Η προσπάθεια που κάνει μεθοδικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι για να πετύχουμε ένα λειτουργικό σύστημα ομοσπονδίας που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες, επειδή θα είναι βιώσιμο, είπε την Δευτέρα (24/12) ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους και ερωτηθείς πότε αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο η Ειδική Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ Τζέϊν Χολ Λουτ και αν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τις συναντήσεις της, ο κ. Προδρόμου είπε ότι βρισκόμαστε σε μια διαδικασία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
"Αυτό επιδιώκει ο Πρόεδρος και γενικά η ελληνική κυπριακή πλευρά και γίνεται η προετοιμασία μέσω της κ. Λουτ όπως το ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας. Με την επάνοδο της κ. Λουτ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, με το νέο χρόνο, ακριβής ημερομηνία δεν έχει οριστεί ακόμα, ελπίζουμε να ξέρουμε περισσότερα", ανέφερε.
Ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως η προσπάθεια που κάνει μεθοδικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι για να πετύχουμε ένα λειτουργικό σύστημα ομοσπονδίας που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες, επειδή θα είναι βιώσιμο, προσθέτοντας ότι η απαλλαγή της χώρας από εγγυήσεις, επεμβάσεις και από τον κατοχικό στρατό της Τουρκίας, είναι εκ των ων ουκ άνευ, για να υπάρξει ακριβώς εμπιστοσύνη και ένα μέλλον που θα φτιάξουμε οι ίδιοι οι Κύπριοι και όχι κάποιοι άλλοι για μας.
"Όπως είπε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ένα σύγχρονο σύστημα ασφάλειας που θα εξασφαλίζει ειρήνη και σταθερότητα είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Σκοπός και στόχος είναι να υπάρξει ένα τέτοιο σύστημα ασφάλειας για να τερματιστεί η μόνιμη απειλή που είναι ο τουρκικός στρατός κατοχής σε επιθετική διάταξη και να τερματιστούν και οι άλλες απειλές που καθημερινά απαγγέλλονται από την Άγκυρα, θέλοντας να επιβάλει δικά της συμφέροντα, σκοπιμότητες και βλέψεις στους Κυπρίους", τόνισε ο Εκπρόσωπος.
Σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα να έχει αλλάξει η τουρκική θέση για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι γίνεται ακριβώς αυτή η διαδικασία για να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς και ότι στη διάρκεια της διαδικασίας, δεν είναι σκόπιμο ούτε προβλέψεις να κάνουμε, ούτε να πούμε οτιδήποτε.
"Αυτό που θα επαναλάβω είναι την καθαρή πολιτική βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στις γραμμές των Ηνωμένων Εθνών, σε αυτά που προβλέπουν οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και με δεδομένο το μεγάλο κεφάλαιο, το κεκτημένο για τη λύση του Κυπριακού, το πλαίσιο Γκουτέρες", συνέχισε.
Κληθείς να σχολιάσει κινήσεις εντυπωσιασμού της Τουρκίας περί κοινών της ασκήσεων με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι χωρίς να υπάρχει η ανάγκη για πολλές συζητήσεις, δηλώσεις, ή κινήσεις εντυπωσιασμού, ο ενεργειακός προγραμματισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλες οι σχετικές εργασίες συνεχίζονται κανονικά.
Συνέχισε λέγοντας πως όταν υπάρχει μεθοδευμένη προσπάθεια να αμφισβητηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους, η ασφαλέστερη απάντηση – και στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας μια απάντηση που εδράζεται στο διεθνές δίκαιο πάνω από όλα – είναι να ενασκούνται αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα.
"Τα αδιαμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στον φυσικό πλούτο της Κύπρου ενισχύονται από ένα πλέγμα τριμερών συνεργασιών και τη διεύρυνση τους μάλιστα, με τη συμμετοχή μεγάλων δυνάμεων η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, και με τους σχεδιασμούς μας οι οποίοι συμπλέουν μάλιστα, συγκλίνουν, συνταυτίζονται με τον προγραμματισμό ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης", ανέφερε.
