«Μία ήταν απ’ όλους, δεξιούς και αριστερούς η απάντηση: συζητείστε με το Μακάριο» – ΑΚΕΛ και σχέδια λύσης του Κυπριακού, 1955-58

«Μία ήταν απ’ όλους, δεξιούς και αριστερούς η απάντηση: συζητείστε με το Μακάριο» – ΑΚΕΛ και σχέδια λύσης του Κυπριακού, 1955-58

Κατά την περίοδο 1955-1958 η Βρετανία παρουσίασε τέσσερα σχέδια για επίλυση του Κυπριακού ζητήματος: (α) το σχέδιο Χάρτινγκ, το 1955 (β) τις συνταγματικές προτάσεις Ράντκλιφ, το 1956, (γ) το σχέδιο Φούτ, το 1958 και (δ) το σχέδιο Μακμίλλαν, επίσης το 1958. Κανένα από τα πιο πάνω σχέδια δεν έγινε αποδεχτό από την Εθναρχία, η οποία απέρριπτε συστηματικά «κάθε πρόταση των αποικιακών αρχών για συμμετοχή σε «συνταγματικό σύστημα διακυβέρνησης».

Η πολιτική του ΑΚΕΛ ακολούθησε την ίδια ακριβώς γραμμή με τη διαφορά της αυτόνομης οργανωτικά βάσης, καθώς και το ότι δεν ήταν διατεθειμένο να συγκατατεθεί στη διατήρηση Αγγλικών Βάσεων στην Κύπρο ως αντάλλαγμα για ένωση – κάτι το οποίο η Εθναρχία δεν απέκλειε.

Διαβάστε περισσότερα στον Κυπριακό Χρονογράφο 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

«Διπλωματικός μαραθώνιος» από ΠτΔ: Επαφές με Κατάρ και Ισραήλ για σταθερότητα στην περιοχή

«Διπλωματικός μαραθώνιος» από ΠτΔ: Επαφές με Κατάρ και Ισραήλ για σταθερότητα στην περιοχή

Σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε σειρά σημαντικών τηλεφωνικών επικοινωνιών με περιφερειακούς ηγέτες.