«Μάστρε μου πεθαίνω, ζήτω η Ελ…». Η πρόταση του Γεωργάλλα που πνίγηκε στο αίμα

«Μάστρε μου πεθαίνω, ζήτω η Ελ…». Η πρόταση του Γεωργάλλα που πνίγηκε στο αίμα

Ήταν 30 Δεκεμβρίου 1956, γύρω στις 9 το βράδυ, όταν ο Γρηγόρης Αυξεντίου έφτανε στο χωριό Ζωοπηγή, καταδιωκόμενος από τους Βρετανούς αστυνόμους. Εκεί τον περίμενε η αντάρτικη ομάδα του, που είχε βρει καταφύγιο στο σπίτι του Μηνά Μηνά και της συζύγου του. Ήταν οι Μιχαήλ (Μάκης) Γιωργάλλα, Φειδία Συμεωνίδη, Αντώνη Παπαδόπουλο, Ανδρέα Στυλιανού και Αυγουστή Ευσταθίου.

Ο Αυξεντίου έφτασε στο σπίτι και οι αγωνιστές έκατσαν όλοι μαζί να φάνε ό,τι τους είχε ετοιμάσει η κ. Μηνά. Τελιώνοντας το σύντομο δείπνο τους αποφάσισαν να κρυφτούν κάτω από το τζάκι, όπου η οικογένεια διατηρούσε κρησφύγετο και αλλάζοντας φρουρές να προσέχουν το σπίτι.

Πρώτοι έμειναν ξύπνιοι ο «Μάστρος», όπως αποκαλούσαν τον Αυξεντίου μαζί με τον Συμεωνίδη, όπου παραφύλαγαν από το παράθυρο.

Διαβάστε περισσότερα στον Κυπριακό Χρονογράφο

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

VIDEO - ΠτΔ για Ανεξαρτησία: Μοναδικός στόχος και επιδίωξη η επανένωση - Ευθύνες στον Ερντογάν για ανυπαρξία προόδου

VIDEO - ΠτΔ για Ανεξαρτησία: Μοναδικός στόχος και επιδίωξη η επανένωση - Ευθύνες στον Ερντογάν για ανυπαρξία προόδου

Για εμάς μοναδικός στόχος και επιδίωξη είναι η επανένωση επανένωση μέσω μιας λύσης που θα μετεξελίξει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα σύγχρονο κράτος, κυρίαρχο σε όλη του την επικράτεια, χωρίς κατοχικό στρατό και χωρίς εγγυητές με επεμβατικά δικαιώματα, στο οποίο όλοι οι νόμιμοι πολίτες του θα έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε τηλεοπτικό του μήνυμα για την επέτειο της Ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.