Ο ΚΕ πρόσθεσε πως από τη στιγμή που υπάρχει η στενή συνεργασία με τους μεγάλους ενεργειακούς οργανισμούς, τις εταιρείες, αλλά και τα κράτη από τα οποία προέρχονται, η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά κανονικά στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Σε άλλη ερώτηση πώς προετοιμάζεται η Κυβέρνηση για την έκθεση αναφορικά με την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον Ιανουάριο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεπικουρούμενος και από τη Διπλωματική Υπηρεσία της χώρας μας, αξιοποιώντας όλα τα διεθνή ερείσματα μας τα οποία δεν είναι λίγα και μάλιστα τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάζονται, προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποδώσει η προσπάθεια του ΓΓ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά και βεβαίως για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
"Υπενθυμίζουμε ότι όσο υπάρχει κατοχή και ο τουρκικός στρατός κατοχής βρίσκεται μέσα στη χώρα μας είναι αναγκαία η παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης. Είναι σημαντικό ότι και τα ίδια τα Ηνωμένα Εθνη τόσο εδώ στην Κύπρο, όσο και γενικότερα, παρά τη συζήτηση που γίνεται για κάποιες αλλαγές στις ειρηνευτικές δυνάμεις ανά το διεθνές, υποστηρίζουν την ανάγκη της συνέχισης της ειρηνευτικής αποστολής στην Κύπρο", ανέφερε.
Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, αλλά και την ένταση ανάμεσα σε Νετανιάχου και Ερντογάν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ζούμε σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον με ειδικότερες εξελίξεις, συχνά ανησυχητικές, στην περιοχή μας.
Πρόσθεσε πως υπάρχουν γύρω μας πηγές έντασης και αστάθειας με πρώτο το μεγάλο πρόβλημα της Συρίας και είμαστε και μάρτυρες κάποιων αμφιλεγόμενων εξελίξεων.
"Για το λόγο αυτό, πρώτα από όλα η Κυπριακή Δημοκρατία ετοιμάζεται, και όλες οι Υπηρεσίες προσπαθούν να είναι σε εγρήγορση. Είναι γνωστό ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια αυξημένη πίεση από πρόσφυγες, μεταναστευτική ροή και, δυστυχώς, οι εξελίξεις εντείνουν αυτές τις πιέσεις", ανέφερε.
Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, γίνονται όλες οι παραστάσεις στο επίπεδο της ΕΕ, "όπου περιμένουμε μια ενεργητικότερη αλληλεγγύη προς τη χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα το πρόβλημα δεν είναι μόνο πρόβλημα προσφύγων και μετανάστευσης, είναι ένα γενικότερο πρόβλημα σταθερότητας και ασφάλειας".
"Για αυτό τον λόγο είναι που πιστεύουμε ότι πάντοτε είναι επείγουσα η επίλυση του Κυπριακού, η οποία θα έδινε ένα αντίρροπο μήνυμα σταθερότητας στις εντάσεις και στην αποσταθεροποίηση που επικρατεί στην περιοχή", ανέφερε.
Ο Εκπρόσωπος συνέχισε λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις πολλαπλές κινήσεις ανά το διεθνές, με το πλέγμα πολύ στενών σχέσεων συνεργασίας με όλα τα κράτη της περιοχής, δίνει ακριβώς το μήνυμα ότι μπορούν να υπάρξουν σχέσεις συνεργασίας στη βάση του διεθνούς δικαίου και όχι οι αποφάσεις από κάποια κράτη που δημιουργούν αστάθεια, ένταση, όπως είναι η λογική με την οποία κινείται η Τουρκία.
Υπέδειξε ότι είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής, και της Κύπρου ιδιαίτερα που είναι η πιο κοντινή από τις ευρωπαϊκές χώρες στη Συρία, να ελεγχθεί η κατάσταση.
"Και να μην ξεχνάμε ότι εκτός από τις δυνάμεις της οργανωμένης τρομοκρατίας του ισλαμικού κράτους υπάρχουν και άλλοι αποσταθεροποιητικοί παράγοντες στην περιοχή και θα πρέπει όλες οι διεθνείς δυνάμεις να συνδράμουν, ούτως ώστε να υπάρξει σταθεροποίηση και κυρίως να πάψει να θυματοποιείται ο λαός της Συρίας", ανέφερε.
Κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη του τέως Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά στην εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο κ. Κοτζιάς είπε πολλά πράγματα τα οποία ήταν ήδη γνωστά και τα υπογράμμισε, και είναι ξεκάθαρες οι δικές του τοποθετήσεις.
"Όσον αφορά τα περί συνομοσπονδίας, δύο κράτη και λοιπά, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είναι ενδεχόμενα που απορρίπτονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά και απορρίπτονται διότι δεν θα έδιναν την επιθυμητή λύση στο Κυπριακό. Οπωσδήποτε απορρίπτονται και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος πρόσφατα σε συνεντεύξεις του έχει πει ότι επιδιώκει ένα λειτουργικό σύστημα ομοσπονδίας, για να αποφύγουμε τα χειρότερα που μπορεί να είναι περιπέτειες του τύπου αυτών που προτείνει και προβάλλει η Τουρκία. Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε σε αυτά που προβάλλει η Τουρκία τον τελευταίο καιρό", ανέφερε ο κ. Προδρόμου.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις