Λύσεις εκτός Γερμανίας, ψάχνουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, τη στιγμή που τέθηκε ο στόχος της αύξησης του προσωπικού που εργάζονται στο στρατό κατά 21.000 άτομα.
Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα “Funke” ο Αρχηγός του Στρατού της Γερμανίας Eberhard Zorn, ανάφερε σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC την Πέμπτη 27/12, ότι ο Στρατός έπρεπε κοιτάξει προς όλες τις κατευθύνσεις σε περιόδους έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού, όπως γιατροί και ειδική πληροφορικής.
Το δημοσίευμα του BBC εξηγεί ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας έχουν πληγεί από χρόνια μειωμένων κονδυλίων, με το ποσοστό που δαπανάται στον αμυντικό προϋπολογισμό να φτάνει το 1.2% του ΑΕΠ της χώρας.
Η Γερμανία στοχεύει σε αύξηση μέχρι το 1.5% έως το 2024, τη στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ασκεί κριτική για το ότι δεν πληρούνται οι στόχοι του ΝΑΤΟ, που θέλουν προϋπολογισμό 2% του ΑΕΠ.
Πάντως η Γερμανία, σκοπεύει να αυξήσει το στρατό της κατά 21. 000 άτομα μέχρι το 2025, με την Υπουργό Άμυνας της χώρας Ursula von der Leyen, σε συνέντευξη της την Πέμπτη (27/12), να δηλώνει ότι 182.000 στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων απασχολούνται τώρα από τον στρατό, αριθμός αυξημένος κατά 6.500 άτομα τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ σε ορίζοντα επταετίας ο αριθμός αναμένεται να φτάσει τους 203.000.
Ακόμη, η Leyen σημείωσε ότι το 12% του στρατού αποτελείται από γυναίκες, ενώ κατά το 2018 μια στις τρεις αιτήσεις για θέση αξιωματικού ήταν από γυναίκες.
Από πλευράς του, ο Αρχηγός των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε στην “Funke” ότι ο υπάρχουν ανάγκες για προσωπικό και ότι ο στρατός έπρεπε να πιέσει για μια νέα κατάλληλη γενιά, ενώ αν και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν επιλογή, θα έπρεπε εξεταστεί το ενδεχόμενο να εργοδοτηθούν αποκλειστικά σε συγκεκριμένους τομείς.
Η γερμανική κυβέρνηση πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει ήδη συμβουλευτεί τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι την άκουσαν με προσοχή, ιδιαίτερα χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Επίσης, ο κοινοβουλευτικός Επίτροπος για θέματα στρατού Hans- Peter Bartels, δηλώνει ότι η εργοδότηση Ευρωπαίων πολιτών αποτελεί ήδη “ένα είδος κανονικότητας”, αφού πολλοί στρατιώτες έχουν διπλή υπηκοότητα ή είναι παιδιά μεταναστών.
Σύμφωνα με την “Funke” περισσότεροι από 900 ξένοι πολίτες απασχολούνται ήδη από τον γερμανικό στρατό σε διάφορα πόστα, χωρίς όμως να είναι στρατιώτες.
Επιμέλεια Χρίστος Ζήνωνος
*Φωτογραφία αρχείου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις