιρία αυτή με τη Ρίτα Σακελαρίου στην αρχη για παρτενέρ του.
Ο Στράτος Κύπριος είναι πλέον το πρώτο ονομα της εταιρίας του η οποία τον φορτώνει με πάρα πολλά τραγούδια, σε πρώτη και δεύτερη εκτέλεση πολλά απο τά οποία εγιναν μεγάλες επιτυχίες (Το δειλίνο) (Ο ουρανός αν γκρεμιστεί) (Ενας γέρος εξηντάρης) και πάρα πολλά αλλα.
Στο πάλκο συνεργάζεται με ολα τα μεγάλα ονόματα, και παίρνει επάξια θέση ανάμεσα σε ολους τούς μεγάλους τραγουδιστές.
Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960 εχει μιά σταθερή πορεία, όμως τη δεκαετία του 1970 ακολουθεί την πορεία των υπολοίπων στην πτώση που μαστίζει το λαικο τραγούδι.
Κάνει κάποιες δισκογραφικές δουλειές 33 στροφών αλλα δεν προβάλονται οπως τους αρμόζει.
Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη 19-12-2018 στις 10:00 στον Ι.Ν Αγίου Δημητρίου στο Καινούργιο.
Η σορός θα βρίσκεται στον Ι.Ν από τις 09:00.
Ακούστε μια από τις επιτυχίες του 'Το Δειλινό':
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις